× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Mdry Μαστίχα: η εξέλιξη της μαστίχας

Το σύγχρονο spirit που απογειώνει ένα παραδοσιακό προϊόν

Δημοσιεύτηκε στις 16/11/2016

Με τη νέα spirit πρόταση, η μαστίχα μπαίνει σε μια ενδιαφέρουσα εποχή, που ανοίγει νέους ορίζοντες. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια βουτιά στο παρελθόν, για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξη του προϊόντος, που ονομάζεται Mdry Mastiha…

Γνωρίζουμε την πολύτιμη μαστίχα, το δάκρυ των  μαστιχόδεντρων της Χίου, στη στερεά μορφή της και την  κλασική υγρή εκδοχή, το λικέρ μαστίχας. Με τη νέα spirit πρόταση, την Mdry Mastiha, το μοναδικό προϊόν μας μπαίνει σε μια ενδιαφέρουσα εποχή, που του ανοίγει νέους ορίζοντες. Μια μικρή αναδρομή, λοιπόν, στο ένδοξο παρελθόν της μαστίχας, για να φτάσουμε στη σημερινή εξέλιξή της, που ονομάζεται Mdry Mastiha.

Ιστορική γεύση μαστίχας

Οι πρώτες αναφορές για τη μαστίχα εντοπίζονται στην αρχαιότητα και μάλιστα στον Ηρόδοτο (484-420 π.Χ). Από τότε, δεν έχει σταματήσει να εμφανίζεται σε ιστορικά και ιατρικά κείμενα, μέχρι και σήμερα. Η διαχρονικότητά της δεν είναι καθόλου τυχαία.
Η πολύτιμη ρητίνη, κρύβει το πληθωρικό αρωματικό ταμπεραμέντο της Μεσογείου και ανεβάζει τη σπανιότητά της, καθώς εμφανίζεται μόνο στη νότια Χίο, στα γνωστά Μαστιχοχώρια. Εκεί, ως προϊόν Προστατευμένης Ονομασίας Προέλευσης, προκύπτει από την ελεγχόμενη καλλιέργεια των σχοίνων και εμπνέει για πολλούς διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης, χωρίς να ξεχνάμε τις σημαντικές θεραπευτικές της ιδιότητες. Πρώτη και καλύτερη είναι η καταπραϋντική της δράση, όσον αφορά το στομάχι και έπονται πολλές ακόμα δυνατότητες αξιοποίησης, που φλερτάρουν από τη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική, πλέον μέχρι το shaker.
Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη μεγάλη της επιτυχία στο κεφάλαιο του «πίνειν», με το περίφημο λικέρ. Αρχικά ως σφηνάκι after dinner, σε upscale εστιατόρια και μετά με την έκρηξη του bartending, ως συνοδευτικό συστατικό σε διάφορες μείξεις.
Σήμερα, με την Mdry, το προϊόν αποκτά μια νέα καινοτόμα κατηγορία, αυτήν του μαστίχα spirit.

H κατηγορία Mdry

Για να τα πάρουμε από την αρχή, η Mdry φέρει την πολύτιμη και έγκυρη υπογραφή της ποτοποιίας Ισίδωρος Αρβανίτης. Η ελληνική αυτή ποτοποιία, μέσα από την μεγάλη πορεία της, έχει δώσει τα δείγματα γραφής της, όσον αφορά τη βαθιά γνώση της απόσταξης και τη μεγάλη αγάπη για δημιουργία premium ελληνικών αποσταγμάτων. Με αυτά τα δυο ως κινητήριο δύναμη, η οικογένεια πρόσθεσε στο portfolio της, ένα καινοτόμο προϊόν, τo πρώτo dry spirit μαστίχας. Με την πρώτη δοκιμή, καταλαβαίνεις στον ουρανίσκο σου την μοναδικότητά της. Έχει σαφώς λιγότερη ζάχαρη, αλλά γεμάτη και εντυπωσιακή γεύση. Το αλκοόλ ενσωματώνεται πολύ ωραία στις συναρπαστικές αρωματικές νύξεις της Mdry Mastihas και ανεβάζει την ένταση και τη διάρκειά της στον ουρανίσκο μας.

Η παραγωγή της Mdry

H πρώτη ύλη συλλέγεται από τη Χίο και μεταφέρεται υπό  ελεγχόμενες συνθήκες στο πανέμορφο, σύγχρονο αποστακτήριο του Ισίδωρου Αρβανίτη. Εκεί, αποστάζεται σε χειροποίητους χάλκινους άμβυκες, σε ξεχωριστή γραμμή παραγωγής και με πολύ αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Το νέο spirit είναι δροσερό, ευχάριστο, παντρεύοντας τις οργανοληπτικές χάρες της μαστίχας, με λίγοτερα σάκχαρα, με το αλκοόλ.

Οι νέες δυνατότητες…

Πέρα από την πρωτοτυπία, η Mdry προσφέρει καινούριες δυνατότητες απόλαυσης, ειδικά στην περίπτωση των cocktails. Η dry εκδοχή της συνδυάζεται πολύ πιο εύκολα με μεγαλύτερη γκάμα συστατικών και πάνω από όλα της προσφέρει τη δυνατότητα να παίξει τον κύριο λόγο σε ένα μιξ ποτό και όχι απλά τον συνοδευτικό, όπως συνηθίζεται στην περίπτωση των λικέρ μαστίχας. Το πλούσιο αλκοόλ της, σε συνδυασμό με τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, στηρίζουν αυτόν τον ρόλο και ανεβάζουν τις στροφές της απόλαυσης με πολλές επιλογές, όπως, για παράδειγμα, σε συναρπαστικά aperitivi.
Για να πάρουμε ιδέες, που εύκολα μπορούν να μπουν στην καθημερινότητα μας, ο εξαιρετικός Διονύσος Πολάτος, ambassador της Mdry Mastiha και bartender στο Ipitou bar, χτυπάει στο shaker υπέροχες μείξεις και τις μοιράζεται μαζί μας.

Οι συνταγές

Tea και Mdry Mastiha
50ml Mdry Mastiha
25ml Jack Daniels
25ml χυμό πορτοκάλι
10ml χυμό λεμόνι
15ml σιρόπι τσαγιού


Εκτέλεση: τοποθετήστε στο shaker την Mdry Mastiha και όλα τα υλικά μαζί με πάγο. Χτυπήστε καλά, σουρώστε και σερβίρετε σε ποτήρι double old fashioned. Γαρνίρετε με φλούδα πορτοκαλιού, φύλλα δυόσμου, μια φέτα λεμόνι και φύλλα τσαγιού.

Mdry Mastiha Long Drink
60ml Mdry Mastiha
100-120ml Schweepes
ginger ale ( ή bitter lemon ή tonic)
πάγος


Εκτέλεση: τοποθετήστε την Mdry Mastiha σε highball ποτήρι και στη συνέχεια συμπληρώστε με το Schweepes. Γαρνίρετε με κομμάτι λεμόνι ή αγγούρι.


Vintage Mdry Mastiha
50ml Mdry Mastiha
25ml triple sec
25ml λευκό κρασί από μοσχοφίλερο
1 σταγόνα αρωματικό bitter
φλούδα πορτοκαλιού


Εκτέλεση: τοποθετήστε στο mixing glass πάγο και στη συνέχεια όλα τα υλικά και αναδύστε. Σουρώστε σε ποτήρι coupé, που έχετε παγώσει από πριν. Αρωματίστε και γαρνίρετε με φλούδα λεμονιού.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News