× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Αθηνόραμα Bar Awards 2018: τα nominations και οι δυνατές τάσεις της fine drinking σκηνής

Δημοσιεύτηκε στις 19/04/2018

Η απονομή των τρίτων Αθηνόραμα Bar Awards γίνεται στην Αίγλη Ζαππείου, όπου θα βραβευτούν οι κορυφαίες μπάρες της επικράτειας.

Βγήκαμε, γυρίσαμε, ταξιδέψαμε, διανύσαμε χιλιάδες χιλιόμετρα, μπήκαμε σε τρένα, πλοία, αεροπλάνα και δοκιμάσαμε χιλιάδες κοκτέιλ, κλασικά, signature και tailor-made, από τα καλύτερα μπαρ ολόκληρης της Ελλάδας. Τώρα ήρθε η σειρά των διακρίσεων... Η απονομή των τρίτων Αθηνόραμα Bar Awards γίνεται αυτήν τη Δευτέρα 23/4 στην Αίγλη Ζαππείου, όπου θα βραβευτούν οι κορυφαίες μπάρες της επικράτειας και θα αναδειχτούν οι τάσεις που καθόρισαν τη χρονιά.

Σε λίγες ημέρες, στις 23/4, στην Αίγλη Ζαππείου, θα πραγματοποιηθεί η τρίτη­ απονομή των Αθηνόραμα Bar Awards 2018, με πολλές εκπλήξεις και συναρπαστικές μπαρ(ο)ιστορίες. Το φετινό σαφάρι διευρύνθηκε και εκτός από την μπαρ σκηνή της Αθήνας επεκτάθηκε και στην επαρχία, με την κριτική επιτροπή να αξιολογεί και να δοκιμάζει με την ίδια λεπτομερή ιεροτελεστία τις καλύτερες μπάρες της επικράτειας. Τα γευστικά κοντέρ της κατέγραψαν τη συνολική δυναμική του κλάδου. Το επίπεδο, είτε εντός είτε εκτός του κεντρικού μπαρίστικου γηπέδου, ήταν εξίσου υψηλό, με την επαρχία να κερδίζει τις εντυπώσεις παρότι outsider. Οι εκτός Αθήνας bartenders είναι το ίδιο ενημερωμένοι για τα spirits (για παράδειγμα ο Θανάσης Κουζιώκας του Grooove στο Βόλο έχει συγκεντρώσει μία εντυπωσιακή συλλογή spirits, με έμφαση στο ρούμι και στο mezcal) για το πώς αλληλεπιδρούν τα συστατικά και ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το ελληνικό bartending συνολικά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας σκηνής, καθώς χρόνο με το χρόνο εξελίσσεται με πολύ γρήγορα κι εντυπωσιακά βήματα, αφήνοντας πίσω πολλές μητροπόλεις του fine drinking τόσο τεχνικά όσο και δημιουργικά.

H ομάδα του «9 Βήτα Home Bar» δίνει ένα διαφορετικό πρίσμα στα κλασικά κοκτέιλ. H ομάδα του «9 Βήτα Home Bar» δίνει ένα διαφορετικό πρίσμα στα κλασικά κοκτέιλ.

Είναι αλήθεια ότι η εποχή που το πιο δημοφιλές κοκτέιλ στα εγχώρια μπαρ ήταν το παγωμένο daiquiri έχει περάσει προ πολλού. Η νέα γενιά των mixologists φιλτράρει τις μόδες που έρχονται από το εξωτερικό και προτείνει μείξεις που παντρεύουν καινοτόμες τεχνικές με «ψαγμένα» υλικά και μελετημένους συνδυασμούς, σερβιρισμένες άψογα σε αναλογίες, θερμοκρασίες, πάγο, ποτήρια και συνοδευτικά. Οι περισσότερες cocktail collections «αφηγούνται» πλέον κάποια ιστορία, πειραματίζονται με βότανα, spices, φρέσκα συστατικά και προσφέρουν στον πελάτη μια συνολική μοναδική εμπειρία.
Πάμε να πάρουμε μια καλή ρουφηξιά από τη φετινή μακρά και κοπιώδη διαδρομή των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2018, μέσα από την αποκάλυψη των πρωτοεμφανιζόμενων τάσεων και την ανάλυση των πιο δυναμικών trends.

Στην μπάρα του «Grooοve» θα βρείτε ιδιαίτερες φιάλες mezcal. Στην μπάρα του «Grooοve» θα βρείτε ιδιαίτερες φιάλες mezcal.

Taste of the house
Γνωρίσαμε τη συγκεκριμένη τάση την προηγούμενη χρονιά δοκιμάζοντας πολλά homemade συστατικά. Φέτος οι in-house δημιουργίες είναι πολύ πιο ευφάνταστες και ραφιναρισμένες. Από τα σπιτικά σιρόπια και τους πουρέδες έχουμε προχωρήσει στα εκρηκτικά bitters από ελληνικά βότανα και φρούτα, όπως το έντονο περγαμόντο και το δυνατό δεντρολίβανο που εντοπίσαμε στις μπάρες του «Maverick» και του «Barreldier» ή η σπιρτόζικη ginger beer του «Spoiled», σε εξαιρετικά βερμούτ –βλέπε «Odori» και «Vogatsikou 3»– και δυνατά spirits όπως το ρούμι και το τζιν. Οι σπιτικές παρασκευές προσφέρουν στα κοκτέιλ μια απολαυστική διαφοροποίηση και πρωτοτυπία που δεν μπορείς να βρεις αλλού.

Στο «Spoiled» ο Γιώργος Καβακλής φτιάχνει μια εξαιρετική in-house ginger beer. Στο «Spoiled» ο Γιώργος Καβακλής φτιάχνει μια εξαιρετική in-house ginger beer.

Bar food σε νέα match
Καυτή και νοστιμότατη παραμένει η αμφίδρομη σχέση μεταξύ κουζίνας και μπάρας. Οι σεφ και οι bartenders έχουν ανανεώσει κι εξελίξει την τάση ανταλλάσοντας τεχνικές, ενώ τα ταιριάσματα γίνονται ολοένα και πιο τολμηρά κι επιτυχημένα. Στο πεδίο των τεχνικών, τώρα, αξιοποιούνται οι αρχές της μοριακής κουζίνας, οι δυνατότητες των ζυμώσεων και οι πρακτικές της ζαχαροπλαστικής. Ένα ενδιαφέρον­ παράδειγμα ζύμωσης συναντάμε στο «Clumsies», με τους Νίκο Μπάκουλη και Βασίλη Κυρίτση να δημιουργούν με αυτήν τη διαδικασία πολύ καλό cider και βαλσάμικο. Όσο για την επίδραση της ζαχαροπλαστικής, στο «Nikkei» χρησιμοποιούν τη γαλακτοματοποίηση, μια μέθοδο που βοηθάει να αποκτήσεις διαφορετικές υφές σοκολάτας, σερβίροντας ένα must taste cocktail, το Hazenult Creamy, με ουίσκι και τρεις διαφορετικές στρώσεις σοκολάτας.

«Kouchico»: ένα μπαρ στη Σύρο που φλερτάρει με τις νέες τάσεις. «Kouchico»: ένα μπαρ στη Σύρο που φλερτάρει με τις νέες τάσεις.

Στα ντουέτα φαγητού και ποτού το σκηνικό είναι ακόμη πιο γοητευτικό. Συγκεκριμένα φέτος είδαμε το ρεπερτόριο των συνδυασμών να μεγαλώνει και να κερδίζουν έδαφος οι μικρές και casual μπουκιές­ δίπλα σε παιχνιδιάρικα κοκτέιλ­. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο έξυπνος κατάλογος bar bites από τον Σταμάτη Μαρμαρινό στο φρεσκαρισμένο «42 Barstronomy.Athens», όπου μικρά και πρωτότυπα μπέργκερ και χοτ ντογκ φλερτάρουν με νόστιμα Bloody Mary και όχι μόνο. Στο ίδιο ύφος, στο «Trap» έγινε talk of the town ο κατάλογος των κοκτέιλ­ με ελληνικά αποστάγματα, δίπλα σε μεζέδες με την υπογραφή του βολιώτικου «ΜεΖεν». Η γκάμα των pairings δεν σταματά εδώ...

Ακόμη θυμόμαστε τη φρεσκάδα του Pisco Sour στο «Νikkei» σε συνδυασμό με το φοβερό cheviche και τη νόστιμη Margarita στο «Coyoacan» με τα πληθωρικά burritos. Ολοκληρώνουμε με τα brunches που παραμένουν για ακόμη μία χρονιά δημοφιλή, αναβαθμίζοντας μάλιστα τη δυναμική αλλά και τις προτάσεις τους. Δοκιμάσαμε πολλές και ωραίες γευστικές προτάσεις στο «Theory Bar and More», το «Odori», το «Upupa Epops» και το «Old Dog», δίπλα σε ευχάριστες μείξεις που εδραιώνουν πλέον τη συνήθεια του ενδιάμεσου γεύματος.

Στο «42 Barstronomy.Athens» τα εντυπωσιακά κοκτέιλ συνοδεύονται με γευστικά bar bites. Στο «42 Barstronomy.Athens» τα εντυπωσιακά κοκτέιλ συνοδεύονται με γευστικά bar bites.

Sustainable and more
Μια καινούργια τάση, που έρχεται με φόρα από την Αμερική, αφορά την οικολογική συνείδηση και τη ­συνετή διαχείριση των υλικών. Η αειφορία και η διατήρηση της βιο­ποικιλότητας στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη επιτάσσουν να ανακυκλώνουμε, να μην πετάμε δηλαδή τα υλικά μας, αλλά να προσπαθούμε να βρούμε δημιουργικές δεύτερες και τρίτες χρήσεις γι’ αυτά στη συνταγή ή στο μενού μας. Το «Clumsies» υιοθέτησε αμέσως­ τη νέα πρόκληση: στο κοκτέιλ­ Nostalgia έφτιαξε ένα απόσταγμα από μπισκότο χρησιμοποιώντας αυτό που έμεινε στη γαρνιτούρα. Το κίνημα της ανακύκλωσης και της βιωσιμότητας έφτασε βεβαίως και στην επαρχία. Στο «Kouchico» στη Σύρο δοκιμάσαμε ένα φοβερό κοκτέιλ με διαφορετικές παρασκευές από μανταρίνι και στο «Spitaki» στα Ιωάννινα ένα tiki με διαφορετικές υφές μπανάνας. Σημειώστε επίσης ότι στο πλαίσιο του «ζήσε πράσινα» είδαμε και χάρτινα καλαμάκια σε πολλά μπαρ.

Το brunch στο «Odori» έχει συναρπαστικά Νegroni. Το brunch στο «Odori» έχει συναρπαστικά Νegroni.

Και το Όσκαρ σεναρίου πηγαίνει...
Οι bartenders συνεχίζουν να είναι οι καλύτεροι παραμυθάδες και μέσα από τα κοκτέιλ τους να μας μεταφέρουν σε άλλες εποχές, στον κόσμο λογοτεχνικών ηρώων, συγγρα­φέων και ποιητών, κάνοντας έτσι την εμπειρία του πίνειν ακόμη πιο ιδιαίτερη κι ευφάνταστη. Πάρτε μια γεύση: στο «Peek a Bloom» o Νικόλας Μοσχονάς μας θύμισε τους καταραμένους ποιητές και μας έβαλε να μοιραστούμε μαζί τους λίγο αψέντι μέσα από προχωρημένες συνταγές. Στο «Hostel 9» o Στέλιος Νασάκης διεκδίκησε μέσα από ευρηματικά κοκτέιλ για όλα τα γούστα την πρωτιά στο «Game of Thrones».

Εco friendly cocktails στο «Spitaki». Εco friendly cocktails στο «Spitaki».

Στην κατηγορία των ταινιών, τώρα, στο νέο «Beauty Killed the Beast» το τέρας σκοτώθηκε από την πεντάμορφη κι έδωσε την έμπνευση για ποτά που συνδυάζονται με τη διά­θεσή μας... Εκπληκτική δουλειά κάνουν στο «CV Distiller» ο Θοδωρής Αναγνώστου και ο Μάρκος Πρίφτης με signature cocktails που παραπέμπουν στην αρχαία ελληνική τραγωδία και την έννοια της κάθαρσης. Πιο fun η προσέγγι­ση του Σταμάτη Σταματιάδη στο «Meerkat Cocktail Safari», όπου το σαφάρι και τα ζώα της Αφρικής εμπνέουν διαφορετικές κατηγορίες ιντριγκαδόρικων κοκτέιλ.

Στο «Beauty Killed the Beast» ο κατάλογος των κοκτέιλ παίζει με τις διαθέσεις μας. Στο «Beauty Killed the Beast» ο κατάλογος των κοκτέιλ παίζει με τις διαθέσεις μας.

Mezcal-μανία
Τo mezcal είναι το πιο ανερχόμενο spirit παγκοσμίως. Σε μικρό χρονικό διάστημα έχει κατακτήσει bartenders και πότες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα έρχονται­ συνέχεια νέες ετικέτες που παίρνουν περίοπτη θέση στις κάβες και γίνονται ανάρπαστες στις μείξεις. Αυτό το ιδιαίτερο καπνιστό ποτό φαίνεται ότι έχει γοητεύσει τους mixologists και αντικαθιστά την πολυπαιγμένη τεκίλα δημιουργώντας νέες συνταγές. Είναι αλήθεια ότι ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του mezcal εμπλουτίζει ένα κοκτέιλ τόσο αρωματικά όσο και γευστικά. Στις περισσότερες λίστες της Αθήνας και της επαρχίας, δε, εμπεριέχεται σε περισσότερες από μία συνταγές. Αξίζει να δοκιμάσετε μερικές στο «Coyoacan», το «Amigos» και το «Honey Bar».

Τα κοκτέιλ του «Hostel 9» αντλούν έμπνευση από το «Game of Thrones». Τα κοκτέιλ του «Hostel 9» αντλούν έμπνευση από το «Game of Thrones».

Η επανάσταση του πάγου
Η πιο πρόσφατη μόδα κάνει focus στο πάγο. Ο πάγος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα ενός κοκτέιλ και πλέον του δίνεται η σημασία που του πρέπει. Εντυπωσιακοί, σε σχήμα κύβου, τέλειας σφαίρας ή κολόνας, οι πάγοι που κυκλοφορούν πλέον στα μπαρ συνδυάζουν τη λειτουργικότητα με την αισθητική. Μάλιστα το «Spoiled», το «42 Barstronomy.Athens», το «Hide and Seek», το «CV Distiller», το «Spitaki», το «Theory Bar and More», το «Clumsies», το «Odori» και πάρα πολλά άλλα μπαρ χαράζουν πάνω τους το όνομά τους. To αποτέλεσμα είναι πανέμορφα και φινετσάτα κοκτέιλ που δεν αλλοιώνονται γευστικά, έτοιμα για φωτογράφηση στα social media!

Κοκτέιλ με νότες mezcal στο «Coyoacan».  Κοκτέιλ με νότες mezcal στο «Coyoacan».

Το νέο tiki
Τα εξωτικά κοκτέιλ ραφινάρονται κι εκσυγχρονίζονται. Οι bartenders πειραματίζονται πάνω σε κλασικές συνταγές, αντικαθιστούν τυποποιημένα με φρέσκα υλικά, σπιτικά σιρόπια και artisanal ρούμια, δίνοντας νέα, πιο προκλητική διάσταση σε αυτά που έχουμε συνηθίσει. Σημειώστε το Zombie στο «Tiki Athens» και το «9 Βήτα», που φτιάχνεται από ένα υπέροχο blend ρουμιών, και την κομψή Pina Colada στο «Finca Vigia».

 Η ομάδα του «Old Dog» σερβίρει ευρηματικά κοκτέιλ με εντυπωσιακούς πάγους. Η ομάδα του «Old Dog» σερβίρει ευρηματικά κοκτέιλ με εντυπωσιακούς πάγους.

H θριαμβευτική επιστροφή των disco cocktails
Σε πολλά μπαρ άρχισαν να κάνουν πάλι την εμφάνισή τους θρυλικές συνταγές από την περίοδο της ντίσκο. Οι bartenders έδωσαν το φιλί της ζωής σε ξεχασμένες μείξεις όπως το Amaretto sour, το White Russian, το Blue Hawaii, το Gin Fizz και το Grasshopper. Το ενδια­φέρον στις ανανεωμένες αυτές προτάσεις είναι η προσθήκη υλικών με ελληνική σφραγίδα που δίνουν μείξεις με αναπάντεχη κατάληξη. Πρωτοπόροι στην αναβίωση τέτοιων ποτών είναι το «La Doze» στη Θεσσαλονίκη και το «Beauty Killed the Beast».

 Τα εκρηκτικά zombie του «Tiki Athens». Τα εκρηκτικά zombie του «Tiki Athens».

Μπαρ σε μπαρ
Εν τω μεταξύ, μια μόδα που φαίνεται να εδραιώνεται είναι τα pop up bars και τα guest bartendings. Φέτος έγινε χαμός με τις δυναμικές εμφανίσεις bartenders της επαρχίας σε μπαρ της Αθήνας και το αντίθετο. Πολλές ήταν και οι επισκέψεις γνωστών mixologists του εξωτερικού στις φιλόξενες ελληνικές μπάρες. Από το «Clumsies» για παράδειγμα παρέλασαν όλη τη χρονιά διάσημα ονόματα, όπως ο Erik Lorincz του «American Bar» και ο Matt Willey, ο δημιουργός των «Scout» και «Peg+ Patriot» στο Λονδίνο. Στο ίδιο πλαίσιο είχαμε πολλές επισκέψεις, ελληνικές και ξένες, και στο «Mr Peacock», το «Spitaki», το «Odori» και το «Theory».

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «El Jiron» δημιουργεί τα δικά του συστατικά. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου στο «El Jiron» δημιουργεί τα δικά του συστατικά.

Τα (aperitivo) healthy cocktails είναι ωραία
Ίσως ένα από τα πιο δυναμικά trends με μεγάλη διάρκεια είναι τα aperitivi. Φαίνεται ότι οι πιο ελαφριές μείξεις, με λιγότερο αλκοόλ και πολύ συχνά με φυσαλίδες, ήρθαν για να μείνουν. Η διαφορά είναι ότι στο φετινό σαφάρι είδαμε να εμπλουτίζονται με πιο υγιεινά συστατικά, κυρίως λαχανικά, φρούτα και super foods. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα υλικά προέρχονται από τοπικές αγορές. Στο «42 Barstronomy.Athens» δοκιμάσαμε aperitivo με κουμκουάτ, στον «Μπλε Παπαγάλο» με κολοκύθα και καρότο και στο «Ark» με φασκόμηλο, δεντρολίβανο και άλλα βότανα.

Τα προχωρημένα κλασικά
Κλείνουμε με μια επίσης ισχυρή τάση στο fine drinking, η οποία μετατράπηκε σε κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη των κοκτέιλ. Πρόκειται για τις κλασικές συνταγές with a twist, που πλέον γίνονται ακόμη πιο εντυπωσιακές και καινοτόμες. Οι bartenders αντικαθιστούν βασικά συστατικά των συνταγών με δικές τους σπιτικές δημιουργίες και προσφέρουν ριζοσπαστικές προτάσεις που προκαλούν εκρήξεις. Θα βρείτε πολλές τέτοιες παραλλαγές στο «Baba Au Rum» και το «9 Βήτα Home Bar».

Δείτε
τις υποψηφιότητες των Athinorama Bar Awards 2018
εδώ

Μεγάλος Χορηγός
Αθηνόραμα Bar Awards 2018
Brugal Extra Viejo


Χορηγοί
Αθηνόραμα Bar Awards 2018
Perrier
Lipton Ice Tea
M-dry Mastiha


Υποστηρικτής Αθηνόραμα Bar Awards 2018
Monin

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News