× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Νέα και εξελίξεις στις αθηναϊκές μπάρες

-

Δημοσιεύτηκε στις 14/09/2016

Καινούργια μπαρ, δυνατά concepts, guests από το εξωτερικό, ενδιαφέρουσες συνεργασίες... Πάμε να πάρουμε μια πρώτη μυρωδιά και γεύση από όσα ετοιμάζουν οι δημιουργικοί bartenders και επιχειρηματίες στην πόλη.

Καινούργια μπαρ, δυνατά concept, πολλές guest εμφανίσεις από το εξωτερικό, ενδιαφέρουσες συνεργασίες... και άλλα πολλά σηματοδοτούν την έναρξη της ­νέας σεζόν στις μπάρες της Αθήνας. Πάμε να πάρουμε μια πρώτη μυρωδιά από ό,τι κινείται φέτος στην πόλη.

Με έντονη ακόμη τη γεύση από το πρώτο σαφάρι των Αθηνόραμα Bar Awards και καθώς ετοιμαζόμαστε για την επόμενη σεζόν, το μενού ήδη γεμίζει με αφίξεις και concepts που υπογραμμίζουν την ασταμάτητη ανοδική πορεία της αθηναϊκής μπαρ σκηνής. Είναι σίγουρο ότι έπεται­ συνέχεια, προς το παρόν όμως βουτάμε σε ό,τι πιο σημαντικό «ανακατεύεται» στις μπάρες.

Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται στην Κολοκοτρώνη, με τον Γιάννη Κοροβέση να επιμελείται τα κοκτέιλ  Κάτι καινούργιο ετοιμάζεται στην Κολοκοτρώνη, με τον Γιάννη Κοροβέση να επιμελείται τα κοκτέιλ

Γύρω γύρω όλοι και στο ­κέντρο… concept

Όλο και πληθαίνουν τα μπαρ που έχουν «θέμα». Πέρα από κλασικά­ στέκια, βλέπε «The Gin Joint», «Baba au Rum», «CV Distiller», πλέον μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά conceptual spots, που είτε ειδικεύονται σε ένα είδος αλκοόλ είτε εστιάζουν σε μια θεματική. Έτσι μετά την πρόσφατη άφιξη της πρώτης βερμουτερίας της πόλης, του «Odori», με τη διά shaker υπογραφή του δαιμόνιου mixologist Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, τώρα περιμένουμε το opening του Pepe Aperitivo από τη γνωστή ομάδα του Γιάννη Μωράκη. Στην επιμέλεια της cocktail list βρίσκουμε τον Σπύρο Κέρκυρα, που όπως φαίνεται έχει δέσει με την ομάδα, να εμπνέεται από την τάση της εποχής: cocktails με χαμηλό αλκοόλ και μπόλικες παιχνιδιάρικες φυσαλίδες. Το μενού στο «Pepe Aperitivo» (στη θέση του «Soirée») θα φλερτάρει με ψαγμένα cocktails τύπου Aperol, τα οποία θα σετάρονται με ιταλικές γεύσεις.

Ο Σπύρος Κερκύρας φτιάχνει την cocktail list στο «Pepe Aperitivo» Ο Σπύρος Κερκύρας φτιάχνει την cocktail list στο «Pepe Aperitivo»

Το ντεμπούτο του κάνει στο κέντρο και ακόμη ένα φιλόδοξο project, που έρχεται να φρεσκάρει την εικόνα τριών ξεχασμένων ή υποβαθμισμένων πλατειών της πόλης. Τη γενική επίβλεψη έχει ο ευρηματικός bartender Κωνσταντίνος Τσατσίρας, ο οποίος δεν περιορίζεται πίσω από την μπάρα, αλλά συνεργάζεται με τους αρχιτέκτονες και τους designers ώστε ο χώρος να αντικατοπτρίζει απόλυτα τη φιλοσοφία των cocktails. Το πρώτο από τα τρία μπαρ του project, ονόματι Alessandro, θα ανοίξει άμεσα στην Πλ. Βάθης, σε μια παλιά αστική αυλή, και θα σερβίρει μόνο ελληνικά μιξαρίσματα που θα ταξιδεύουν με τα αρώματα και τις γεύσεις τους σε άλλες εποχές: βανίλια υποβρύχιο, μαχλέπι, ραβανί...

O Κωνσταντίνος Τσατσίρας, που ετοιμάζει το «Alessandro» στην Πλατεία Βάθης O Κωνσταντίνος Τσατσίρας, που ετοιμάζει το «Alessandro» στην Πλατεία Βάθης

Πολυσυζητημένες αφίξεις

Το Upupa Epops έκανε δυνατή αρχή στα Κάτω Πετράλωνα. Αν θέλεις να πιεις κάτι ιδιαίτερο και την ίδια στιγμή βατό, σε μια υπέροχη αυλή που διατηρεί το summer mood, έχεις βρει το νέο σου στέκι. Εκεί η ροκ φυσιογνωμία της Μάρφης Μπαλή πίσω από την μπάρα αποτελεί εγγύηση. Για του λόγου το αληθές, τα δέκα­ in house cocktails που υπογράφει έχουν κάτι ασυνήθιστο, όπως το καπνιστό Moroccan και το The Long Purple με σπιτικό παγωτό καϊμάκι. Όλα σερβίρονται χωρίς πολλές φιο­ριτούρες, στόχος –όπως λέει και η Μάρφη– είναι να βρει ο καθένας το αγαπημένο του ποτό και όχι να εντυπωσιαστεί από την εικόνα. Η εικόνα του μαγαζιού, πάντως, είναι σαφώς αναβαθμισμένη με τις μινιμαλιστικές εικαστικές συνθέσεις του Αλέξανδρου Πετράκη να ξεχωρίζουν. Να προσθέσουμε ότι στην μπάρα του συναντάμε πλέον και τον Αργύρη Βενιαμίν, μία από τις πρώτες μεταγραφές τις σεζόν.

To «Upupa Epops» έγινε αμέσως talk of the town To «Upupa Epops» έγινε αμέσως talk of the town

Άλλο ένα new entry είναι το Frogs στου Ψυρρή. Πέσαμε πρόσφατα πάνω στο cosy και νεανικό στέκι που δίνει νέα πνοή στην Αριστοφάνους. Στον αναπαλαιωμένο χώρο του συγκεντρώνει κλασικά και βιομηχανικά στοιχεία, με πολύ νόστιμες κι έξυπνες μείξεις, εξαιρετικά εκτελεσμένες. Το βράδυ, εκτός από τα cocktails, σημαντικό ρόλο παίζει η μουσική.
Tέλος, περιμένουμε με ενδιαφέρον ένα ακόμη μπαρ, το Borsalino –απέναντι από το «Noel»– με ιδιοκτήτη το Μάκη Παπαδάτο και συνιδιοκτήτη (αλλά και δυνατό χαρτί στην επιμέλεια των κοκτέιλ) έναν bartender με γούστο, τον Γιάννη Κοροβέση.

Το «Frogs» δίνει νέα πνοή στου Ψυρρή Το «Frogs» δίνει νέα πνοή στου Ψυρρή

Επιτυχημένα projects

Την προηγούμενη χρονιά είδαμε τα brunches σε πρώτο πλάνο, φέτος πολλαπλασιάζονται ή επανέρχονται αναβαθμισμένα. Για να πάρετε μια γεύση, στο «The Clumsies» θα δοκιμάσουμε υποδειγματικά σάντουιτς από τα χέρια του βραβευμένου σεφ Jean Charles Metayer, στο «Odori» θα μυηθούμε στις ιταλικές γεύσεις, στο «Otto» θα επιστρέψουμε σε ελληνικές γευστικές συνήθειες και στο «Baba au rum» θα γλυκαθούμε.

Brunch με ιταλικές γεύσεις στο «Odori». Brunch με ιταλικές γεύσεις στο «Odori».

Μιλώντας για περσινά σουξέ, πρώτο στη λίστα φιγουράρει το pop up event «Hotel Bars» της… αδέξιας­ ομάδας («The Clumsies»). Μια πρωτόγνωρη εμπειρία με ευρωπαϊκό αέρα to be continued, λοιπόν, με πιο εξωτικό χαρακτήρα, καθώς αυτήν τη φορά το check in θα γίνει στην Ασία. Στις 6/11 και για πέντε ημέρες θα στηθεί το Asian Pop Event και το «The Clumsies» θα φιλοξενήσει στην έδρα του πέντε από τα καλύτερα μπαρ της Ανατολής: τα «28 Hongkong Street» και «Manhattan» από τη Σιγκαπούρη, το «Speak Low» από τη Σανγκάη, το «Quinary» από το Χονγκ Κονγκ και το «Zuma» από το Ντουμπάι.

Πολλές είναι, τέλος, και οι guest εμφανίσεις από διάσημους bartenders του εξωτερικού, οι οποίοι θα προσγειωθούν σε γνωστές μπάρες, όπως αυτές των «Theory», «A For Athens», «Mr Peackok». Έχετε το νου σας!

Tο «Clumsies» θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο πέντε από τα καλύτερα μπαρ της Ασίας Tο «Clumsies» θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο πέντε από τα καλύτερα μπαρ της Ασίας

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News