× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Beefeater MixLdn 2015, με άρωμα γυναίκας

Η Ναταλία Λιβιτσάνου πετάει Λονδίνο για τον παγκόσμιο τελικό

Δημοσιεύτηκε στις 11/01/2016

Πριν από λίγες μέρες, βρεθήκαμε στο in house ατμοσφαιρικό bar της Pernod Ricard για να παρακολουθήσουμε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες διαγωνισμούς, τον "Beefeater MixLdn 2015".

Η εμπειρία κύλησε σε γρήγορους ρυθμούς, παρουσιάσεις υψηλού level και κλασικά gin cocktails, που επαναπροσδιορίστηκαν μέσα από τις πρωτότυπες συνταγές των δέκα φιναλίστ του ελληνικού τελικού.  Το Beefeater,  το περισσότερο βραβευμένο Gin στο κόσμο, είναι το μοναδικό Dry Gin που παράγεται ακόμα στην «πρωτεύουσα» του Gin, το Λονδίνο, με το αποστακτήριό του να βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τον James Burrough και από τότε η θρυλική συνταγή του παραμένει αναλλοίωτη, με τωρινό θεματοφύλακά της τον πιο έμπειρο gin distiller στον κόσμο, τον Desmond Payne. Σήμερα, παραμένει ένα από τα πιο αγαπημένα gin των bartenders όλου του κόσμου και παίζει δυνατά στις συνταγές κλασικών και μοντέρνων cocktails. 

Ο διαγωγισμός του Beefeater, που έχει γίνει πλέον θεσμός. Αυτή τη φορά, κάλεσε τους συμμετέχοντες να εμπνευστούν από την εξέλιξη της ίδιας της πόλης του Λονδίνου, και με τον ίδιο τρόπο που το Λονδίνο διαρκώς αναδομείται και εξελίσσεται, αντλώντας επιρροές από ολόκληρο τον κόσμο, να επιλέξουν μια κλασική gin συνταγή και να προτείνουν τις δικές τους twist εκδοχές.   Πολύ ωραία πρόκληση -και ακόμα πιο ωραία ήταν η εκτέλεση. Οι δέκα φιναλίστ αποτελούσαν από μια πολύ δυνατή ομάδα -ίσως από τις πιο δυνατές που έχουμε δει ποτέ σε διαγωνισμό- και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους.  Ο Γιάννης Καραβίας από το Tatoi club, εμπνεύστηκε από την κλασική και συγχρόνως μοντέρνα ομορφιά του Λονδίνου και σέρβιρε το αρωματικό The Editor, o Kωνσταντίνος Λύτρας του "9 Βήτα" επηρεάστηκε από τον βασιλιά Charles II, τον πρώτο που εισήγαγε τσάι στην Αμερική και ζούσε στο Λονδίνο τον 17ο αιώνα και ετοίμασε το Old Rowley Fizz, με νόστιμες homemade παρασκευές. 

Και συνεχίζουμε: ο Αλέξανδρος Στεπτσένκο του Noel, αναζητώντας πετυχημένα privé clubs, ανακάλυψε το εγγλέζικο Beefsteak Club και δανείστηκε το όνομα για το cocktail του, που ήταν μια καλή παραλλαγή του Clover Club. Ένας ακόμα Αλέξανδρος, ο γνωστός Αλέξανδρος Σουρμπάτης του Spinte Whisky bar της Θεσσαλονίκης, έκανε τη διαφορά με ένα εξαιρετικό punch, το Hight Society Punch, αντλώντας ιδέες από το πρώτο αμερικάνικο bar στο Λονδίνο που σέρβιρε milk punch, το 1878. Μια εκ των δυο γυναικών bartenders, η γλυκύτατη και ταλαντούχα Διονυσία Σακελλαρίου του Ipitou bar, συνδύασε την αγάπη της για το Vesper Martini με το έργο του Shakespeare The Comedy of Planes και "χτύπησε" τη ντελικάτη Lousiana. 

O Σπύρος Πανόπουλος, του Bootleg, ήταν πολύ σωστός και μέσα στο concept πείραξε έξυπνα το Abbey και σέρβιρε το 24 Abbey RD. Ο Γιώργος Δενδράκης από το κρητικό Wets και Drys Speakeasy bar, μας γνώρισε το Destination London, ένα cocktail, που περιγράφει την επαγγελματική του πορεία. Ξεκίνησε από το Λονδίνο έκανε στάση στην Κρήτη με λικέρ ελιάς, πέρασε από την Ιταλία με βερμούτ και κατέληξε στο Λονδίνο με Beefeater.  Ο Αλέξανδρος Κεχαγιαδάκης, του 360ο cocktail bar, μελέτησε πολύ την ιστορία των cocktails και του John Collins και μας ταξίδεψε στο Λονδίνο με το The Place to be. Ο Αντώνης Μαντζαρίδης του Trito fingerfood cocktail bar, πρωτοτύπησε, βαπτίζοντας το ιδιαίτερο cocktail του Crimson King από το πιο influential rock συγκρότημα του Λονδίνου. Η dream team ολοκληρώθηκε με την επόμενη γυναίκα, τη Ναταλία Λιβιτσάνου από το The Gin Joint και το φινετσάτο cocktail της East End Martini.

H κριτική επιτροπή: Alex Kratena, επικεφαλής του Artesian (Λονδίνο), ο Μιχάλης Μένεγος, συγγραφέας και σύμβουλος αποσταγμάτων και ο Tim Stones, Global Brand Ambassador του Beefeater H κριτική επιτροπή: Alex Kratena, επικεφαλής του Artesian (Λονδίνο), ο Μιχάλης Μένεγος, συγγραφέας και σύμβουλος αποσταγμάτων και ο Tim Stones, Global Brand Ambassador του Beefeater

Όλες οι παρουσίασεις είχαν υψηλό επίπεδο. Είδαμε πολύ καλές τεχνικές, συνταγές με άποψη, καλά σπιτικά υλικά και δουλεμένα σερβιρίσματα. Η δουλειά της επιτροπής, που απαρτίζοταν από τον διάσημο Alex Kratena επικεφαλής του Artesian, βραβευμένου επί τέσσερα συναπτά έτη ως καλύτερου bar παγκοσμίως, τον Μιχάλη Μένεγο, συγγραφέα και σύμβουλο στα αποσταγμάτα και τον Tim Stones, Global Ambassador του Beefeater. Τελικά, εκείνη που μάγεψε τους ουρανίσκους της επιτροπής και πήρε το εισιτήριο για τον παγκόσμιο τελικό στις 25-29 Ιανουαρίου στο Λονδίνο, είναι η Ναταλία Λιβιτσάνου. Το cocktail της Ναταλίας ήταν μαγικά ισορροπημένο και ντελικάτο, ένα gin cocktail με πολύ ωραία μύτη και γεύση, που έβγαζε κάτι νοσταλγικό και την ίδια στιγμή καινούργιο. 


Δοκιμάστε μαζί μας το cocktail της Ναταλίας και των υπόλοιπων φιναλίστ. Οι συνταγές ακολουθούν... 

“East End Martini”


της Ναταλία Λιβιτσάνου


Υλικά


60 ml Beefeater 24
15 ml Inniskillin Ice Wine
1 ml Vermouth Del Professore Limited Edition (περασμένο σε βαρέλι από Islay Malt Whisky)


Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο mixing glass, ανακατεύουμε χωρίς πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι martini, με γαρνιτούρα σπιτικά chips λαχανίδας με τυρί.


The Editor


(του Γιάννη Καραβία)


Υλικά


60ml Beefeater 24
15ml Vinsanto
1 δόση αυστραλέζικο bitter
2 δόσεις bitters κεράσι
10 ml σπιτικό shrub ( βαλσάμικο κεράσι, ροζ γκρέιπφρουτ, ζάχαρη, ροζέ αλάτι Ιμαλαίων)


Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker και σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού χωρίς πάγο και γαρνιτούρα κερασάκια.


Old Rowlen Fizz


(του Κωνσταντίνου Λύτρα)


Υλικά


60 ml Beefeater
30 ml φρέσκο χυμό ροζ γκρειπφρουτ
25 ml σιρόπι Yorkshire τσάι με εκχύλιση μαρμελάδας
30 ml γάλα και κρέμα γάλακτος
4 σταγόνες νερό με άνθος πορτοκαλιού
1 αβγό
top up με σόδα γκρέιπφρουτ 3 Cents.


Εκτέλεση: όλα τα υλικά στο shaker χωρίς πάγο και χτυπάμε για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, σουρώνουμε και τοποθετούμε ξανά στο shaker. Αυτή τη φορά χτυπάμε για δεκαπέντε δευτερόλεπτα με πάγο και σερβίρουμε με γαρνιτούρα μέντα και φλούδα γκρείπφρουτ.


Beefsteak Club


(του Αλέξανδρου Στεπτσένκο)


Υλικά


50ml Beefeater
30ml σπιτικό λεμόνι με ελαιοσάκχαρα berries
15ml cocchi americano rosa
10ml Niepoort
10ml Amer Picon
15ml ασπράδι αβγού


Εκτέλεση: τοποθετούμε τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και διπλοσουρώνουμε σε ποτήρι coupé.


The Hight society punch


(του Αλέξανδρου Σουρμπάτη)


Υλικά


300ml μαύρο τσάι
300ml πράσινο τσάι
200ml φρέσκο πουρέ ανανά
200ml beefeater 24
600 ml whole milk
3 στικ βανίλιας
10 γαρύφαλλα
15 κόλιανδρο
φλούδες από τέσσερα γκρέιπφρουτ και από τέσσερα λεμόνια
100 gr φρέσκο ginger
1 αστεροειδή γλυκάνισο
3 δόσεις Peychaud’s bitters
30 ml Beefeater


Εκτέλεση: ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε σε μπωλ, με φλούδες εσπεριδοειδών και στικ βανίλιας. 


Lousiana


(της Διονυσίας Σακελλαρίου)


Υλικά


50ml Beefeater
25ml ροζ γκρέιπφρουτ
10ml Lillet λευκό
10ml σιρόπι τσαγιού
5ml cinchon σιρόπι
2 δόσεις θυμάρι bitter


Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι old fashioned με γαρνιτούρα φλούδα ροζ γκρέιπφρουτ.


24 Abbey RD


(του Σπύρου Πανόπουλου) 


Υλικά


50ml Beefeater 24
25ml Cocchi Vermouth Amaro
5ml Creme de peche
φλούδα γκρέιπφρουτ


Εκτέλεση: στο mixing glass ανακατεύουμε με πάγο και σουρώνουμε σε ποτήρι old fashioned.


Destination London


(του Γιώργου Δενδράκη)


Υλικά


50ml Beefeater 24
10ml βερμούτ
15ml λικέρ ελιάς Dinapoja
2 δόσεις λεμόνι tincture


Εκτέλεση: χρησιμοποιούμε τη μέδοθο rolling και σερβίρουμε σε ποτήρι coupé με γαρνιτούρα φύλλο ελιάς. 

The place to be


(του Αλέξανδρου Κεχαγιαδάκη)


Υλικά


60ml Beefeater
15m σπιτικό χυμό ρόδι αρωματισμένο με βότανα και μπαχαρικά
15ml εκχύλισμα σε νερό τσάι ευκάλυπτου με κιτρικό οξύ
50ml premium soda water


Εκτέλεση: ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι collins.


Crimson King


(του Αντώνη Μαντζαρίδη)


Υλικά


45ml Beefeater 24 με εκχύλιση ξηρά μανιτάρια porcini
30ml Lillet
15ml Campari


Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News