× Ο θεσμός Οι nominations του 2019 Τα βραβευμένα bars του 2018 Spirit News Χορηγοί

Gin & tonic reloaded!

Το κλασικό που επανέρχεται ως trend

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2015

Εγκαινιάζεται η νέα σεζόν και οι τάσεις γύρω από το αλκοόλ ενισχύονται με concept μενού, ευρηματικές γαρνιτούρες, εξελιγμένα pairing και ...

Στο επίκεντρο, ένα από τα πιο αγαπημένα ποτά, που ανανεώνεται, ραφινάρεται και σερβίρεται πιο εντυπωσιακά. Πρόκειται για το κλασικό long drink gin&tonic, ένα τόσο απλό όσο και επιτυχημένο ζευγάρι, που έντεξε στο χρόνο. Η βρετανική συνήθεια, που εμφανίστηκε γύρω στο 1800, έχει, εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, επανέλθει στη μόδα σε όλο τον κόσμο, ανανεωμένο με πολλούς τρόπους.

Φανατικοί οπαδοί του οι Ισπανοί, το έχουν υιοθετήσει πλήρως και έχουν βάλει τη δική τους υπογραφή στην ιεροτελεστία σερβιρίσματος και στον ΄΄φρεσκαρισμένο΄΄ τρόπο απόλαυσης. Η διαφορά των ισπανικών gin& tonic είναι στο ποτήρι. Οι Ισπανοί εδώ και εφτά-οκτώ χρόνια έκαναν μόδα και χρησιμοποιούν μεγάλα ποτήρια με πόδι σε σχήμα balloon, που συνήθως φιλοξενούν τα ώριμα κόκκινα κρασιά. Σήμερα, ακόμα και  το πιο μικρό μαγαζάκι  στη Μαδρίτη διαθέτει τουλάχιστον 30 με 60 διαφορετικά gin και 10 με 15 τόνικ. Πέρα όμως από την Ισπανία, στον αστερισμό του gin tonic βρίσκονται και άλλες πολλές bar leader χώρες. Στη Γερμανία το πίνουν συνήθως σε ψηλά ποτήρια, με muddled φύλλα βασιλικού, λεμόνι και simple syrup. Στην Ιταλία ανταγωνίζεται στα ίσα το negroni, με μια εξίσου bitter παραλλαγή, που εμπλουτίζεται από triple orange, bitter marmalade και φρέσκο πορτοκάλι. Σ' εμάς, επίσης γνωρίζει μεγάλη πέραση του και παίζει σε πολλά spots -βλέπετε Gin Joint-,  με προσεγμένες γαρνιτούρες και εμπνευσμένo σερβίρισμα.

Πού οφείλεται το ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- ρεύμα του; Κυρίως, στην ανεβασμένη ποιότητα και στη διευρυμένη ποικιλία των gin και των tonics. Στην περίπτωση του gin, έχουν μπει στο παιχνίδι αρκετοί μικροί παραγωγοί με πολύ ενδιαφέρουσες, πέρα από το juniper, μίξεις βοτάνων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα tonics, που παρουσιάζουν μια ευρύτερη γκάμα. Επομένως το « απλό» gin και tonic έχει εξελιχθεί σε κάτι πιο περίπλοκο ή ακόμα καλύτερα, διαφορετικό οργανοληπτικά, ανάλογα με το ντουέτο που θα επιλεχθεί. Για παράδειγμα, για τους κλασικούς τύπους υπάρχουν επιλογές όπως το αυθεντικό, premium λονδρέζικο Haymans, για ένα classic ξηρό Gin tonic, ενώ για τους πιο μοντέρνους, τα ενδιαφέροντα new entries είναι πολλά, όπως το αρωματικό Gin Mare, από την Ισπανία, που απρόσμενα μας φέρνει όλα τα αρώματα της Μεσογείου. Σε αυτά, αν προσθέσουμε και τα new styles, με γλυκά ή ξηρά tonics, αρωματικά bitters, φρέσκα βότανα και φλούδες εσπεριδοειδών, καταλαβαίνουμε γιατί το "κίνημα Gin Tonic" είναι στα πάνω του και γιατί αξίζει και εμείς να τσεκάρουμε τις δροσερές και νόστιμες παραλλαγές του.
Για να γίνεται και εσείς εξπέρ, ξεκινήστε με το τυπικό σερβίρισμα, που θέλει 50ml gin και 100-200ml τόνικ και στη συνέχεια πειραματιστείτε: δυο συνταγές για έμπνευση με Haymens και Gin Mare, δικές σας...  

Botanical dry Gin & Tonic
50ml Hayman’s Gin
125ml Fentimans Light Tonic
Φλούδα λεμονιού και μέντα
Εκτέλεση:  ενώνουμε τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι με πάγο.


Triple Orange Gin & Tonic
50ml Gin Mare
1 κουτάλι μαρμελάδα πορτοκάλι
1 δόση bitter πορτοκαλιού  orange
Φλούδα πορτοκαλιού.
200 ml Fentimans Tonic
Εκτέλεση: ενώνουμε τα υλικά, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε σε μεγάλο ποτήρι με πάγο.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News