× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Γιαπωνέζικο ουίσκι: η μεγάλη spirit τάση

Γνωρίζοντας τoν κόσμο των Nikka

Δημοσιεύτηκε στις 08/12/2016

Όσοι αγαπάνε το ουίσκι, πρέπει να γνωρίσουν τα japanese, που έχουν μπει δυναμικά στις κάβες, στις μπάρες, ακόμα και στα cocktails. Για μια καλή αρχή, βάλαμε στο τραπέζι τον πιο σημαντικό αντιπρόσωπο, τα Nikka και παράλληλα με την ενδιαφέρουσα δοκιμή κάναμε βουτιά στην ιστορία του...

Καλύτερο ουίσκι στον κόσμο για το 2014 δεν βγήκε ούτε ένα σκοτσέζικο ούτε ένα ιρλανδέζικο, αλλά ένα γιαπωνέζικο. Για τους πολλούς, μέχρι τότε αυτή η εξωτική κατηγορία ήταν άγνωστη. Με αυτήν την αναπάντεχη «νίκη», το ουίσκι της Άπω Ανατολής τράβηξε τους προβολείς και σήμερα αποτελεί το πιο ανερχόμενο fine drinking trend.

Στη φιλοσοφία των japanese ουίσκι

Είναι αλήθεια, ότι οι «πίνειν» συνήθειες, τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να φρεσκάρονται. Καθώς η bartending σκηνή ανεβαίνει συνέχεια, προκαλεί καινούργια ερεθίσματα, ακόμα και στα straight ποτά και δημιουργεί τάσεις. Τέτοια περίπτωση είναι, για παράδειγμα, η έκρηξη που έχει σημειωθεί στο gin και στο ρούμι. Ο κόσμος «ψάχνεται» περισσότερο και σε αυτή τη λογική ξεκίνησε να δοκιμάζει το γιαπωνέζικο ουίσκι, που μπορεί να ανήκει στα πρωτοεμφανιζόμενα της βιομηχανίας των ποτών, δεν είναι όμως καινούργιο στην παραγωγή. Η ιστορία του μετράει ήδη έναν αιώνα και συνεχίζει το μέτρημα.

Σύμφωνα με μια παράδοση, γύρω στο 1920 βρέθηκε στην Ιαπωνία σ’ ένα πλοίο, ένα κιβώτιο με σκοτσέζικο ουίσκι. Οι Ιάπωνες το δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν και βάλθηκαν να παράγουν κάτι ανάλογο. Στην πραγματικότητα, το γιαπωνέζικο ουίσκι έχει σημαντικές διαφορές από το σκοτσέζικο. Παρά το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο ελαφρύ, λιγότερο επιθετικό και πιο κομψό, έχει ουσιαστικές διαφορές και κατά την παραγωγική. Στην Άπω Ανατολή τα ουίσκι προέρχονται από βρασμένο κριθάρι ενός μόνο αποστακτηρίου. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα βαρέλια. Οι Ιάπωνες κάνουν blends σε βαρέλια μόνο της ίδιας εταιρείας. Χρησιμοποιούν για τα βαρέλια μεγάλη ποικιλία από ξύλα, ένα από αυτά είναι η πολύ ιδιαίτερη ιαπωνική ποικιλία Mizurana. Επιπλέον, η παραγωγή των japanese κάνει περισσότερο focus στα single malts, με ιδιαίτερη αδυναμία στα 12 ετών και πάνω. Να προσθέσουμε, ότι ένα ακόμα στοιχείο που τα διαφοροποιεί είναι η τιμή. Το ουίσκι της Άπω Ανατολής είναι ακριβό…Και δεν είναι μόνο αυτό. Επειδή εξαντλούνται γρήγορα οι φιάλες, αν δεν τις βρεις στην αρχή, κατόπιν οι τιμές τους εκτοξεύονται. Μια καλή επένδυση, λοιπόν, είναι να εξασφαλίσεις νωρίς κάποιες φιάλες.

Γνωρίζοντας το Nikka

Στην κατηγορία των πιο διάσημων japanese ανήκουν τα εμβληματικά Nikka, με πολύ σπουδαία ιστορία. Πίσω από αυτά κρύβεται ο Masataka Taketsuru, ο πατέρας των γιαπωνέζικων ουίσκι. Ο Masataka, προερχόμενος από οικογένεια που είχε Sake brewery, ταξίδεψε το 1918 στη Γλασκόβη για να ακολουθήσει το όνειρο του, να μάθει την τέχνη του ουίσκι. Και αυτό έκανε. Ήταν ο πρώτος Ιάπωνας που σπούδασε για το ουίσκι και δούλεψε σε αποστακτήρια της Σκοτίας. Το 1920 επέστρεψε στην πατρίδα του, για να μυήσει τους Ιάπωνες σε αυτό το μαγικό ποτό. Βοήθησε, λοιπόν, να στηθεί το 1923 το πρώτο αποστακτήριο, το διάσημο Santury και να κυκλοφορήσει η πρώτη Japanese ετικέτα. Δεν σταμάταγε, όμως, να ονειρεύεται και να ψάχνει για την τελειότητα. Έτσι, το 1934 δημιούργησε επιτέλους τη δική του εταιρεία, τη Nikka, με πρώτο αποστακτήριο το Yoichi. Έψαχνε την τοποθεσία για πάρα πολύ καιρό, αναζητώντας έδαφος που να δίνει κριθάρια πολύ κοντά σε αυτά των Σκοτσέζων. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1969, δημιούργησε και το δεύτερο αποστακτήριο, το Miyagikyo. Ο συνδυασμός σε blend από τα δυο αποστακτήρια τον οδήγησαν στην κορυφή και σήμερα είναι από τα πιο βραβευμένα και εντυπωσιακά ουίσκι. 

Η δοκιμή

Η δοκιμή 9 ετικετών Nikka επιβεβαίωσε τον συναρπαστικό κόσμο των japanese whiskies. Κάθε ένα, ενώ φλερτάρει με το premium level, έχει διαφορετικό χαρακτήρα και μας δίνει το ανάλογο έναυσμα απόλαυσης. Τα japanese whiskies είναι πιο φιλικά, πιο προσιτά αρωματικά και γευστικά και μπορούν να αποτελέσουν επιλογή ακόμα και για κάποιον που δεν είναι συνηθισμένος να πίνει ουίσκι.

Pure Red Malt

Τονισμένα αρώματα μελιού, με καραμέλα και βανίλια, εμπλουτίζονται με νότες σοκολάτας και αχλαδιού. Το στόμα βγάζει ξηρούς καρπούς, κυρίως καραμελωμένα macademia και μερικές πικρές νύξεις. Καλή επίγευση και διάρκεια. Αξίζει να το δοκιμάσετε σκέτο.

All Malt

Πρωτότυπη και σύνθετη μύτη με αρώματα γλυκού σταφυλιού, σοκολάτας, τσιπς μπανάνας, αποξηραμένων ροδάκινων και σταφίδας σε ένα φόντο αλμύρας και καπνού. Το στόμα μπαίνει μαλακά, ανεβάζει εντάσεις και τελειώνει με ελαφρά πικρές νότες, που παραπέμπουν σε grapefruit και πικραμύγδαλο. Άλλη μια περίπτωση για straight δοκιμή.

Nikka Coffey Malt

Ωραία μύτη, με αρώματα φλούδας πορτοκαλιού, σοκολάτας, βερίκοκου και καφέ.  Στο στόμα παραμένουν οι γλυκόπικρες νότες εσπεριδοειδών, αγκαλιασμένες από το αλκοόλ. Καλή επίγευση. Πάει πολύ σε old fashioned cocktails.

Taketsuru Pure Malt

Ευδιάκριτα αρώματα δημητριακών ζευγαρωμένα με νότες γλυκόριζας και καπνού. Το στόμα είναι αυστηρό, σοφιστικέ, με νότες περγαμόντου και πορτοκαλιού. Στο τέλος, βγάζει νότες καπνιστού και αλμυρής καραμέλας. Μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το σε ένα Highball.

MiyaGikyo

Πολύ γοητευτική και κομψή μύτη, με αρώματα λουλουδιών, χαμομηλιού, τσαγιού και βανίλιας. Το στόμα είναι επίσης φινετσάτο, με νότες μελιού και πορτοκαλιού. Μεγάλη επίγευση. Τόσο ντελικάτο, που πρέπει να το απολαύσετε σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας σκέτο και αργά αργά.

Pure Malt Black

Ωραία μύτη γεμάτη και σύνθετη με αρώματα λουλουδιών, βοτάνων και φρούτων. Το στόμα είναι λιπαρό, πλούσιο, με συναρπαστικές νότες μελιού, σοκολάτας,  βανίλιας και καπνού. Πολύ καλή επίγευση. Εννοείται, straight.

Coffey Grain

Γλυκά αρώματα ανακατεύονται με τροπικές νότες ανανά και μπανάνας. Στο στόμα, κυριαρχούν τα γλυκά μπαχαρικά, το χαμομήλι και ο καφές. Καλή επίγευση. Είναι ιδανικό για κλασικά cocktails, όπως το Manhattan.

From the Barrel

Δυνατή μύτη, με αρώματα μπανάνας και καπνού. Με λίγες σταγόνες νερού ανοίγει και γίνεται πιο σύνθετο και πιο μαλακό. Εξαιρετικό σε sour.

Nikka 12

Εντυπωσιακά αρώματα πράσινου μήλου και σέλερι, με νότες μελιού, βανίλιας, καραμέλας, κανέλας και μοσχοκάρυδου. Το στόμα μπαίνει με αλμυρές νότες και στη συνέχεια εξελίσσει γλυκές νύξεις. Μεγάλη επίγευση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να καταναλωθεί σόλο και με προσοχή.

Προτάσεις απόλαυσης

Ο expert στο είδος Παναγιώτης Καναβέτας, του team της Sky Spirits, που εισάγει στη χώρα μας τα Nikka, μας δίνει εξαιρετικές ιδέες για να τα δοκιμάσουμε. Είναι εύκολες, ιδανικές για να στήσετε το δικό σας japanese σκηνικό!


Nikka Sour (Παναγιώτης Καναβέτας)
 
Υλικά
45ml Nikka from the Barrel
20ml Μοnin Gomme
10ml Monin Orgeat
2 δόσεις Fee Brothers old fashioned barrel aged bitters
Εκτέλεση: ανακινούμε όλα τα υλικά στο shaker με πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρι coupette.


Perfect Nikka Manhattan (Stanislav)


60ml Nikka Coffey Grain
15ml ξηρό βερμούτ
15ml γλυκό βερμούτ
2 δόσεις bitters
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker. Χτυπάμε καλά και σερβίρουμε.


Old Fashioned (Stanislav)
60ml Nikka Coffey malt
1 κομμάτι καστανή ζάχαρη
3 δόσεις bitters
Εκτέλεση: τοποθετούμε όλα τα υλικά στο shaker. Χτυπάμε καλά και σερβίρουμε με γαρνιτούρα φλούδα πορτοκαλιού.


Classic Highball (Stanislav)
30ml Taketsuru Pure Malt
120ml soda water
Εκτέλεση: σε ένα ποτήρι προσθέτουμε τα υλικά ανακατεύουμε και γαρνίρουμε με φλούδα λεμονιού.

*Τα whiskies δοκίμασαν οι: Διονύσης Κούκης, Ντίνα Γκρουμούτη, Παναγιώτης Καναβέτας, Χρυσούλα Κυριακοπούλου.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News