× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Cocktails: Old fashioned… fashion

Δημοσιεύτηκε στις 01/12/2006

Για να εξηγούμαστε. Η αναβίωση και το «ψάξιμο» των πρώτων κοκτέιλ που κυκλοφόρησαν δεν είναι ένα γενικευμένο trend. Αφορά περισσότερο τους κύκλους των «ψαγμένων». Στο «Milk & Honey», το πιο in cocktail bar στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αποτελούν τη βάση του νέου καταλόγου. Τα πρώτα κοκτέιλ, που φτιάχτηκαν πριν την ποτοαπαγόρευση, ακολουθούσαν μια συγκεκριμένη λογική, αφού τα υλικά ήταν πολύ λίγα: τζιν, ουίσκι, ρούμι, μπράντι, κρασί και ενισχυμένοι οίνοι. Γι’ αυτό και ήταν περισσότερο «μαγειρικά», με συχνή χρήση μπαχαρικών και αβγού.

Ωστόσο, η αναβίωση εκείνων των κοκτέιλ σήμερα είναι μάλλον «απόδοση», αφού κάποια υλικά δεν υπάρχουν πια. Μόνο ένας επιδέξιος χειριστής μπορεί να προσαρμόσει το παλιό ύφος των ποτών σε σύγχρονα υλικά. Διαλέξαμε έναν από τους πιο διαβασμένους: τον Μιχάλη Μένεγο, mixoligist και bartender του «Jazz Upstairs» στο «Bar Guru Bar». «Για τα ελληνικά δεδομένα, αυτά που συζητάμε είναι extreme» μας λέει ο Μιχάλης. «Ο κόσμος του κοκτέιλ δεν είναι όπως εκείνος της γαστρονομίας. Εδώ έχουν φτιαχτεί όλα.

Για να προχωρήσουμε, πρέπει να βουτήξουμε στις ρίζες, να τις αναθεωρήσουμε και να συνεχίσουμε. Να διαβάσουμε, να μάθουμε, να απαλλαγούμε από το ξενοδοχειακό σύνδρομο. Και βέβαια, να τα αγαπήσουμε. Να μάθει ο κόσμος να τα ζητάει, να τα φτιάχνει στο σπίτι του. Είμαστε τριτοκοσμικοί σε σχέση με τα κοκτέιλ. Ενώ σαν λαός αγαπάμε τα luxury items, αυτό είναι το μόνο που παραμελούμε – μολονότι τελικά θέλει τόσο λίγη ώρα να φτιαχτεί». Ενόψει των Χριστουγέννων, λοιπόν, κι αφού τα περισσότερα είναι καθαρά χειμωνιάτικα ποτά, ας φέρουμε το revival στα σπίτια μας.

Ντένη Καλλιβωκά [email protected]

ω(Φωτ) Παύλος Τσοκούνογλου [email protected]


Spirit News