× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

After office drinking: το εκρηκτικό trend

7 δυνατά spots και 7 συνταγές για μετά τη δουλειά

Δημοσιεύτηκε στις 28/11/2016

Κάνοντας έναν απολογισμό για τις «πίνειν» τάσεις την φετινής χρονιάς, με διαφορά πρώτο έρχεται το after office drinking. Γιατί όλο και περισσότεροι, μετά την πίεση της ημέρας, έχουμε ανάγκη για μια ευχάριστη και αποσυμπιεστική στάση, με ένα ελαφρύ ποτό…

Τα κατάλληλα spots για να το πετύχουμε είναι πολλά και συνεχώς πληθαίνουν. Κάνουμε μια εξόρμηση σε μερικά από αυτά και παίρνουμε extra bonus μια συνταγή, για να μπορούμε να ετοιμάσουμε after office σκηνικό και στο σπίτι.
Οι συνήθειες είναι αλήθεια πως αλλάζουν… Θυμάμαι, ότι πριν από λίγα χρόνια, διοργανώναμε τις εξόδους μας για ποτό μετά τις έντεκα το βράδυ. Σήμερα έχει μετατοπιστεί κατά πολύ η ώρα του drinking out και έχουμε υιοθετήσει τις ιταλικές συνήθειες του απογευματινού aperitivo. Bγαίνουμε πολύ πιο νωρίς και  συγκεκριμένα μετά το γραφείο, με βασικό στόχο να αποβάλουμε το stress της ημέρας. Πιστεύω, σε αυτό έβαλαν το «χεράκι» τους και οι ενημερωμένοι εγχώριοι bartenders, που ενσωματώνουν με τον καλύτερο τρόπο τα νέα trends. Σε αυτή την περίπτωση, πρόσθεσαν εμβόλιμα στις cocktail collection τους μείξεις σπιρτόζικες και ελαφριές, που κουμπώνουν στο νωρίτερο «πίνειν» και προκαλούν ένα καλό «φρεσκάρισμα» της διάθεσης… Και μας προκάλεσαν να κάνουμε τη δοκιμή. Η δοκιμή πέτυχε και τώρα η νέα τάση έχει σκάσει σαν κύμα. Ας το ακολουθήσουμε, κάνοντας στάση σε μερικά από τα καλύτερα spot, με λάφυρο επιστροφής μια συνταγή, φιλοσοφίας aperitivo. Δηλαδή, μιας μείξης που είναι ελαφριά, σε κάποιες περιπτώσεις έχει φυσαλίδες, φλερτάρει με λιγότερο αλκοόλ και είναι refreshing.

Odori

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις, η πρώτη ελληνική αυθεντική βερμουτερία, έκανε αμέσως γκελ στο κοινό. Πέρα του ότι το βερμούτ αυτό καθ’ αυτό είναι ένα ποτό, που συνδέεται άμεσα με το aperitivo, το Odori σε τραβάει ώστε να κάνεις στάση, φεύγοντας από το γραφείο. Είναι casual και ταυτόχρονα chic, με δυνατά σημεία την εντυπωσιακή τοιχογραφία με τα βότανα, την ωραία ξύλινη μπάρα και, εννοείται, τα τραπεζάκια στον πεζόδρομο. Όσον αφορά τα cocktails, έχουν την υπογραφή εγγύηση του σαρωτικού Μανώλη Λυκιαρδόπουλου και, βέβαια, περιστρέφονται γύρω από το τιμώμενο spirit, το βερμούτ. Μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στις προτάσεις aperitivo, στις παραλλαγές κλασικών cocktails, στα πολύ εμπνευσμένα in house με σειρά από βότανα και στην υπέροχη τριλογία του Negroni -όλα ταιριάζουν με την ώρα και τη στιγμή. Μια ειδική περίπτωση, είναι το Fresh and Spicy με Lipton Ice tea λεμόνι. Να το τσεκάρετε.


Fresh and Spicy
Υλικά
Lipton ice tea λεμόνι
2 μικρά κομμάτια ginger
Πάγο
Φλούδα αγγουριού
Τόνικ
Εκτέλεση: πατάμε ελαφρά τα κομμάτια του ginger στο ποτήρι, προσθέτουμε τον πάγο και το lipton ice tea λεμόνι και απογεμίζουμε με τόνικ. Γαρνίρουμε με μια μεγάλη φρέσκια φλούδα αγγουριού.

Ipitou bar

Σε αυτό το λιλιπούτειο, όμορφο bar χωράνε εκπληκτικά πράγματα από spirits, cocktails, τσιμπολογήματα, παρέες, μουσικές... Κατ' αρχάς, όπου και αν καθήσετε, μέσα στις λίγες θέσεις του μπαρ, ή στα έξω τραπεζάκια, ένα είναι σίγουρο, ότι θα αποφορτιστείτε. Το Ipitou bar έχει μια φοβερή αύρα bistro, που μάλλον οφείλεται στον ανθρωπό του -βλέπε Διονύση Πολάτο. Ο Διονύσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τις χαρακτηριστικές δημιουργικές φυσιογνωμίες του bartending, μέσα από τις συνταγές του μας ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς, μερικοί από τους οποίους έχουν και τροπικές προεκτάσεις. Χρειαζόμαστε αυτή την γευστική ταξιδιάρικη παρακίνηση και μια καλή περίπτωση για να αρχίσουμε, είναι το δροσερό Mdry Golden, ένα υπέροχο aperitivo, με βάση την πρώτη μαστίχα spirit την Mdry.


Mdry Golden
Υλικά:
60ml Mdry Μαστίχα
100-120ml Schweppes ginger ale
Πάγος
Εκτέλεση: τοποθετήστε την Mdry μαστίχα, σε ballon ποτήρι και στη συνέχεια συμπληρώστε με Schweppes ginger ale. Γαρνίρετε με λωρίδα αγγουριού.

Διονύσης Πολάτος, Γιάννης Πέτρος Πετρής Διονύσης Πολάτος, Γιάννης Πέτρος Πετρής

The Trap

Μπαίνουμε σε μια κουκλίστικη στοά του Συντάγματος και δεν θέλουμε να βγούμε. Το The Trap, εγχείρημα των έμπειρων Γιάννη Σαμαρά και Στέφανου Δραγανιδάκη, έχει έναν μαγικό ευρωπαϊκό αέρα. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα καλόγουστο αστικό σαλόνι με πινελιές γαλλικού μπιστρό και επιρροές αμερικάνικου μπαρ, καθώς ακούς απίστευτες μουσικές. Σε αυτό το φόντο, το έμπειρο δίδυμο έχει δημιουργήσει ένα ανατρεπτικό μενού που «φωνάζει» γνώση, εμπειρία, δημιουργικότητα και φαντασία. Στις συνταγές τους ανακατεύουν νέες τεχνικές, απρόβλεπτα υλικά και παίζουν πολύ με τις φυσαλίδες, ακόμα και με healthy συστατικά. Φλερτάρουν πάρα πολύ με τις aperitivo συνταγές, ανεβάζουν όμως τον πήχη και σερβίρουν ποτά που προκαλούν νέες εμπειρίες.  Δοκιμάστε ένα sparkling αντιπρόσωπο, με βάση το αναζωογονητικό Perrier.


After Dark
Υλικά
70ml Branca menta μεγειρεμένη με κόκκους espresso 
Aπογεμίζουμε με Perrier
Εκτέλεση: βάζουμε τα υλικά σε ποτήρι Collins με πάγο και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

Hide and Seek

Τι καλύτερο μετά τη δουλειά, να κρυφτείς μέσα σε έναν υπέροχο κήπο; Μόλις μπεις στο μυστικό Hide and Seek, από την Λεωφόρο Κηφισίας, δεν πιστεύεις ότι βρίσκεσαι ακόμα στην πολύβουη Αθήνα. Το σκηνικό με τους κάκτους, τους φοίνικες, τις καστανιές,  τις ακακίες, τα πολύχρωμα λουλούδια, τα όμορφα τραπέζια και την φιγουράτη μπάρα είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Σε αυτά, αν προσθέσουμε και το μελετημένο πίνειν, που κρύβει την επιμέλεια του πολυτάλαντου και αστείρευτου  Σπύρου Κερκύρα, δεν είναι καθόλου άδικη η δημοφιλία του. Καθίστε στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι, μελετήστε τον κατάλογο των cocktails, που παίζει με πολύ καλά υλικά, με όλα τα ποτά βάσεις και με τις ξινόγλυκες εντάσεις, και συνοδεύστε με κάποιο νόστιμο και ιδιαίτερο πιάτο. Συμβουλή: μην φύγετε χωρίς να τσεκάρετε και το πρωτότυπο cocktail, με πρωταγωνιστή το θρυλικό ιρλανδέζικο ουίσκι Bushmills.


Irish Rickey
50ml Bushmills Whiskey αρωματισμένο με φύλλα αποξηραμένου ιβίσκου
25 ml ελαιοζάχαρα λεμονιού με θυμαρίσιο μέλι
15 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
1 σταγόνα bitter δαμάσκηνου
σπιτική τζιτζιμπύρα *
Σε ένα μεγάλο ποτήρι τύπου highball προσθέτουμε όλα μας τα υλικά (εκτός της Ginger Beer) και γεμίζουμε με αρκετά μεγάλα καλής ποιότητας παγάκια! Στη συνέχεια αναδεύουμε καλά και απογεμίζουμε με τη σπιτική Ginger Beer μας! Αρωματίζουμε με μια σταγόνα bitter δαμάσκηνου και γαρνίρουμε με μια λεπτή φέτα φρέσκου τζίντζερ και 2 φύλλα αποξηραμένου ιβίσκου!


*για τη σπιτική ginger beer θα χρειαστούμε:
200γρ ζάχαρη κρυσταλλική
150 ml φρέσκο λεμόνι
200ml φρέσκο χυμό τζίντζερ
350ml νερό
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί προσθέτοντας τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί με τα υπόλοιπα υλικά μας! Έπειτα προσθέτουμε το μείγμα μας μέσα σε ένα σιφόν σόδας και "γεμίζουμε" με 2 αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα! Τη βάζουμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε ιδανικά παγωμένη!

Old Dog

To Old Dog αποτελεί από μόνο του λόγο να πας στη Νέα Φιλαδέλφεια και συζητιέται συνέχεια για τις καλές επιδόσεις του στα δημιουργικά cocktails. Το  σκηνικό με ξύλο, μέταλλο, συρματοπλέγματα, μεγάλη εντυπωσιακή μπάρα, πληθωρική επιτοίχια κάβα και χαλαρά εξωτερικά καθίσματα, ντύνει την παρεΐστικη  και παιχνιδιάρικη διάθεση, που αναπτύσσεται. Στο τιμόνι της μπάρας είναι ο χαρισματικός, δραστήριος και πάντα to the point Παναγιώτης Καναβέτας και υποστηρίζεται από μια ταλαντούχα και δημιουργική ομάδα bartenders. To αποτέλεσμα είναι ο δεύτερος in house κατάλογος, που πατάει πάνω στο πρώτο επιτυχημένο concept, εμπνευσμένο από το κυνηγόσκυλο Bloodhound. Η εξέλιξή του, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά το Foxhound, ένα άλλο ιδιαίτερο κυνηγόσκυλο, είναι ακόμα πιο δυνατή. Για την περίσταση, δοκιμάστε το Colonel, ένα ελαφρύ cocktail, που συνδυάζει τα μούρα με το εκπληκτικό κόκκινο βερμούτ Dolin και την τραγανή λεμονάδα Ιβίσκου. Είναι ιδανικό μιξ για να φτιάξεις το απόγευμα σου…
 
Colonel
20ml Haymans Dry Gin
20ml Dolin Champerryzette
Απογεμίζουμε με σόδα ιβίσκου
Εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από την σόδα. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόδα και γαρνίρουμε με μούρα και φλούδα πορτοκαλιού.

Theory bar and more

Not Just a Theory… αλλά πραγματικά το αγαπημένο στέκι του Χαλανδρίου, μας ανεβάζει την διάθεση. Ο νεανικός, καλόγουστος χώρος και extra bonus ο κήπος, είναι μια ακόμα αφορμή για να το επισκεφτείς. Η βασική αιτία είναι η πολύ δυνατή και έμπειρη ομάδα του πίσω από την μπάρα, με head τη γυναικεία αποκάλυψη και σούπερ ταλαντούχα Λορέτα Τόσκα. Η Λορέτα έχει φαντασία και ρισκάρει πάντα στις συνταγές της, αυτό φαίνεται και στον τελευταίο πολύ ιντριγκαδόρικο κατάλογο με σολίστες τα φρούτα. Οι συνταγές, πέρα από την πρωτοτυπία, έχουν φινέτσα και αναπάντεχη νοστιμιά, επίσης ταιριάζουν ιδανικά στο early drinking. Κάντε focus στις fizzing προτάσεις, είναι εξαιρετικές. Και για του λόγου του αληθές, προτιμήστε μια σύνθεση με τα απολαυστικά αφρώδη 3cents -και όχι όποια να 'ναι. Αλλά το Ten Too Early, του Αλέξη Συμωνίδη (που είναι επίσης στη μπάρα του Theory bar and more).


Ten Too Early: (punch)

35ml Tanqueray No. Ten
15ml Noilly Prat
20ml Lemon - Pink Grapefruit and Earl Grey cordial
Top with 3cents Lemon Tonic
Εκτέλεση: χτυπάμε στο shaker όλα τα υλικά εκτός από το lemon tonic. Σερβίρουμε και απογεμίζουμε με το 3cents tonic.

White Spoon

Εμφανίστηκε στον Χολαργό και ξύπνησε, ή καλύτερα, δημιούργησε την μπαρ σκηνή της περιοχής. Το White Spoon είναι funky, ζωντανό, χαλαρό, φιλικό και το έχει πάρα πολύ στα «χτυπήματα» στο shaker με δυνατή ομάδα τον Ανδρέα Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Κωτούλα. Μάλιστα, πρόσφατα εξασφάλισε μια δυνατή μεταγραφή και πλέον θα βρίσκουμε στη μπάρα του και τον έμπειρο Βασίλη Θεοφιλάκο. Αυτές τις μέρες, μαγειρεύουν τη νέα λίστα, με τα δείγματα όμως που έχουν δώσει, το σίγουρο είναι ότι θα έχει ενδιαφέρον. Από την πρώτη γεύση που πήραμε, οι εξαιρετικές επιλογές σε after office cocktail είναι πολλές. Μια που ξεχωρίζει και είναι must taste, χρησιμοποιεί το φινετσάτο κρασί του Κτήματος Μουσών, το 9.


Dancing in The wine

Υλικά
90ml 9Κτήμα Μουσών κόκκινο
20ml Metaxa 7*
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
20ml αρωματισμένο με εσπεριδοειδή μέλι ανθέων
3 δόσεις  orange bitters
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker, χτυπάμε καλά και σερβίρουμε σε ποτήρι κρασιού με φλούδα πορτοκαλιού

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News