× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Γιορτινοί αφροί: η all time classic σαμπάνια

Δοκιμάσαμε προσιτές σαμπάνιες για το γιορτινό τραπέζι

Δημοσιεύτηκε στις 21/12/2016

Κάποιες κλασικές αξίες είναι ωραίο να υπάρχουν και να τις διατηρούμε ή να τις εξελίσσουμε ελαφρώς και δημιουργικά. Μια αγαπημένη συνήθεια, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές, ακούει στο όνομα «Σαμπάνια». Η βασίλισσα των κρασιών ήταν ανέκαθεν η επίσημη προσκεκλημένη στα ρεβεγιόν και με τις ζωηρές και πολυτελείς φυσαλίδες της έφτιαχνε πάντα το γιορτινό σκηνικό. Με αφορμή το ανάλογο timing, σκεφτόμαστε τους λόγους που πρέπει να επιστρέψει στη θέση της και δοκιμάζουμε μερικές αντιπροσωπευτικές easy drinking ετικέτες. Τα συμπεράσματα της δοκιμής, σε συνδυασμό  με τις φρεσκαρισμένες ιδέες απόλαυσης και τις γευστικές προτάσεις του σεφ Νικόλα Σταυρακάκη, αξίζουν για να τις κάνετε update.

Η επιστροφή της σαμπάνιας

Οι φυσαλίδες αναμφισβήτητα αποτελούν το πιο δυνατό trend της τελευταίας –τουλάχιστον- διετίας. Βέβαια, τις συναντάμε σε μια πιο casual εκδοχή, που εκφράζεται κυρίως μέσα από τις προτάσεις των aperitivo μείξεων, των πρωτότυπων αναψυκτικών και των ευφάνταστων σπιτικών λεμονάδων. Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν τα αφρώδη κρασιά ως συστατικά βάσης στα sparkling cocktails ή σε κάποιες περιπτώσεις ως straight προτάσεις. Στην κορυφή των αφρωδών κρασιών φιγουράρει η σαμπάνια. Που, λίγο οι οικονομικές συνθήκες και λίγο η ταμπέλα “πολυτέλειας” και κατανάλωσης σε ειδικές περιστάσεις, την έφερε ελαφρώς στο «περιθώριο».

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα. Οι σαμπάνιες μπορούν να  κάνουν match με καθημερινές συνήθειες και, γιατί όχι, να τις ανεβάσουν με μερικές δόσεις πιο παιχνιδιάρικες, funky και γιορτινές. Κάθε γνωστός Οίκος έχει μια πιο προσιτή ετικέτα, που δεν στερείται, όμως, σε ποιότητα και ζωηρό αφρισμό. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πόσο αυστηρή είναι η παραγωγή του ευγενούς κρασιού, που δεν αφήνει περιθώρια για μετριότητες. Ειδικά αυτές οι ετικέτες, δεν είναι απαγορευτικές και εύκολα μπορούν να στήσουν γιορτινό σκηνικό.

Σαμπάνια reloaded

Στο shaker

Σε αυτό το πλαίσιο της ανανέωσης συναντάμε πιο συχνά cocktails με βάση τη σαμπάνια στις λίστες που τρέχουν στην πόλη. Μια καλή γεύση μπορείτε να πάρετε, λόγου χάρη, στο Bellini και στο Pepe Aperitivo. Το πιο ιντριγκαδόρικο είναι τα twists που γίνονται σε κλασικές champagne συνταγές, όπως η εξαιρετική εκδοχή του French 75 του Θοδωρή Πύριλλου στο A For Athens. To συγκεκριμένο cocktail δημιουργήθηκε το 1915 στο New York Bar στο Παρίσι και ακόμα συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Είναι πολύ απλό να το φτιάξετε, αρκεί λίγο gin, μια κουταλιά ζάχαρη, χυμός λεμονιού και φυσικά το απογέμισμα με σαμπάνια. Γενικά, τα διάσημα μιξαρίσματα με σαμπάνια είναι εύκολα και γρήγορα.


Δοκιμάστε το δυνατό Death in the Afternoon, το αγαπημένο του Ernest Heminway με σαμπάνια, λίγες σταγόνες αψέντι και πάγο, το φινετσάτο Kir Royale με crème de cassis και σαμπάνια και την refreshing Mimoza με σαμπάνια και φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Η σαμπάνια δίνει την δυνατότητα για πειραματισμούς, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερα παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φινετσάτο cocktail, που σερβίρει η Μάρφη Μπαλή στο Upupa Epops με σαμπάνια, μια καστανή ζάχαρη και bitters angostura. Με μερικά φρέσκα  φρούτα και ίσως κάποιο λικέρ, μπορείτε να ετοιμάσετε το πιο κομψό και εντυπωσιακό απεριτίφ για το γιορτινό τραπέζι.

Δίπλα στα πιάτα

Το δυνατό χαρτί της σαμπάνιας είναι ότι κουμπώνει απόλυτα με τα ιδιαίτερα εδέσματα των γιορτών και τους δίνει μια extra επισημότητα και λάμψη. Αυτές τις μέρες, αξίζει να δοκιμάσουμε πράγματα πέρα από τα συνηθισμένα. Ο ταλαντούχος σεφ Νικόλας Σταυρακάκης, με "βραβείο ελληνικής κουζίνας" από τους Χρυσούς Σκούφους του Αθηνοράματος, μας δίνει μερικές εξαιρετικές ιδέες πιάτων που συμπληρώνουν τις φυσαλίδες.

Πρώτη περίπτωση, το μαύρο χαβιάρι σε μικρές κρεπούλες με αγγουράκι τουρσί και λίγο ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι, που ταιριάζει με μια brut (ξηρή) σαμπάνια με καλή οξύτητα. Ακολουθούν τα στρείδα με ελαφρύ λαδολέμονο, που επίσης θέλουν μια brut λευκή σαμπάνια με λεμονάτες νότες. Ο καπνιστός σολομός με sour cream, χρένο και άνηθο ζευγαρώνει καλύτερα με μια ροζέ brut σαμπάνια με αρώματα φρούτων. Πολύ ωραία ιδέα είναι, επίσης, το βοδινό ταρτάρ σε μαύρο ψωμί με μουστάρδα Dijon, που αναδεικνύεται με μια ροζέ brut με αρώματα ζυμών και ψημένου ψωμιού. Τα γεμιστά μανιτάρια με μπλε τυρί και καρύδια στο φούρνο, μπορούν να φλερτάρουν και με λευκή και με ροζέ σαμπάνια, ακόμα και sec. Τα ρολάκια προσούτο με ρόκα και ξηρά σύκα, σίγουρα θέλουν μια vintage ροζέ με αρώματα ξηρών καρπών και ώριμων φρούτων. Μένουν δυο ακόμα πιάτα. Η μπρουσκέτα παλαιωμένης γραβιέρας με λάδι τρούφας, που κάνει ταίρι με μια λευκή πληθωρική brut και οι καβουροδαγκάνες με ελαφριά μαγιονέζα και καπνιστή πάπρικα, με μια παλαιωμένη λευκή brut. 


Πάρτε ιδέες και κάντε τις δικές σας δοκιμές… Για να έχετε καλύτερη εικόνα, διαβάστε πιο κάτω και τις λεπτομέρειες της δοκιμής.

Ο Νικόλας Σταυρακάκης Ο Νικόλας Σταυρακάκης

H δοκιμή

Λευκές

Deutz Brut Classic
Ντελικάτη μύτη με αρώματα μήλου, βανίλιας, βουτύρου και ψημένου ψωμιού. Το στόμα έχει νεύρο και πολύ καλές λεμονάτες νότες. Η επίγευση είναι μεγάλη και παντρεύει τα εσπεριδοειδή με τα λουλούδια.
Πολύ καλή


Lanson White Label Sec-dry
Νότες ζύμης και φρέσκου ψωμιού συνδυάζονται με αρώματα μπισκότου, κόκκινου μήλου και εσπεριδοειδών. Το στόμα μπαίνει γλυκά και μετά αναπτύσσει ωραίο νεύρο. Καλή επίγευση, κυρίως λεμονάτη.
Πολύ καλή


Lanson 1760 black label
Διακριτικά αρώματα πράσινου μήλου, με νότες ψωμιού, αμυγδάλου και κάποιες νύξεις λουλουδιών. Το στόμα είναι λεμονάτο με πινελιές μελιού.
Πολύ καλή


Cattier Cuvee Renaissance Vintage 2006 Brut

Διακριτικά αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, με άγουρα εσπεριδοειδή. Στο στόμα βγάζει νότες μήλου και χουρμά. Η επίγευση έχει μια ελαφριά πίκρα.
Ενδιαφέρουσα


Cattier Clos Du Moulin Brut Premier Cru
Αρώματα μελιού, μπερδεύονται με αποξηραμένα λουλούδια. Στο στόμα βρίσκουμε ώριμα φρούτα, που ενισχύονται από τις ελαφριές νύξεις ορυκτών.
Ενδιαφέρουσα


Perrier Jouet Belle Epoque Brut 2007

Φινετσάτη και σύνθετη μύτη, με αρώματα καβουρδισμένου ψωμιού, τροπικές νότες μάνγκο και ανανά, λευκά λουλούδια και νύξεις καπνού. Το στόμα είναι πλούσιο, βουτυράτο, με εξαιρετική οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλή


Perrier Jouet Grand Brut
Κομψή μύτη με ορυκτές νότες τσακμακόπετρας, μπριός, εσπεριδοειδών, άγουρου αχλαδιού και υπόνοια λευκής σοκολάτας. Το στόμα έχει πολύ καλή οξύτητα, με όμορφες νότες γιασεμιού και επίγευση με διάρκεια.
Πολύ καλή


Cattier Brut Icon
Τυπική μύτη με αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού, λευκόσαρκων άγουρων φρούτων και ορυκτών. Το στόμα είναι ελαφρύ, με γλυκές νότες ακτινίδιου και νύξεις από κόκκους καφέ. Στην επίγευση εντοπίζουμε λίγη μεταλλικότητα.
Καλή


Moet Chandon Imperial Brut
Στη μύτη κυριαρχούν τα αρώματα του μήλου και του αχλαδιού, που εμπλουτίζονται με μερικές δόσεις καπνού και ψημένου ψωμιού. Το στόμα είναι ελαφρύ και ευχάριστο, με καλή επίγευση.
Πολύ καλή


Veuve Clicquot Blanc Brut

Ελκυστικά αρώματα αποξηραμένων λουλουδιών, φρυγανιάς, λευκόσαρκων φρούτων και φρέσκου καρυδιού. Το στόμα έχει ένταση, με τροπικές νότες lychee και καρύδας. Η επίγευση είναι ζωηρή, με καλή οξύτητα και βουτυράτες νότες.
Πολύ καλή


Nicolas Feuillate Brut Reserve

Ενδιαφέρουσα ζωντανή μύτη cider, εσπεριδοειδών και μπαχαρικών. Λείπουν οι ζύμες. Στόμα με οξύτητα και αρώματα κανέλας και μήλου.
Καλή

Ροζέ

Lanson Brut Rose

Στη μύτη έχουμε αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως του δάσους, μαζί με αποξηραμένα λουλούδια. Στο φόντο βρίσκουμε νύξεις βανίλιας και νότες καφέ. Το στόμα είναι ελαφρύ και πρωταγωνιστούν τα γλυκά μπαχαρικά.
Καλή


Cattier Brut Rose Premier Cru

Στη μύτη κάνουν παρέλαση τα κόκκινα φρούτα, το ψωμί και τα ορυκτά. Το στόμα είναι ελαφρύ και ιδιαίτερα αέρινο και δροσερό.
Καλή


Deutz Ροζέ

Ωραία μύτη με παιχνιδιάρικα αρώματα φράουλας και κερασιού, αγκαλιασμένα από ροδόνερο, βούτυρο και ιβίσκο. Το στόμα είναι τραγανό, φρέσκο και πολύπλοκο με μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλή


Veuve Cliquot Rosé Brut

Τα κόκκινα φρούτα είναι σε πρώτο πλάνο με βασικό αντιπρόσωπο το κεράσι. Ακολουθούν τα άνθη και το φρεσκοψημένο τοστ. Το στόμα είναι πιο ζωηρό, γεμάτο, με έντονη την παρουσία της φράουλας. Καλή επίγευση.
Πολύ καλή


Moet Chandon Rosé Imperial

Γοητευτικά αρώματα μαρμελάδας φράουλας, δαμάσκηνου και τριαντάφυλλου φρεσκάρονται με δροσερές πινελιές βασιλικού. Το στόμα μπαίνει με ωραία οξύτητα και εξελίσσει αρώματα ψωμιού και κόκκινων φρούτων. Η επίγευση είναι μεγάλη και ευχάριστη
Καλή


G.H Mumm Cordon Rouge
Βουτυράτη με ορυκτές νότες, κόρα ψωμιού, γλυκό κυδώνι και νύξεις πάπρικας. Γενικά η μύτη είναι ζωηρή και λεμονάτη. Οι φυσαλίδες είναι χοντρές και πολλές. Το στόμα έχει πολύ ωραία οξύτητα, με μεγάλη πιπεράτη επίγευση.
Πολύ καλή


Cattier Rose Red Kiss

Μύτη που παραπέμπει σε σοκολάτα, με κόκκινο φρούτο (κυρίως κεράσι) και λίγο ψωμί. Στόμα αρκετά γεμάτο, με φρουτώδη αίσθηση και καλή οξύτητα.
Πολύ καλή


Cattier Rosé Glamour Rose
Πιπεράτες νότες, ζευγάρι με φράουλα και φραμπουάζ. Στόμα επίσης με κόκκινα φρούτα και καλή επίγευση
Kαλή

Τις σαμπάνιες δοκίμασαν: Διονύσης Κούκης, Νάγια Μελισσινού, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Μαριάννα Μακρύγιαννη και Ηλίας Ανθίδης.

Η Μαριάννα Μακρύγγιανη και ο Ηλίας Ανθίδης στη δοκιμή Η Μαριάννα Μακρύγγιανη και ο Ηλίας Ανθίδης στη δοκιμή

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News