× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Absolut Elyx, όπως λέμε luxury vodka

Υποδεχόμαστε μια single estate βότκα και τη βάζουμε στο γιορτινό τραπέζι

Δημοσιεύτηκε στις 01/12/2015

Στη spirit παγκόσμια κοινότητα, το ισχυρό brand της Absolut δεν είναι μόνο αναγνωρίσιμο, αποτελεί και success case study. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι πρωτοστάτησε στην ομάδα των λευκών αποσταγμάτων, που έκαναν το boom στην Αμερική τις δεκαετίες '80 και '90 και άλλαξαν τον τρόπο προσέγγισης της βότκας, δημιουργώντας νέα κουλτούρα…

Στη διάρκεια της εξέλιξής της, έχουν προστεθεί αρκετές καινούργιες ετικέτες, με focus κυρίως στις διαφορετικές γεύσεις. Σήμερα, η φίρμα-ορόσημο υποστηρίζει ακόμα περισσότερο το "βότκα fine drinking", εμπλουτίζοντας την γκάμα της με ένα τελείως διαφορετικό προϊόν, την super premium Absolut Elyx. Mε αυτό το προϊόν, το boom είναι ακόμα πιο ηχηρό και επηρεάζει όλους τους connaisseurs, που αγαπάνε τα αποστάγματα με χαρακτήρα, άρωμα και γεύση. Με αφορμή τις γιορτές που πλησιάζουν και κάνουν ιδιαίτερο match με την Elyx, κάνουμε μια… absolut  προσέγγιση, από την παραγωγή, μέχρι την απόλαυση στο ποτήρι ή στο shaker.

To σιτάρι, ο άμβυκας και η μελετημένη απόσταξη

Η Absolut Elyx, έχει μια διαφορετική μεταχείριση στην παραγωγή. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πολλές διαφορετικές ποιοτικές παραμέτρους κατά την παραγωγική διαδικασία. Η πρώτη και πολύ σημαντική, είναι το σιτάρι. Ενώ το περισσότερο χειμερινό σιτάρι, που χρησιμοποιείται για την κλασική Absolut, προέρχεται από την περιοχή, γύρω από το αποστακτήριο, εκείνο της Absolut Elyx, συλλέγεται χειρονακτικά, από ένα μοναδικό κτήμα, στο Rabelof Castle. Το συγκεκριμένο μέρος έχει μεγάλη ιστορία, όσον αφορά την παραγωγή του σιταριού, που χρονολογείται περίπου από το 1400. Επομένως, δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του, ούτε ότι περιέχει ακριβώς το επιθυμητό ποσοστό νερού και έχει την τέλεια ισορροπία αμύλου! Το concept του single κτήματος στην περίπτωση της βότκας είναι κάτι καινούριο και πρωτόγνωρο, κάτι δηλαδή που πάει την Absolut Elyx κατευθείαν σε άλλο επίπεδο. Μιλάμε πλέον για μια single estate βότκα…

Πέρα, όμως, από την επιλεγμένη πρώτη ύλη, η χειρωνακτική διαδικασία επεκτείνεται και στο επόμενο καθοριστικό στάδιο, αυτό της  απόσταξης. Και εδώ, ενώ πολλές από τις βότκες παράγονται σε γιγάντιες στήλες με αυτόματη διαδικασία,  η Absolut αποστάζεται σε μικρό χάλκινο άμβυκα του 1921. Κάθε λεπτομέρεια της παραγωγής, κάθε διακόπτης, κάθε επίπεδο, κάθε αλλαγή στη ροή και στη θερμοκρασία, ελέγχεται χειροκίνητα και επιβλέπεται από μια έμπειρη ομάδα. Leader της ομάδας  είναι ο  Kristen Asplund, ένας από τους λίγους distillers, που έχουν τη γνώση και τη δεξιοτεχνία να φέρουν είς πέρας μια εξ ολοκλήρου  χειροποίητη απόσταξη.
Για να πάρουμε μια γεύση, βρισκόμαστε στο γνωστό αποστακτήριο της Absolut, στο Åhus. Εκεί, η Elyx έχει τη δική της αποστακτική στήλη, διαμορφωμένη έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη αλληλεπίδραση ανάμεσα στο spirit και στον χαλκό. Κάθε φορά, το επάνω μέρος της στήλης γεμίζεται με χαλκοσωλήνα.  Αυτή η επαφή δημιουργεί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο τελικό προϊόν. Συνοψίζοντας, κάθε παρτίδα παράγεται με αυστηρά κριτήρια και πριν την εμφιάλωση πρέπει να ελεγχθεί και να δοκιμαστεί για να πάρει έγκριση.

Elyx tasting

Αξίζει να τη γευτούμε σε ένα ποτήρι με ευρύ στόμιο. Η μύτη βγάζει μια όμορφη γλύκα και συνοδεύεται από νότες καραμέλας και βανίλιας, μαζί με εσπεριδοειδή. Το στόμα έχει πολλές αρετές, είναι στρογγυλό, κρεμώδες, μεταξένιο, πλούσιο, με μεγάλη επίγευση. 

Στο σπίτι της Absolut Elyx

Οι καινοτομίες της Elyx δεν σταματούν στη παραγωγή και στα οργανοληπτικά στοιχεία, αλλά φτάνουν μέχρι και στη δημιουργία ειδικής οικίας. Η Elyx είναι το μοναδικό spirit στη βιομηχανία ποτών, που έχει το δικό της "σπίτι", στην καρδιά της Νέας Υόρκης, σχεδιασμένο από τον βραβευμένο αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων Shaun Clarkson.  Πρόκειται για έναν privé χώρο, εμπνευσμένο σε όλα από τη luxury βότκα. Μπαίνεις και αμέσως σε τυλίγει ένα διαφορετικό mood, ενώ απολαμβάνεις το moto της Elyx, που είναι η φιλοξενία. Το ντεκόρ φωνάζει καλό γούστο. Πολύτιμα υλικά, όπως το βελούδο, η γούνα και το δέρμα, δένουν μεταξύ τους αρμονικά και πρωταγωνιστούν στον χώρο. Φυσικά, στο δωμάτιο υπάρχει bar και εννοείται ότι παντού είναι διασκορπισμένες χάλκινες λεπτομέρειες- βλέπε την χάλκινη disco-μπάλα που κρέμεται στη μέση, ακόμα και τα ποτήρια σε σχήμα ανανά, όπου σερβίρονται τα νόστιμα cocktails. Ιδιαίτερες πινελιές είναι οι φωτογραφίες του βασιλιά και της βασίλισσας της Σουηδίας ( πατρίδας της Absolut) και οι ταπετσαρίες με τα φλαμίνγκο. 
«Θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο αντίστοιχο του brand», υποστηρίζει ο CEO της Absolut Elyx, Johnas Tahlin. Εμείς, πάλι, είχαμε την ευκαιρία να πάρουμε μια μικρή ιδέα στο Athens Bar Show, που πραγματοποιήθηκε στο Γκάζι. Εκεί, στήθηκε μια καλή μικρογραφία του σπιτιού, που έκανε τσεκ στα βασικά στοιχεία: το σοφιστικέ ύφος, το γκλάμουρ στυλ και την απολαυστική φιλοξενία.

Στιγμές γεμάτες Elyxir…

Ένας μικρός μπούσουλας με προτάσεις μπορεί να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την απόλαυση της Elyx και, ακόμη περισσότερο, να δώσει ιδέες για τις γιορτινές συναντήσεις που έρχονται. Πράγματι, η Elyx, είναι μια άλλη βότκα, με άρωμα και γεύση που προδιαθέτει και για μια άλλη μεταχείριση. Γι αυτό, πριν δοκιμάσεις τα ευρηματικά pairings με πιάτα και τα δημιουργικά cocktails, αξίζει να την γευτείς αργά, γουλιά-γουλιά, σκέτη ή με λίγο τριμμένο πάγο. Μετά, μπορείς να αρχίσεις τα πειράματα. Η μύτη και το στόμα, άνετα την βάζουν στο παιχνίδι των cocktails. Τα ντουέτα με υλικά είναι πάρα πολλά, καλό είναι όμως να ξεκινήσουμε με τις στάνταρ επιτυχίες. Τέτοια παραδείγματα είναι το Vesper, το Martini, το Soured και το Copper Elyxir...

Absolut Elyx Vesper


Υλικά
50ml Elyx
50ml Lillet blanck
50ml Beefeater 24


Εκτέλεση:  τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, μαζί με πάγο. Χτυπάμε καλά και σερβίρουμε στο ποτήρι με γαρνιτούρα φλούδα λεμονιού.


Absolut Elyx Martini


Υλικά
60ml Elyx
15ml ξηρό βερμούτ
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι με γαρνιτούρα αστεροειδή γλυκάνισο.


Absolut Elyx Soured


Υλικά
50ml Elyx
25ml fino dry sherry
25ml φρέσκο χυμό λεμόνι
25ml σιρόπι ζάχαρης
Ασπράδι αυγού
Εκτέλεση: βάζουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε πολύ καλά. Διπλοσουρώνουμε και σερβίρουμε σε παγωμένο ποτήρι με φλούδα λεμονιού.


Copper Face Elyxir


Υλικά
50ml Elyx
25ml Calvados
25ml brandy βερίκοκο
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι με φλούδα πορτοκαλιού.

Απλές συνταγές, που μπορούν το ίδιο εύκολα να ζευγαρώσουν με πιάτα. Σκεφτείτε την εμπειρία να κάνετε ένα τραπέζι, όπου όλα τα πιάτα θα συνοδεύονται από την Elyx και τα cocktails της. Στήστε ένα τέτοιο πρωτότυπο και γιητευτικό gastro σκηνικό, που θα το θυμούνται… Για να είστε, βέβαια, μέσα στο πνεύμα, η Elyx, είναι πολύ δυνατή στο φλερτ με τα θαλασσινά: τα χτένια, το καβούρι και οι γαρίδες της πάνε πολύ. Κάνουν το σωστό γευστικό σύνδεσμο με την οξύτητα και την γλυκύτητα. Το Elyx Martini κάνει καλό πάντρεμα με πικάντικα, ακόμα και καπνιστά ψάρια, ενώ το Absolut Elyx Sour, μπορεί να παίξει καλά και με ένα ψάρι σαν το μυλοκόπι και ένα κρέας όπως το κοτόπουλο. Τέλος, για το φινάλε, το Copper Elyxir άνετα κάνει ζευγάρι με μια μηλόπιτα, ή με μια σοκολατίνα με κομμάτια βερίκοκου. Δοκιμάστε τα και προχωρήστε στα δικά σας μιξαρίσματα και γευστικά προξενιά. Άλλωστε, είμαστε σε περίοδο γιορτινή και μας αξίζει λίγη πολυτέλεια...

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News