Ο Θοδωρής Πύριλλος σε μια sparkling συνέντευξη

Ένα από τα πιο σημαντικά ονόματα της μπάρας μας βάζει στον δροσερό κόσμο του Perrier και μας ανεβάζει το καλοκαιρινό mood με summer μιξαρίσματα.

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2016

Είναι λίγοι οι mixologists, που αναγνωρίζεις τις μιξ υπογραφές τους και θέλεις συνέχεια να τους παρακολουθείς και να δοκιμάζεις τις νέες προτάσεις τους. Ένας από αυτούς είναι ο Θοδωρής Πύριλλος, που φαίνεται σαν να γεννήθηκε πίσω από μια μπάρα...

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι στην πρώτη χρονιά των Αθηνόραμα Bar Awards – Shaker Trophy, διακρίθηκε με το ειδικό βραβείο δημιουργικότητας. Ο Θοδωρής μπορεί με απίστευτη ευκολία να συνθέσει υλικά και να διαχειριστεί spiritis, σερβίροντας τα πιο αρμονικά ποτά. Κάνοντας ένα flash back στην πορεία του, επιβεβαιώνεται η υψηλή mixing ικανότητα του.
Μικρός, ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής – και ίσως να του πηγαίνει- ευτυχώς, όμως, το 1998 βρέθηκε στη μπάρα ενός φίλου του στην Κεφαλονιά. Από τότε, δεν σταμάτησε να χτυπάει πολύ μελετημένα το shaker. O κεραυνοβόλος έρωτας με το bar, τα ποτά και τα cocktails δεν μπορούσε να κρυφτεί… Κι εκείνος φρόντισε να τον καλλιεργήσει και να τον εξελίξει. Συνέχεια ταξιδεύει, για να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται. Παρακολουθεί σεμινάρια εδώ και στο εξωτερικό και επισκέπτεται μερικές από τις καλύτερες μπάρες του κόσμου. Το βασικό χαρακτηριστικό του Θοδωρή είναι ότι τα ψάχνει όλα και, κυρίως, τα μελετάει. Η τελευταία του εκπληκτική λίστα στο A For Athens -όπου είναι Head Bartender- με τον τίτλο « Χρονομηχανή», αποτελεί την καλύτερη απόδειξη. Μέσα από τις συνταγές του, μας κάνει ένα ταξίδι στις πιο σημαντικές cocktail περιόδους σε διαφορετικές πόλεις-σταθμούς. Για τις συνταγές του εμπνέεται από παντού: ταινίες, τραγούδια, υλικά, μέρη… Και μας τα μεταφέρει με τον καλύτερο τρόπο. Πέρα από την ευρηματικότητα, κάθε του συνταγή βγάζει μια αρμονία και, χωρίς υπερβολές, είναι ευφάνταστη, όπως είναι και ο ίδιος. Σε όλα αυτά, προσθέτουμε μερικές από τις διακρίσεις του: καλύτερος Έλληνας Bartender 2013 και Master Chivas 2015.


Στην τετ α τετ συνάντησή μας μιλήσαμε για τα πιο πρόσφατα εγχειρήματά του, τη συνεργασία με την Perrier και τη δημιουργία, μαζί με μια παρέα, της εταιρείας Barflies. Στο τέλος, εννοείται ότι τον αφήσαμε να μας δώσει προτάσεις και συνταγές για τα πιο summer cocktails.

Ποιες είναι οι καλοκαιρινές τάσεις cocktails;
Το mindfull drinking και τα ποτά με χαμηλούς αλκοολικούς βαθμούς παραμένουν στο προσκήνιο. Αναμείξεις, όπως τα punches, τα spritzers, τα highballs, μας επιτρέπουν να πιούμε ένα ποτάκι παραπάνω, γλιτώνοντας το hangover της επόμενης μέρας. Υπάρχει όμως και η επιλογή crafted slushy… Τα παρεξηγημένα frozen drinks, που κάνουν την επανεμφάνιση τους. Η σωστή χρήση της γρανιτομηχανής αποτελεί έξτρα εργαλείο στα χέρια μας. Διαλέγοντας καλά υλικά, ελέγχοντας με ακρίβεια το dilution, μπορούμε να έχουμε γρήγορο σέρβις με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Πέρα, λοιπόν, από το banana daiquiri,  που κάνει θραύση αυτόν τον καιρό στο A for Athens και θα σερβίρεται μέχρι το τέλος του μήνα, θα δοκιμάσουμε προσεχώς κάποιους νέους γευστικούς συνδυασμούς. Ετοιμαστείτε για summer εκρήξεις! Για να πάρετε μια γεύση: πώς θα ταίριαζε, άραγε, το πεπόνι με το φασκόμηλο και την τεκίλα ή το καρπούζι με το λικέρ maraschino? Σύντομα, θα προστεθούν στο κατάλογο και θα τα τσεκάρουμε.


Τι περιέχει ο καινούριος σου summer cocktail κατάλογος;
Αυτή τη στιγμή στο A for Athens τρέχει ένα ένθετο menu " From Cairo to Caribean", που συμπληρώνει τον φετινό cocktail κατάλογο με τίτλο « Χρονομηχανή» . Για τις νέες προσθήκες αντλούμε έμπνευση από τα τροπικά ποτά του Joe Scialom, ίσως του πιο διάσημου bartender της περιόδου 1940 - 60, του ανθρώπου που εμπιστεύθηκε ο Conrad Hilton για να ηγηθεί και να στήσει τα μπαρ της διάσημης αλυσίδας ξενοδοχείων. Το menu, λοιπόν, περιέχει παραλλαγές των ποτών του Joe. Ποτά φτιαγμένα για να κάνουν τον κόσμο χαρούμενο, όπως το daiquiri banana με ρούμι Zacapa σε μορφή γρανίτας.


Τι ήταν αυτό που σε παρακίνησε να "συνταξιδέψεις" με το Perrier;
Το Perrier είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, αλλά και ένα brand με ελκυστική προσωπικότητα, η οποία καθρεφτίζεται με τον καλύτερο τρόπο στις συνεργασίες  με καλλιτέχνες, όπως ο Andy Warhol. Μπορώ να ταυτιστώ με τις αξίες του. Φαντάζομαι τον εαυτό μου να επιμελείται τα ποτά του Roland Garros… Κλασικές αναμείξεις με Perrier προσαρμοσμένες στις ανάγκες του πιο απαιτητικού κοινού, θα μου επέτρεπαν να βάλω τη δική μου πινελιά σε αυτή την ενδιαφέρουσα συνεργασία.

Ποια πιστεύεις ότι είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Perrier που το καθιστούν μοναδικό και απαραίτητο για κάποιον επαγγελματία;
Είναι φυσικό ανθρακούχο νερό με δυνατή μικρή φυσαλίδα, που χαϊδεύει την παλέτα, χωρίς να είναι επιθετικό όπως μια σόδα. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο – ένα νερό αρκετά μαλακό, που όταν το αναμείξεις δεν αλλοιώνει τις γεύσεις. Ακόμη, διαθέτει διάρκεια και σώμα σε σχέση με άλλα νερά. Και μην ξεχνάμε ότι είναι το brand με το υψηλότερο prestige στην κατηγορία του.


Ποιος είναι ο ρόλος του Perrier στα κοκτέιλ;
Η τέχνη της ανάμειξης έχει ιστορία περίπου 200 ετών. Ανατρέχοντας λοιπόν σε παλιά εγχειρίδια βρίσκουμε punches, highballs, fizzes, daisies, Rickeys, coolers, στα οποία οι φυσαλίδες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Δημιουργώντας παλιούς και νέους συνδυασμούς γεύσεων, αντιλαμβανόμαστε ότι η ποιότητα των υλικών είναι αυτή που αναδεικνύει ένα κοκτέιλ. Όταν λοιπόν αναζητάμε τα καλύτερα υλικά δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και στο Perrier. Το brand πείθει. Ο Bond, στο κλασικό "Casino Royal" ζητά ένα Americano. Ξέρει τι θέλει και πώς να το απολαμβάνει. Zητά το Americano του με Perrier γιατί - όπως τονίζει - αυτός είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αναδείξει κανείς ένα ταπεινό ποτό… Το Perrier δρα διακριτικά σε κάθε ποτό, χωρίς να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, το αντίθετο: τα ενισχύει αρωματικά και γευστικά και με τις σταθερές φυσαλίδες του, προβάλει τα προτερήματα τους. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι spirit friendly και κουμπώνει με όλα τα αποστάγματα, αλλά και με τα περισσότερα υλικά και συνοδευτικά των cocktails.

Ποιο θεωρείς τέλειο σερβίρισμα για ένα Perrier;
Δροσερό, χωρίς πάγο με μία φέτα λεμόνι. Εμένα, προσωπικά, μου αρέσει να το απολαμβάνω με μερικά φύλλα δυόσμου και  δυο φρεσκοκομμένες σφήνες lime.


Μίλησέ μας για την Barflies;
Η Barflies ξεκίνησε σαν ιδέα στις αρχές του 2014. Τέσσερις άνθρωποι -στην πορεία γίναμε πέντε-, δημιουργήσαμε μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες mobile bar catering και bar consulting. Το κοινό στοιχείο της ομάδας μας είναι η αναζήτηση των καλών bars και σκοπός είναι να μοιραζόμαστε και να παρουσιάζουμε ό,τι καινούριο συμβαίνει στις καλύτερες μπάρες του κόσμου.

Θα σου ζητήσουμε να μας προτείνεις δυο δροσερές, εύκολες sparkling συνταγές για τους αναγνώστες του αθηνοραμαUmami…
 
Americano Casino Royal
Υλικά
30ml Campari
30ml Antica Formula
Perrier λεμόνι
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά σε ποτήρι highball με πάγο και απογεμίζουμε με Perrier λεμόνι. Για γαρνιτούρα χρησιμοποιούμε ροδέλα λεμονιού.


Spritz Extraordinaire
Υλικά
40 ml Saint Germain
15 ml London Dry Gin
30 ml φρέσκος χυμός εσπεριδοειδών ( λεμόνι και μανταρίνι).
Perrier
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά εκτός από το Perrier στο mixing glass και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού, απογεμίζουμε με το Perrier και γαρνίρουμε με κορυφή δυόσμου.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr


Spirit News

Θέματα