× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Έξοδος με Μ Dry

Η μαστίχα ως spirit είναι απλά ακαταμάχητη

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2017

Κάνουμε επίσκεψη σε τέσσερα μπαρ και οι head bartenders λένε τις εντυπώσεις τους για τη νέα M Dry Mastiha, καθώς δοκιμάζουμε τη signature συνταγή τους…

Η M Dry μαστίχα, που είναι το πρώτο spirit (και όχι λικέρ) με αυθεντική μαστίχα Χίου, συστήθηκε πριν λίγον καιρό στην αγορά και ήδη έχει μπει στα περισσότερα «ψαγμένα» μπαρ της πόλης. Οι bartenders αναγνώρισαν αμέσως τις αρετές αυτής της διαφορετικής μαστίχας, ή αλλιώς "νέας γενιάς" και την έβαλαν στο shaker με εξαιρετικά αποτελέσματα. Η διάδοσή της πήρε μορφή κύματος και έγινε ακόμα και αφορμή εξόδου, για ένα απολαυστικό μιξ τύπου aperitivo. Εμείς, ακολουθήσαμε την πορεία της και κάνουμε μια διαφορετική κίνηση γνωριμίας, μιλώντας με τους ειδικούς, Διονύση Πολάτο ( Τhe Ipitou bar), Πέτρο Νερωμυλιώτη (Pere Ubu), Nίκο Καρρά (Kinono) και Γιάννη Σκουλάτο (Cascara) για τη διαφορετικότητά της. Επιπλέον, δοκιμάζουμε cocktails και σημειώνουμε τις συνταγές.

Διονύσης Πολάτος, The Ipitou bar

Το λιλιπούτειο μπαρ στη γωνία της Ηπίτου, μέσα στα λίγα τετραγωνικά του έχει συγκεντρώσει πολλές σπάνιες spirit εκπλήξεις. Ο υπεύθυνος της μπάρας Διονύσης Πολάτος, δεν αφήνει τίποτα στην τύχη. Τα ψάχνει όλα πάρα πολύ και γι αυτό κάθε cocktail λίστα του, που εμπνέεται από την εποχή, έχει συναρπαστικές μείξεις. Δεν είναι τυχαίο, ότι είναι από τους πρώτους που πειραματίστηκαν με την M dry.

Διονύση, ποια είναι η γνώμη σου για την M Dry;
"Η μαστίχα M Dry έχει πλούσιο αρωματικό μπουκέτο και δυνατό αλκοολικό χαρακτήρα. Αυτό μας δίνει μια μεγάλη γκάμα συνδυασμών και δυνατοτήτων. Στην Ηπίτου την προτιμάμε, γιατί απέχει απ' το γλυκό σώμα των λικέρ και μας δίνει ωραία αποτελέσματα σε κάθε εποχικό συνδυασμό, δηλαδή: το καλοκαίρι τη δοκιμάσαμε με καρπούζι και ρίγανη, την άνοιξη με λουλούδια και  βότανα  και τον χειμώνα με ginger και μανταρίνια. Όλα της ταίριαξαν απίστευτα, όπως και οι κανέλες και τα κλασικά χειμωνιάτικα μπαχαρικά."

Η συνταγή


Lost Words
35ml Mastiha M Dry
25ml Chartreuse
25ml Mandarine Napoleon
25ml φρέσκο χυμό λάιμ
2 σταγόνες bitter ευκάλυπτου
εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά στο shaker και χτυπάμε καλά. Σερβίρουμε σε ποτήρι coupé χωρίς πάγο. 

Πέτρος Νερωμυλιώτης, Pere Ubu

Στο δυνατό hot spot της Γλυφάδας η μπάρα είναι ιδιαίτερα ζωηρή και μαζί με τον ντιζαϊνάτο χώρο, ανεβάζει τη διάθεση των θαμώνων. Στα συν, είναι η παρουσία του Πέτρου Νερωμυλιώτη στη μπάρα. Ο Πέτρος δημιουργεί μίξεις εξαιρετικών επιδόσεων, που πολλές φορές φλερτάρουν με ελληνικά υλικά, βλέπε M Dry mastiha.

Πέτρο, ποια είναι η γνώμη σου για την M Dry;
"Η μαστίχα Μ Dry είναι απόσταγμα, σε αντίθεση με άλλες μαστίχες που είναι liqueur. Η πρώτη ύλη από την οποία παράγεται είναι η μαστίχα Χίου. Είναι ένα ξηρό απόσταγμα, το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μόνο του πολύ ευχάριστα ή με την προσθήκη κάποιου αναψυκτικού, όπως τόνικ συνοδευόμενο από μια φέτα αγγούρι. Λόγω της ιδιαίτερης γεύσης της, μπορεί κάποιος να την αναμείξει σε cocktail με υλικά που προσδίδουν φρεσκάδα, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, το αγγούρι καθώς και οποιοδήποτε φρούτο.

Η συνταγή


50 ml  Μ Dry infused με βασιλικό
30 ml φράουλα
20 ml σιρόπι τόνκα
20 ml φρέσκο μανταρίνι
εκτέλεση: ανακατεύουμε όλα τα υλικά  και σερβίρουμε σε ποτήρι balloon, με γαρνιτούρα κορυφή βασιλικού και άχνη ζάχαρη.

Γιάννης Σκουλάτος, Cascara

Αυτή η νέα άφιξη στα Μελίσσια έβαλε την περιοχή στη δυναμική σκηνή του αθηναϊκού bartending. To Cascara είναι ζεστό και ατμοσφαιρικό, παντρεύοντας με γούστο vintage και μοντέρνα στοιχεία. Στη μπάρα του, αποτελεί εγγύηση ο ταλαντούχος Γιάννης Σκουλάτος.

Γιάννη, ποια είναι η γνώμη σου για την M Dry;
"Δύσκολο, γοητευτικό και "επικίνδυνο" ταυτόχρονα το να λες τη γνώμη σου για ένα προϊόν που αποτελεί από μόνο του μια ολόκληρη κατηγορία... Αξίζει το ρίσκο, όμως! Ένα προϊόν οικείο αλλά και μη. Με όλη τη δύναμη και το άρωμα της μαστίχας, χωρίς όμως τη γλυκύτητα που έχουμε συνηθίσει από παλιά και αυτό γιατί ο παράγοντας ζάχαρη απουσιάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Έτσι, μας δίνεται η ευκαιρία για μία real dry experience ! Με τι ταιριάζει; Θα απαντήσω με ερώτηση... Από πότε ένα καλό υλικό-προϊόν έχει περιορισμούς; Η μαστίχα βρίσκεται στο ποτό μας, στο γλυκό, στο φαγητό, στις τσίχλες, παντού στη ζωή του Έλληνα! Από φρέσκα φρούτα-λαχανικά, μέχρι άλλα ποτά, σιρόπια και απλά αναψυκτικά, μπορούν να προκύψουν συνδυασμοί και μείξεις που θα σας συναρπάσουν."

Η συνταγή


65ml M Dry Mastiha
30ml φρέσκο χυμό λάιμ
35ml φρέσκο χυμό pomegranate
2 δόσεις angostura bitters
15ml Antica Formula
έλαια πορτοκαλιού
Εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε με φλούδα πορτοκαλιού.

Νίκος Καρράς, Kinono

Ευρύχωρο, ηλιόλουστο και all day, το Kinono αποτελεί λόγο για να πας στο Κουκάκι. Δυνατό σημείο του είναι η εντυπωσιακή ξύλινη μπάρα, εκεί όπου ένα δυνατό δίδυμο, ο Νίκος Καρράς και ο Γιώργος Μπρίνιας, χτυπάνε με επιτυχία τις δημιουργικές συνταγές του Μάριου Ηλιόπουλου από το Six Dogs.


Νίκο, ποια είναι η γνώμη σου για την M dry;
"Η M Dry αποτελεί μια καινούρια γευστική εμπειρία, όσον αφορά τη μαστίχα. Ανεβάζει τους αλκοολικούς βαθμούς και αυτόματα μειώνεται η αίσθηση της γλυκύτητας, ενώ η γεύση της μαστίχας εξακολουθεί να κυριαρχεί. Η M Dry γίνεται, έτσι, ένα ιντριγκαδόρικο συστατικό για τη σύνθεση εμπνευσμένων απολαύσεων. Στο Kinono, προτείνουμε το Nightmare! Παντρεύουμε την M Dry με liqueur μέλι, προσθέτουμε τον φρέσκο χυμό λεμονιού -ώστε να υπάρξει η ιδανική ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού- και προσδίδουμε μια ενδιαφέρουσα σπιρτάδα με μπουρμπουλήθρες από ginger beer! Ιδανικό συμπλήρωμα στην παραπάνω "ελληνική" σύνθεση, αποτελούν το αγγούρι με το τριμμένο πιπέρι."


Nightmare


30ml M Dry
30ml liqueur μέλι Κάστρο
10ml φρέσκο χυμό λεμόνι
top up ginger beer 3 Cents
εκτέλεση: προσθέτουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε σε ποτήρι aperitivo με φλούδα αγγούρι και τριμμένο πιπέρι.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News