× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Λικέρ: ένα come back από το παρελθόν

Δοκιμάζουμε 22 κλασικά λικέρ, που επανέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο και τροφοδοτούν τις νέες τάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 23/10/2015

Εμβληματικά  λικέρ με λαμπρή ιστορία πυροδοτούν τη φαντασία, μπαίνουν στο shaker και το σύνθετο αρωματικό και γευστικό τερέν τους δημιουργεί πρωτότυπα και απρόσμενα απολαυστικά cocktails…

Αναμφισβήτητα, διανύουμε τη χρυσή εποχή του mixing, με τάσεις που δημιουργούνται, εξελίσσονται ή ακόμα επανεμφανίζονται. Σε αυτό το πλαίσιο, παίζουν έντονα τα λικέρ, που συμμετέχουν στο mixing και προσθέτουν γεύσεις και αρώματα με ιστορία που συχνά χάνεται στα βάθη του χρόνου. Κλασικά  λικέρ, που κλειδώθηκαν στην οικιακή κάβα, ή κρύφτηκαν στα ράφια του bar, ξεσκονίστηκαν και έγιναν πάλι περιζήτητα.   Για να τα θυμηθείτε ή να τα γνωρίσετε, συγκεντρώσαμε αντιπροσωπευτικές ετικέτες, κάναμε βουτιά στην ιστορία και στις μυστικές τους φόρμουλες, απλώσαμε τα μπουκάλια στο γευσιγνωστικό τραπέζι και με τη συμπαράσταση των experts Σταμάτη Σταματιάδη και Αργύρη Βενιαμίν (από το talk of the town bar Noel), τις δοκιμάσαμε. Στο φινάλε, οι δυο ταλαντούχοι bartenders μοιράστηκαν μαζί μας εύκολες και γρήγορες συνταγές. 

Λικέρ, το νέο trend

Τα πρώτα λικέρ εμφανίστηκαν τον 16ο αιώνα, τα περισσότερα με την υπογραφή μοναχών και αρκετά από αυτά με στόχο τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Τον 17ο και τον 18ο αιώνα η κατανάλωση τους άρχισε να κερδίζει έδαφος, αλλά παρ’όλα αυτά εξακολούθησαν να παραμένουν σε μονοδιάστατες, γλυκές εκδοχές. Τον 19ο άρχισε η μεγάλη εξέλιξη των λικέρ και πολλά από αυτά ανανεώθηκαν και ενισχύθηκαν αρωματικά και γευστικά.  Στον 20 αιώνα για αρκετές δεκαετίες, μέχρι τα '80s, δεν υπήρχε ελληνικό αστικό σπίτι που να μην είχε στην κάβα του ένα ή περισσότερα, από τα κλασικά λικέρ, όπως το Kahlua, το Batida de Coco, το Cointreau, τo Tia Maria, το cherry Herring, το Grand Marnier…και πολλά άλλα. Στη συνέχεια, τα γούστα άλλαξαν και τα λικέρ βγήκαν από την μόδα. Σήμερα χάρη στη ραγδαία αναπτυσσόμενη τάση των signature, δημιουργικών cocktails κάνουν ένα δυναμικό come back σε συνδυασμό με φρέσκιες και ελκυστικές προτάσεις απόλαυσης, πολλές από τις οποίες περνάνε από το shaker.  H επάνοδος των λικέρ τους στο προσκήνιο ήταν για εμάς μια πρόκληση, δεδομένης μάλιστα της αίγλης και των γευστικών περγαμηνών που τα συνοδεύουν. Συλλέξαμε   πληροφορίες για την καταγωγή και την -συχνά ενδιαφέρουσα- ιστορία τους και στη συνέχεια τα δοκιμάσαμε. Σας τα παρουσιάζουμε δίνοντας έξτρα μπόνους μερικές must test συνταγές cocktail.         

Τα κλασικά λικέρ

Kahlua

Όλα ξεκίνησαν το 1936 από μια παρέα τεσσάρων φίλων. Η ενδιαφέρουσα ιδέα να φτιάξουν ένα λικέρ καφέ έπεσε στο τραπέζι, ψάξανε τη συνταγή και έχοντας μεταξύ τους έναν χημικό, την υλοποίησαν. Έτσι απλά γεννήθηκε το Kahlua, που μέχρι σήμερα φιγουράρει στη λίστα με τα εμβληματικά λικέρ καφέ. Στην πράξη, βέβαια -και μιλάμε για την παραγωγή- τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Για τη δημιουργία του συλλέγονται και εξετάζονται με προσοχή οι πρώτες ύλες από την Βερακρούζ και απαιτούνται περίπου έξι χρόνια για την σωστή ωρίμανση του καφέ. Επιπλέον, ούτε η επιτυχία ήρθε εύκολα. Χρειάστηκαν λίγα χρόνια, μέχρι το 1940 και αρκετά ποτήρια Kahlua για να πειστεί η Αμερική και να του ανοίξει τον δρόμο. Μετά, τα πράγματα κύλησαν φυσιολογικά και η φήμη του ενισχύθηκε με δυνατές συμμετοχές σε classic συνταγές -για παράδειγμα, το 1955 το White Russian και το 1977 το μοδάτο B52. Ωστόσο, η χρονιά του σίγουρα ήταν το 1980, όταν ανέβασε το κασέ του κερδίζοντας το τίτλο του Νο 1 λικέρ σε πωλήσεις. Σήμερα, κάνει τολμηρές βουτιές στο shaker και φρεσκάρει το προφίλ του. 

Tia Maria

Όσοι πιστεύετε ότι το λικέρ αυτό ονομάστηκε έτσι για τα μάτια μας Μαρίας, δεν πέφτετε και τόσο έξω. Σύμφωνα με τον θρύλο, που τοποθετείται στον 17ο αιώνα στη Jamaica, μια θαρραλέα γυναίκα ονόματι Μαρία έσωσε την πολύτιμη συνταγή. Λέγεται ότι η Μαρία ήταν η βοηθός μιας ισπανίδας αριστοκράτισσας και όταν οι σκλάβοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι της, εκείνη διέσωσε ένα οικογενειακό κειμήλιο, ένα κουτί το οποίο είχε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια από μαύρες πέρλες και μια παράξενη συνταγή για ένα εξωτικό λικέρ. Η συνταγή βρέθηκε στα χέρια του Dr Kenneth Leigh, μπήκε στην παραγωγή και το λικέρ Tia Maria, στο μαύρο μπουκάλι, έκανε θεαματική είσοδο στην αγορά των λικέρ. Δυο στιγμές της πορείας του που ξεχωρίζουν, είναι το 1980, όταν άρχισε να εμφανίζεται στο γυαλί και το 2009, όταν πέρασε στα χέρια της οικογένειας Ilva Saronno. Σήμερα εξακολουθεί να παράγεται με την ίδια συνταγή, που ανακατεύει φρέσκο καφέ με ένα μαγικό touch από τζαμαϊκανό ρούμι. 

Midori

To Midori έκανε το πιο θεαματικό ντεμπούτο:  το 1978, από την Ιαπωνία (όπου δημιουργήθηκε και κυκλοφορούσε από την εταιρεία Suntory) πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο μυθικό Studio 54, της Nέας Υόρκης. Το γευστικό του τερέν, με βάση το πεπόνι, ήταν απρόσμενο και κέρδισε του επώνυμους θαμώνες του διάσημου μπαρ. Από ψυχή των private parties, ανέβασε τη δημοτικότητά του συμμετέχοντας σε περιζήτητα cocktails, όπως το The Universe, που κέρδισε το πρώτο βραβείο στον αμερικάνικο διαγωνισμό Bartending of the Year. Σήμερα, συνεχίζει να ιντριγκάρει τους bartenders, να συμμετέχει σε εξωτικά μιξαρίσματα και να εξάγεται με επιτυχία στην Αυστραλία και σε πολλές χώρες της Ευρώπης. 

Mozart Chocolate Cream

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να απολαύσεις τη σοκολάτα είναι το Mozart Chocolate Cream. Αυτό το λικέρ συνδυάζει πολλές λατρείες: βέλγικη σοκολάτα, φρέσκια κρέμα, αρωματικές νότες βανίλιας και καφέ. Παράγεται στον τόπο που γεννήθηκε ο Mozart, το Salzburg, αλλά τα επιλεγμένα υλικά του έρχονται από διάφορες γωνιές του κόσμου. Η σοκολάτα κάνει ταξίδι από το Βέλγιο, η bourbon βανίλια προέρχεται από την Μαδαγασκάρη και ο καφές είναι από την Αφρική. Μετά από μια διαδικασία παραγωγής,  που στηρίζεται στη λεπτομέρεια, το τελικό blend προσφέρει ένα μεγάλο ρεπερτόριο σε προτάσεις κατανάλωσης. Πίνεται σκέτο ή με πάγο και, ανάλογα με τη διάθεση, δίνει αρώματα και σώμα σε δροσερά ή ακόμα και ζεστά cocktails.   

Paolina Sambuca

Η sambuca ανήκει στα εμβληματικά λικέρ της Ιταλίας και στα πιο διάσημα γλυκανισάτα ποτά. Η βάση της είναι ο γλυκάνισος, ο αστεροειδής γλυκάνισος, η αφροξυλιά και η γλυκόριζα. Υπάρχει μια παράδοση ότι το όνομα sambuca προέρχεται από το αραβικό zammut, ονομασία ενός γλυκανισάτου ποτού που ήρθε με τους Άραβες στην Civitavecchia της Ιταλίας, πράγμα που βεβαιώνει, αν μη τι άλλο, την πολύ παλιά καταγωγή της. To πιο πιθανό, πάντως, είναι να προέρχεται από τη λατινική λέξη sambucus που σημαίνει  αφροξυλιά, υλικό που συμμετέχει στην ιστορική συνταγή. H πρώτη εμπορική της κυκλοφορία τοποθετείται στο 1800, όταν βγήκε στην παραγωγή από τον οίκο Luigi Mangi, ως Sambuca Mangi. Η Paolina Sambuca, με βάση τον γλυκάνισο, κάνει καλό match με τον καφέ και διατηρεί πολύ καλή θέση ανάμεσα στις sambuca που κυκλοφορούν στην αγορά.

Batida de Coco

Όσον αφορά την Batida de Coco, το τραγούδι της Αρλέτας τα λέει όλα… Το λευκό, εξωτικό λικέρ με βάση την καρύδα, τη δεκαετία του 80 γνώρισε μεγάλες δόξες και δεν έλειπε  από καμία κάβα, μαγαζιού ή σπιτιού. Η Batida  μας ταξιδεύει σε τροπικούς προορισμούς και το επιβεβαιώνει και η σύσταση της, που βασίζεται σε τοπική βραζιλιάνικη συνταγή, σύμφωνα με την οποία το γάλα, συναντά την καρύδα και γίνονται infusion στο αλκοόλ. Προσθέστε και εσείς κάτι tropical στις συνθέσεις σας, τσεκάροντας το διάσημο λικέρ καρύδας σε μίξεις πρωτότυπων long drinks.  

Frangelico

To μπουκάλι με το σχήμα του μοναχού είναι τόσο χαρακτηριστικό, που αμέσως σε βάζει στο κλίμα της ιστορίας του. Το Frangelico είναι ένα λικέρ, που δημιούργησαν μοναχοί στους λόφους του Piemonte της Ιταλίας, περίπου 300 χρόνια πριν, αξιοποιώντας ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής, το φουντούκι. Σήμερα, ακολουθείται ακριβώς η ίδια συνταγή, με βάση τα καλύτερα φουντούκια, τα ίδια που χρησιμοποιούνται και για τη διάσημη σοκολατένια gianduia, ενισχυμένα με άλλα εκλεκτά υλικά, όπως ο καφές και η βανίλια. Τα 3.000.000 μπουκάλια που διανέμονται σε όλο τον κόσμο ετησίως, δίνουν μια αίσθηση της αποδοχής του. Ο καλύτερος τρόπος για να το εκτιμήσετε είναι να το δοκιμάσετε σκέτο με πάγο αλλά ταιριάζει πολύ και σε πιο trendy εκδοχές, ξεκινώντας με τις επιλογές της σόδας, του πορτοκαλιού και της ginger ale.    

Passoa

To 1985 o master distiller του Cointreau βρέθηκε στη Βραζιλία, αναζητώντας μια συγκεκριμένη ποικιλία πορτοκαλιού. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του γνώρισε  ένα εντυπωσιακό φρούτο, το maracuja, αλλιώς το γνωστό μας passion fruit. H επιρροή του εξωτικού φρούτου ήταν τόσο έντονη, που όταν επέστρεψε στην Γαλλία, δημιούργησε το πρωτοποριακό Passoa, το μοναδικό λικέρ με βάση το passion fruit.  Το διαφορετικό λικέρ με τα έντονα αρώματα έγινε αμέσως hot και κατέκτησε τη Γαλλία και πολλούς ακόμα ευρωπαϊκούς προορισμούς.  Σήμερα, συμπληρώνει τα τριάντα χρόνια και η αυθεντική συνταγή του, χωρίς κανένα εμβόλιμο στοιχείο, καταλήγει στο ίδιο αναγνωρίσιμο μαύρο μπουκάλι. Στα της μπάρας, είναι πρώτο και καλύτερο, προσφέροντας έναν πληθωρικό τόνο στις house συνταγές. 

Galliano

To κίτρινο ιταλικό λικέρ, με το icon ψηλόλιγνο μπουκάλι, την δεκαετία του ογδόντα, δεν έλειπε από τις περισσότερες κάβες των μπαρ, όπου αποτελούσε, εκτός των άλλων και ένα statement γνώσης και καλαισθησίας. Ο  δημιουργός του, ο Arturo Vaccari, ένας ταλαντούχος νεαρός ποτοποιός από το Λιβόρνο, κατάφερε να συνδυάσει 30 διαφορετικά μεσογειακά βότανα, άνθη και μπαχαρικά και να βάλει την στάμπα του το 1896 στο εμβληματικό λικέρ, που πήρε το όνομα του Giuseppe Galliano, ενός ήρωα του ιταλο-αιθιοπικού πολέμου. Σήμερα, το Galliano διατηρεί το ταπεραμέντο του και εξελίσσεται μπαίνοντας στο shaker. 

Pisang Ambon

Pisang Ambon, στη διάλεκτο της Ινδονησίας είναι η μπανάνα και μεμονωμένα το Ambon παραπέμπει σε ένα μικρό νησί δίπλα στο Bali. Δεν χρειάζεται κάποιο επιπλέον στοιχείο, είναι αναμενόμενο, ότι το αρωματικό λικέρ μπανάνας προέρχεται από παραδοσιακή ινδονησιακή συνταγή. Το πρώτο μπουκάλι κυκλοφόρησε πριν από εξήντα χρόνια και άμεσα συνυπολογίστηκε στα λικέρ, που φιγουράρουν στον στάνταρ κατάλογο ενός μπαρ. Σήμερα, πιάνει ξανά καλό πόστο ανάμεσα στα επιλεγμένα μπουκάλια της μπάρας, βάζοντας στόχο ευκολόπιοτα cocktails, με χυμούς εσπεριδοειδών και δροσερά αναψυκτικά.   

Malibu

Ένα ακόμα λικέρ με χαρακτηριστικό τον τροπικό του χαρακτήρα. Το Malibu καπαρώνει στα συστατικά του το καλύτερο ρούμι της Καραϊβικής και το συμπληρώνει με φυσική καρύδα. Όσον αφορά την παραγωγή του, ξεκίνησε υπό την επίβλεψη της Diageo, αργότερα το 2002 πέρασε στα χέρια του Alied Domecq και από το 2005 μέχρι σήμερα ανήκει στο portfolio της Pernod Ricard. Από τη δεκαετία του ογδόντα δεν λείπει από τις λίστες των bars και δοκιμάζεται από γενιά σε γενιά. Το μεγάλο  μπαμ έγινε με τη συμμετοχή του στο κλασικό tiki cocktail Pina Colada. Τόσο το Malibu, όσο και η Pina Colada σήμερα έχουν συμπεριληφθεί ξανά στις επιλογές του κοινού, αλλά σε ανανεωμένες, πιο high εκδοχές μιξαρισμάτων.    

Cherry Heering

To στιλάτο και γοητευτικό cherry λικέρ, από μαύρα κεράσια, αποτελεί έμπνευση του Δανού Peter Heering και δημιουργήθηκε στις αρχές του 1800. Στον πολύ κόσμο έγινε γνωστό από έναν άλλο κύριο, τον θρυλικό bartender Ngiam Youg Boon, που βρισκόταν  πίσω από τη μπάρα του διάσημου ξενοδοχείου Raffles της Σιγκαπούρης, γύρω στο 1915. Ο ευρηματικός mixologist, είχε τη λαμπρή  ιδέα να αναμείξει gin με cherry Heering, χυμό ανανά, λάιμ, cointreau, Benedictine, μια δόση γρεναδίνη και angostura bitters. Αυτό το ποτό είναι το Singapore Sling και μέχρι σήμερα πρωταγωνιστεί στη λίστα των μυθικών cocktails. H διείσδυση του Cherry Heering μετά από αυτό, στον παγκόσμιο χάρτη ήταν σπιντάτη. Σήμερα, με δυο αιώνες ιστορία, παραμένει επίκαιρο,φλερτάρει με νέες συνταγές και κάνει τρομερό ντουέτο με αφρώδη κρασιά.      

St. Germain

Δημιουργήθηκε το 2007 από την Coopers Spirit Co, μια νέα εταιρεία ποτών της Νέας Υόρκης. Θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα λικέρ της εποχής μας. To St-Germain είναι το πρώτο χειροποίητο λικέρ μικρής παραγωγής από 100% φρέσκα, άγρια elderflowers (άνθη κουφοξυλιάς) τα οποία μαζεύονται με το χέρι μια φορά το χρόνο και σε διάστημα 4-6 εβδομάδων, προς το τέλος της άνοιξης, τη στιγμή που βρίσκονται στο απόγειο του αρώματός τους. Είναι το πιο γρήγορα διαδεδομένο super- premium λικέρ στην Αμερική και έχει ήδη καθιερωθεί ως ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για cocktails. Σήμερα, ανήκει στην οικογένεια Bacardi και έχει συγκεντρώσει πολλά χρυσά μετάλλια και διακρίσεις ενώ δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά cocktails, που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς.  

Sourz

Ανήκει στην εταιρεία Beam Suntory, που έχει μια σειρά από λικέρ φρούτων. Το Sourz μήλου κατάφερε να ξεχωρίσει και να αποτελέσει κλειδί για πολλές συνταγές cocktails. Το αρωματικό του προφίλ προσθέτει ζωντάνια, δροσιά και ωραία οξύτητα Το 2008 υπογράμμισε την ικανότητα ζευγαρώματός του με άλλα υλικά προωθώντας το slogan Made for mixing. 

Disaronno

Ίσως το πιο διάσημο ιταλικό λικέρ, που δεν λείπει και από κανένα σπίτι. Μέχρι πριν λίγα χρόνια, η ονομασία του ήταν  Amaretto di Saronno. Η χαρακτηριστική φιάλη, που δεν έχει αλλάξει ποτέ μορφή αλλά μόνο outfit, υπήρξε έργο ενός φημισμένου τεχνίτη του Μουράνο. Ακολουθώντας τα μονοπάτια της ιστορίας του, το Disaronno κρύβει δημιουργία, φαντασία και τέχνη καθώς και θρύλους για τη δημιουργία του. Κατάγεται από τη πόλη Saronno της Ιταλίας και γεννήθηκε την περίοδο της Αναγέννησης, το 1525, με χαρακτηριστικό του τη γεύση του amaretto, του πικραμύγδαλου. Σήμερα, παράγεται ακριβώς με την ίδια πολύπλοκη συνταγή, εξάγεται σε περισσότερες από 150 χώρες, διεξάγει με μεγάλη επιτυχία τον διαγωνισμό Mixing Star και αναγνωρίζεται από τους επαγγελματίες του mixing.   

Grand Marnier

Η οικογένεια Lapostolle, και ειδικότερα ο Alexandre Marnier-Lapostolle κρύβεται πίσω από την συνταγή του Grand Marnier, του ιστορικού λικέρ που δημιουργήθηκε το 1880 από την ανάμειξη εκλεκτού κονιάκ με essence ενός είδους πορτοκαλιών. Έχοντας ένα μικρό αποστακτήριο στο Παρίσι για την παραγωγή λικέρ και καλή γνώση του κονιάκ, έκαναν το πάντρεμα. Ανακάτεψαν τα εξωτικά πικρά πορτοκάλια της ποικιλίας bigardia από την Καραϊβική, με το γαλλικό κομψό απόσταγμα, για να βγει το εμβληματικό λικέρ των 40ο.. Σήμερα, το Grand Marnier βρίσκεται πάντα στην κορυφή των κλασικών λικέρ, μετράει δεκάδες βραβεία και διακρίσεις, βρίσκεται σε περισσότερες από 150 χώρες, διατηρεί την αίγλη του και εμπνέει πολλά twist συνταγών. 

Cointreau

Ένα λικέρ με βάση το πορτοκάλι (ένα triple sec), που δεν φεύγει ποτέ από την μόδα, έχει στην πλάτη του πάνω από 150 χρόνια παράδοσης. Εμπνευστής, ο Edouard Cointreau, που πέρασε την συνταγή, με βάση τα γλυκά και πικρά πορτοκάλια από την Ισπανία, την Καραϊβική και άλλα μέρη, από γενιά σε γενιά. Σήμερα, το γλυκόπικρο λικέρ παράγεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, από την ίδια οικογένεια στο Saint Barthelemy d' Anjou της Γαλλίας και ακολουθεί πάντα με το κατάλληλο αμπαλάζ τις τάσεις του bartending. Σκέτο, είναι από τα πιο διάσημα aperitifs και digestifs.

Marie Brizard

Μια από τις λίγες γυναίκες στην βιομηχανία των ποτών, η Marie Brizard δημιούργησε το 1755, μια εταιρεία λικέρ στη Γαλλία. Το 1765 κυκλοφόρησε τα πρώτα λικέρ της, ανάμεσα τους το πρωτότυπο parfait amour. Μετά, ακολούθησαν πολλές ετικέτες από όλες τις κατηγορίες λικέρ και το όνομα της συνδέθηκε με τα ποιοτικά ποτά. Σήμερα, η συλλογή λικέρ της Marie Brizard αποτελεί εργαλείο για τους bartenders.  

Τα higligths της δοκιμής

Συγκεντρώσαμε 22 αντιπροσωπευτικά δείγματα από all time classic λικέρ βοτάνων, λικέρ καφέ ( σοκολάτας, ξηρών καρπών) και λικέρ φρούτων και τα δοκιμάσαμε παρέα με δυο ειδικούς: τον Σταμάτη Σταματιάδη και τον Αργύρη Βενιαμίν (και οι δυο τώρα στο Noel). O Σταμάτης Σταματιάδης έχει δώσει τα καλύτερα δείγματα γραφής πίσω από γνωστές μπάρες, έχει ξεχωρίσει σε διαγωνισμούς και ετοιμάζεται να το ξανακάνει, ως ένας από τους φετινούς υποψηφίους του Bacardi Legacy. Ο Αργύρης είναι πιο" new entry". Ξεκίνησε από την Κρήτη και προσγειώθηκε στις αθηναϊκές μπάρες τραβώντας την προσοχή. Ήδη είναι νικητής στο Skinos Mediterrenean Challenge και έπεται συνέχεια. Από τα 22 λικέρ που δοκιμάσαμε τα τέσσερα κρίθηκαν "πολύ καλά", τα 11 "καλά" και τα υπόλοιπα "ενδιαφέροντα". Αναλυτικά, τα λικέρ βοτάνων ήταν πέντε με έντονα αρώματα, τα λικέρ με καφέ, σοκολάτα και ξηρούς καρπούς εφτά, με κοινό χαρακτηριστικό το κρεμώδες και γεμάτο στόμα, και τα λικέρ φρούτων εννιά, με ενδιαφέρουσες διαφορές στην οξύτητα και στη γλυκύτητα. 

Η δοκιμή

Τα λικέρ δοκιμάστηκαν από τους Διονύση Κουκη ( Δ.Κ), Χρυσούλα Κυριακοπούλου ( Χ.Κ), Ντίνα Γκρουμούτη ( Ν.Γ), Σταμάτης Σταματιάδης ( Σ.Σ), Αργύρης Βενιαμίν ( Α.Β) 

Λικέρ βοτάνων

Marie Brizard 


Λικέρ Βιολέτας  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Marie Brizard  Γοητευτική μύτη με ανθικές νότες βιολέτας σε ένα φόντο ανθόνερου και λευκής σοκολάτας. Το στόμα είναι κομψό, με ελαφριά καυστικότητα και νύξεις από φλούδες εσπεριδοειδών.  Δ.Κ 3,3 Χ.Κ 3,4  Ν.Γ. 3,3  Σ.Σ 2,9 Α.Β 2,5  Εισαγωγή : Άμβυξ  


Marie Brizard 


Λικέρ Μέντα  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Marie Brizard  Έντονα αρώματα από μέντα, φλισκούνι και νότες τσαγιού. Στο στόμα πρωταγωνιστεί η καραμέλα μέντα και στην επίγευση η γλυκύτητα.  Δ.Κ 2,5 Χ.Κ 2,6  Ν.Γ. 2,5  Σ.Σ 2,5 Α.Β 2,5 

Paolina Sambuca 


Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός : Gavrioli  Στη μύτη οι νότες γλυκάνισου κυριαρχούν έναντι του καφέ και συνοδεύονται από εμφανή καυστικότητα. Το στόμα μπαίνει γλυκά, έχει πάχος και έντονη την αίσθηση του αστεροειδούς.   Δ.Κ 2,9 Χ.Κ 2,9 Ν.Γ. 2,9 Σ.Σ 2,5 Α.Β 2,4  


Galliano  Λικέρ 


Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός: Arturo Vaccari  Ιδιαίτερα βοτανική μύτη κινείται σε νότες χαμομηλιού, γλυκάνισου και λουίζας. Στο στόμα κυριαρχεί ο γλυκάνισος και στο φόντο διακρίνονται νύξεις βανίλιας και λεμονιού. Η επίγευση είναι γλυκιά και ελαφριά καυστική.  Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,6 Ν.Γ. 3,6 Σ.Σ 3,6 Α.Β 3,4  Εισαγωγή Καρούλιας 

St. Germain 


Λικέρ  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Maison St. Germain  Σύνθετα αρώματα passion fruit, κουφοξυλιάς, ροδάκινου, μούρου, σέλινου, λεμονιού και βανίλιας. Στόμα με δροσερές νύξεις εσπεριδοειδών, ωραία οξύτητα, νότες βιολέτας και πολύ καλή διάρκεια επίγευσης.  Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,5 Ν.Γ. 4,5 Σ.Σ 4,5 Α.Β 4,5  Εισαγωγή Bacardi 

Λικέρ Καφέ

Kahlua 


Λικέρ Καφέ  Προέλευση Μεξικό  Παραγωγός: The Kahlua  Ωραία μύτη που παραπέμπει περισσότερο σε μόκα. Το στόμα είναι γεμάτο, με βελούδινη υφή και καλή επίγευση.  Δ.Κ 3,9 Χ.Κ 3,8 Ν.Γ. 3,8  Σ.Σ 3,6 Α.Β 3,6  


Tia Maria 


Λικέρ Καφέ  Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός: Ilva Saronno  Η μύτη είναι ένα μείγμα αρωμάτων καφέ, σοκολάτας και βανίλιας. Στο στόμα, υπερισχύουν οι νότες του καβουρδισμένου καφέ και σε συνδυασμό με την οξύτητα το αποτέλεσμα είναι ισορροπημένο.  Δ.Κ 3,5 Χ,Κ 3,5 Ν.Γ. 3,3  Σ.Σ 3 Α.Β 2,9 

Mozart Chocolate Cream 


Λικέρ σοκολάτα  Προέλευση Αυστρία  Παραγωγό: Mozart distillery  Ενδιαφέρον πάντρεμα ανάμεσα στα αρώματα κρέμας γάλακτος και σοκολάτας με το αλκοόλ. Το στόμα έχει πυκνότητα και εξαιρετική κρεμώδη υφή, με νότες συμπυκνωμένου σακχαρούχου γάλακτος.  Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,8 Ν.Γ. 3,7 Σ.Σ 3,9 Α.Β 3,7 

Frangelico


Λικέρ φουντούκι, Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός: Frangelico  Τυπική μύτη, με ωραία αρώματα φουντουκιού, σοκολάτας, καραμέλας και ξηρών καρπών. Το στόμα είναι πυκνό με πολύ καλή ισορροπία. Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3,6 Ν.Γ. 3,7 Σ.Σ 3,8 Α.Β 3,5 

Amaretto 


Λικέρ  Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός: Fratelli Gojio  Ντελικάτη μύτη με αρώματα πικραμύγδαλου, καφέ, λεμονιού, σοκολάτας, πραλίνας φουντουκιού και εσπεριδοειδών. Το ίδιο σύνθετο είναι και το στόμα, με έμφαση στους ξηρούς καρπούς. Στα συν του και η καλή ισορροπία.  Δ.Κ 3,8 Χ.Κ 3,7 Ν.Γ. 3,7 Σ.Σ 3,9 Α.Β 3,4 

Disaronno 


Λικέρ πικραμύγδαλο  Προέλευση Ιταλία  Παραγωγός: Ilva Saronno  Ευγενικά αρώματα πικραμύγδαλου, κανέλας, πορτοκαλιάς και σοκολάτας. Στόμα με έντονη γλυκύτητα και μεγάλη επίγευση  Δ.Κ 3,6 Χ.Κ 3,6 Ν.Γ. 3,6 Σ.Σ 3,6 Α.Β 3,3  Εισαγωγή: Concept 

Amaretto 


Λικέρ Πικραμύγδαλο  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός : Marie Brizard  Τυπικά αρώματα πικραμύγδαλου και ξηρών καρπών. Στο στόμα συνδυάζει τις νότες πικραμύγδαλου με τις νύξεις καφέ. Η επίγευση είναι γλυκιά και ελαφρά καυστική  Δ.Κ 2,8 Χ.Κ 3 Ν.Γ. 2,8 Σ.Σ 2,8 Α.Β 2,8  Εισαγωγή Άμβυξ 

Λικέρ Φρούτων

Midori 


Λικέρ Πεπόνι  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Sadori LTD  Το άρωμα πεπονιού ενισχύεται από νότες μπανάνας και τσιχλόφουσκας. Το στόμα είναι ελαφρά καυστικό με γλυκύτητα που δεν ισορροπείται και παραμένει στην επίγευση  Δ.Κ 2,2 Χ.Κ 2,2 Ν.Γ. 2,3 Σ.Σ 2,5 Α.Β 2,0  


Cointreau 


Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Cointreau  Σύνθετα αρώματα από φλούδες πορτοκαλιού, ζαχαρωμένα εσπεριδοειδή και δροσερό lime. To στόμα είναι φρέσκο με ευδιάκριτη παρουσία του αλκοόλ και μεγάλη επίγευση. Δ.Κ 4,5 Χ.Κ 4,7 Ν.Γ. 4,7 Σ.Σ 4,3 Α.Β 4,5  


Badida de Coco 


Λικέρ Καρύδας  Προέλευση Ιταλίας  Παραγωγός: C.F.L  Έντονο άρωμα φρέσκιας καρύδας εμπλουτίζεται με νότες εσπεριδοειδών και γαλακτικές νύξεις. Στο στόμα οι γαλακτικές νότες είναι σε πρώτο φόντο και παραμένουν μέχρι την επίγευση. Όσον αφορά την γλυκύτητα είναι ελεγχόμενη και εξελίσσεται με πικρές προσθήκες.  Δ.Κ 3,1 Χ.Κ 3,0 Ν.Γ. 3,0 Σ.Σ 2,9 Α.Β 2,9 

Passoa 


Λικέρ φρούτων  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Cointreau  Χαρακτηριστικές νότες passion fruit και γκρέιπφρουτ με ευχάριστες νύξεις καρπουζιού. Το στόμα είναι ευχάριστο, με νεύρο και καλή σχέση γλυκύτητα, οξύτητας και αλκοόλ. Η επίγευση είναι γλυκιά και μεγάλη.  Δ.Κ 3,3 Χ.Κ 3,2 Ν.Γ. 2,9 Σ.Σ 2,9 Α.Θ 3,0 

Grand Marnier 


Λικέρ φρούτων  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Marnier  H μύτη κάνει focus σε φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού. Το στόμα μπαίνει γλυκά και αναπτύσσει καυστικές νότες.  Δ.Κ 3,9 Χ.Κ 4,0 Ν.Γ. 4,0 Σ.Σ 3,9 Α.Β 3,7 

Pisang Ambon 


Λικέρ Μπανάνας  Προέλευση Ολλανδία  Παραγωγός: Lucas Bols B.V  Αρώματα ώριμης μπανάνας με ελαφριές φαρμακευτικές νότες. Στόμα με πάχος, έντονη αίσθηση μπανάνας, καυστικότητα που ισορροπεί την γλυκύτητα και κοντή επίγευση.  Δ.Κ 2,7 Χ.Κ 2,6 Ν.Γ. 2,3 Σ.Σ 2,3 Α.Β 2,4  Εισαγωγή Καρούλιας  


Grand Marnier 


Orange και Cognac  Προέλευση Γαλλία  Παραγωγός: Diageo  Κομψή και σύνθετη μύτη ευωδιάζει μέλι, κερί, θυμάρι, με πορτοκάλι, περγαμόντο, λεμόνι και αχλάδι. Το στόμα είναι πληθωρικό και γεμάτο με ωραίες νότες εσπεριδοειδών και καφέ. Η επίγευση είναι ευχάριστη και μεγάλη.  Δ.Κ 4,6 Χ.Κ 4,7 Ν.Γ. 4,8 Σ.Σ 4,3 Α.Β 4,3  Εισαγωγή: Diageo  


Malibu 


Λικέρ  Προέλευση Ισπανία  Παραγωγός : Pernod  Καλή αίσθηση καρύδας με νότες συμπυκνωμένου ζαχαρούχου γάλακτος. Στόμα που παραπέμπει σε ξερή καρύδα, με ελαφριά καυστικότητα που φρεσκάρει την γλυκύτητα. Επίγευση σχετικά γρήγορη.  Δ.Κ 3 Χ.Κ 3 Ν.Γ. 3 Σ.Σ 3 Α.Β 2,5  Εισαγωγή Pernod  

Heering 


Λικέρ κερασιού  Προέλευση Δανία  Παραγωγός: Peter Heering  Στη μύτη εξαιρετικές νότες κερασιού ενώνονται με μαρμελάδα δαμάσκηνο, γαρύφαλλο, κανέλα και σοκολάτα. Στόμα με τονισμένες νότες μαρμελάδας κερασιού και δαμάσκηνου που εμπλουτίζεται από μπαχαρικά. Η επίγευση είναι μεγάλη. Δ.Κ 4,1 Χ.Κ 4,2 Ν.Γ. 4,2 Σ.Σ 4,2 Α.Β 4,1  Εισαγωγή Καρούλιας   

Sourz

Λικέρ Μήλο  Προέλευση Ισπανία  Παραγωγός : Βeam Spain SL  Ενδιαφέρουσα μύτη και στόμα. Αρώματα από φιρίκι και πράσινο μήλο. Στόμα με ζωηρή οξύτητα και νότες ξινόμηλου και λεμονιού, μπαίνει ξινά και εξελίσσει πικρές νότες στο τελείωμα. Η επίγευση είναι σχετικά κοντή  Δ.Κ 3,5 Χ.Κ 3.5 Ν.Γ. 2,8 Σ.Σ 3,3 Α.Β 2,8  Εισαγωγή Άμβυξ 

Λικέρ στο shaker

O Σταμάτης Σταματιάδης και ο Αργύρης Βενιαμίν εμπνέονται από τα κλασικά λικέρ και ανακατεύουν στο shaker μιξαρίσματα με απρόσμενα αρώματα και γεύσεις που πρέπει να δοκιμάσουμε. 


Αργύρης Βενιαμίν  



  • Holy bubble

Υλικά 


40ml vodka infused με sage
15ml St Germain
Απογεμίζουμε με γκρέιπφρουτ σόδα 3 Cents 


Εκτέλεση: σε ψηλό ποτήρι προσθέτουμε όλα τα υλικά και γαρνίρουμε με φλούδα γκρέιπφρουτ. 



  • Melon Caipirissima

Υλικά 


50ml λευκό ρούμι white
20ml Midori Melon
3 φλούδες λάιμ 


Εκτέλεση: σε ένα old fashioned ποτήρι λιώνουμε τις φλούδες, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και γαρνίρουμε με μέντα και φλούδα λάιμ.  



  • Fire of Autumn

Υλικά 


40ml brandy
10ml Benedictine και Cointreau 
30ml ζεστό νερό 


Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού και ανάβουμε φωτιά να ζεσταθεί το mix. Μόλις σβήσει, γαρνίρουμε με αποξηραμένο βερίκοκο και φλούδα πορτοκαλιού


Σταμάτης Σταματιάδης  



  • Cox' s Heritage

Υλικά 


60ml bacardi heritage
20ml πουρέ ανανά 
10ml σιρόπι βανίλιας 
30ml φρέσκο χυμό λάιμ 
Malibu 


Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι coupe και αρωματίζουμε με Malibu.  



  • Bad Wolf

Υλικά 


50ml bourbon
15ml Cherry Heering
3 δόσεις cherry bourbon bitters


Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα ποτήρι  old fashioned glass, ανακατεύουμε καλά και γαρνίρουμε με δυο κερασάκια.   



  • Aphrodites secret

Υλικά 
50ml gin
15ml σιρόπι ginger 
15ml Apple Sourz 
20ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 δόσεις aphrodite s bitters


Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και ανακατεύουμε με την μέθοδο roll in. Σερβίρουμε σε ποτήρι  tumbler με πάγο και γαρνίρουμε με ένα κομμάτι πράσινο μήλο και ένα φύλλο κόλιανδρου.   

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News