× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Qahwa, η αγάπη για τον καφέ

Ο καφές του τρίτου κύματος σε ένα μαγαζί ειδικού concept

Δημοσιεύτηκε στις 22/02/2016

«Αρχικά, ο κόσμος ήταν πολύ επιφυλακτικός. Δεν γνώριζε τι σημαίνει speciality και δυσκολευόταν να επιλέξει", ομολογεί ο Δημήτρης Τζατζάνας, που πριν από τέσσερα χρόνια αποφάσισε να δημιουργήσει ένα από τα πρώτα μαγαζιά που θα υποστήριζε την διάδοση του "τρίτου κύματος" καφέ… 

Και όταν λέμε "τρίτο κύμα", εννοούμε την κίνηση, μέσα από την οποία ο καφές αναβαθμίζεται ποιοτικά, καθώς ολόκληρη η αλυσίδα,, ο παραγωγός, ο ψήστης, αλλά και ο τελικός παρασκευαστής, αντιμετωπίζουν τον καφέ ως ανώτερο ποιοτικά και γευστικά προϊόν. «Τους πρώτους εννέα μήνες αντιμετωπίσαμε  δυσκολίες, αλλά με την απαραίτητη υπομονή και επιμονή καταφέραμε να εκπαιδεύσουμε τον κόσμο για την ποιοτική μας διαφοροποίηση, με αποτέλεσμα σταδιακά αλλά σταθερά να επιδεικνύει την εμπιστοσύνη του, αλλά και την προτίμησή του», αναφέρει ο Δημήτρης. 

Το Qahwa βρίσκεται στο Αιγάλεω και αποτελεί ένα σύμπλεγμα χώρων αρμονικά δεμένων μεταξύ τους, πολύ κοντά στον σταθμό του μετρό. Μετράει ήδη 4 χρόνια λειτουργίας, αλλά αυτό δεν το καθιστά και στάσιμο, καθώς συνεχώς προσθέτει νέα κύτταρα στη λειτουργία του, με τελευταίο το τμήμα του μπαρ, που δίνει έμφαση στο κρασί αλλά και στον συνδυασμό των γλυκών γεύσεων με το κατάλληλο ρόφημα. Η επαφή του Δημήτρη Τζατζάνα με τον καφέ ξεκίνησε από την οικογενειακή καφετέρια, την οποία διατηρούσε ο πατέρας του. «Κάποια στιγμή, το 2012, βρέθηκα μπροστά σε ένα σταυροδρόμι. Έπρεπε να επιλέξω είτε να φύγω στο εξωτερικό, είτε να κάνω τη δική μου επιχειρηματική προσπάθεια. Μετά από πολλή σκέψη επέλεξα το δεύτερο, καθώς πίστευα -και το πιστεύω ακόμη- ότι υπάρχουν περιθώρια δράσης, αρκεί αυτό που θα επιλέξει ο καθένας μας να κάνει να το υλοποιεί με αγάπη, μεράκι και αφοσίωση. Κάπως έτσι, βρέθηκα να σχεδιάζω το Qahwa».

Πολύτιμος συνεργάτης και μετέπειτα συνέταιρος του Δημήτρη, ο interior design Παναγιώτης Μπάφης, ο οποίος αρχικά ανέλαβε να σχεδιάσει τον χώρο και στη συνέχεια η ομάδα έδεσε τόσο πολύ, που έγιναν και συνέταιροι στην ιδιοκτησία μίας παράπλευρης δραστηριότητας του καφέ, που είναι η λειτουργία του Qahwa alcohol bar με εξαιρετικά πετυχημένους συνδυασμούς κοκτέιλ. «Όλο αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτά τα χρόνια, απαιτεί ομαδική προσπάθεια», θα σημειώσει ο Δημήτρης, ενώ δοκιμάζουμε ένα καφέ φίλτρου ανώτερης ποιότητας.

Μία άλλη σημαντική παράμετρος, που παράλληλα αποτελεί και προβληματισμό του, αποτελεί το γεγονός ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εκείνων που προσπαθούν να εντάξουν τον speciality καφέ στους καταλόγους τους, χωρίς να είναι διατεθειμένοι να ενημερωθούν και να κάνουν σωστά τη διαδικασία που απαιτείται. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην επιτρέπουμε σε κάποιους να χρησιμοποιούν τέτοιους όρους, χωρίς να παρέχουν στους πελάτες αυτό που υπόσχονται. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα σε όλους μας και πρέπει να το καταπολεμήσουμε.»

Ξενάγηση στο Qahwa

Στα του μαγαζιού. Χωρίζεται σε τρεις ενότητες, κρατώντας ευρηματικά στοιχεία επικοινωνίας μεταξύ τους. Η μία και βασική ενότητα είναι το καφέ. Ένας μικρός χώρος, στον οποίο έχουν ενταχθεί τόσα στοιχεία, όσα δεν τον βαραίνουν, ενώ ταυτόχρονα δίνουν την αίσθηση της πληρότητας. Στη διακόσμηση δίνεται έμφαση στο ξύλο, και στην έξυπνη τοποθέτηση των αντικειμένων, ώστε να είναι χρηστικά και ταυτόχρονα πολύ βολικά. Δεν θα μπορούσαμε ν' αφήσουμε ασχολίαστο το vintage πλακάκι, σε αρκετά σημεία του πατώματος, που είναι αυθεντικό, καθώς το Qawha στεγάζεται σε μία παλιά και πανέμορφη μονοκατοικία. Ένας τοίχος του μαγαζιού καλύπτεται από ξύλινες προθήκες, οι οποίες λειτουργούν ως retail store κι εκεί μπορείτε να βρείτε προϊόντα που προορίζονται για home baristas. Άλλωστε, οι baristas του μαγαζιού είναι εκεί, για να ενημερώνουν για τη διαδικασία που θα ακολουθήσετε για την παρασκευή ενός ποιοτικά ανώτερου καφέ, ακόμη και στο σπίτι σας. 

Για όλα φταίει ο καφές

Μια τιρκουάζ, τελευταίας τεχνολογίας μηχανή του καφέ, με ξύλινες λεπτομέρειες, δίνει τη δυνατότητα στους εξειδικευμένους και βραβευμένους baristas Μιχάλη Κατσιαβό και Νίκο Ατζάρα, να αναδείξουν όλες τους τις γνώσεις, αλλά και τις διαθέσεις τους στην παρασκευή και τη διαχείριση των ποιοτικών καφέδων, που προμηθεύονται από τη Samba Café.  «Για να έχεις την όσο το δυνατόν καλύτερη και ποιοτικότερη πρώτη ύλη αλλά και σωστή διαχείριση, απαιτείται η συνεχής συνεργασία και η πλήρης ένταξη στην ομάδα, η οποία ιδανικά μπορεί να ξεκινάει από τον παραγωγό, να συνεχίζεται στον ψήστη και να καταλήγει στο κατάστημα, που θα έρθει σε επαφή με τον τελικό καταναλωτή.»

Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, ο Δημήτρης μαζί με τον συνεργάτη του, τον barista Μιχάλη Κατσιαβό, ταξίδεψαν στα τέλη του 2015 στην Κολομβία, όπου εργάστηκαν σε φάρμα παραγωγής καφέ, έμαθαν πολλά  σχετικά με την καλλιέργεια, ενώ ήρθαν και πιο κοντά με τον πρώτο κρίκο της αλυσίδας, τους παραγωγούς. «Η εμπειρία αυτή ήταν μοναδική. Μάθαμε πολλά πράγματα για τη διαδικασία παραγωγής και καλλιέργειας», σημειώνει ο Δημήτρης. Τώρα, προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο ταξίδι τους. Προορισμός; Θα μας τον αποκαλύψουν όταν επιστρέψουν!

Από το ταξίδι στην Κολομβία Από το ταξίδι στην Κολομβία

Light wine session

Στον διπλανό χώρο, θα είναι έτοιμο σε λίγες ημέρες το μπαρ, που από το απόγευμα και έπειτα θα δίνει έμφαση στο κρασί. Εκεί, μπορείτε να καθίσετε είτε στην ξύλινη μπάρα, είτε στην περιποιημένη αυλή της μονοκατοικίας, πάνω στις μεγάλες, άνετες μαξιλάρες των καναπέδων, είτε στα όμορφα σιδερένια τραπεζάκια, απολαμβάνοντας ένα κρασί της επιλογής σας,. Θα σερβίρονται γνωστές ετικέτες σε ποτήρι και θα υπάρχουν και τα κατάλληλα συνοδευτικά. 

Qawha alcohol

Και αν νομίζετε ότι το Qahwa τελειώνει εδώ, κάνετε λάθος. Υπάρχει ένα ακόμη κύτταρο, που είναι το κατ' εξοχήν μπαρ, όπου σερβίρονται διάφορα ευφάνταστα και ταυτόχρονα καινοτόμα κοκτέιλ, όπως για παράδειγμα το signature του Μιχάλη Κατσιαβού, με βάση τον πολύ καλό καφέ φίλτρου. Εδώ, ο χώρος είναι φτιαγμένος με τέτοιον τρόπο, ώστε να θυμίζει καντίνα, ενώ εντυπωσιακό είναι το χάλκινο μπαρ. Αν είστε βιαστικός, μπορείτε να πάρετε ένα ποτό για να το απολαύσετε περπατώντας… 


Μάρκου Μπότσαρη 1 & Παλαιών Πατρών Γερμανού, Αιγάλεω,Τηλ.: 210 5695 933

Δημήτρης Σταθόπουλος [email protected]


Spirit News