× Ο θεσμός Οι nominations του 2019 Τα βραβευμένα bars του 2018 Spirit News Χορηγοί

Το συναρπαστικό Metaxa Private Reserve

H 25η συλλεκτική έκδοση με υπογραφή Κωνσταντίνου Ράπτη

Δημοσιεύτηκε στις 08/01/2018

Ένα από τα πιο γενναιόδωρα spirits, το Metaxa Private Reserve, κλείστηκε σε μια υπέρκομψη λιτή φιάλη με ξύλινο πώμα, για να ανοιχτεί και να ταξιδέψει όλες τις αισθήσεις μας…

Όταν γεύομαι το Metaxa Private Reserve, την πολυπλοκότητα και την ένταση των αρωμάτων του, κλείνω τα μάτια και νοιώθω σαν να περπατάω σε ένα πυκνό δάσος, το σούρουπο, μετά τη βροχή. Έτσι νοιώθει και ο Κωνσταντίνος Ράπτης, ο πέμπτος Μetaxa Master από το 1992. Ο δημιουργός του μοναδικού αυτού αποστάγματος.

Για πρώτη φορά γνώρισα τον κύριο Ράπτη στην Ακαδημία Mataxa, ένα πρόγραμμα που σε βάζει κυριολεκτικά μέσα στον ιδιαίτερο κόσμο του Metaxa. Ταξιδεύεις μέσα στην ιστορία, τα βαρέλια, γεύεσαι τις διαφορετικές ετικέτες και φτιάχνεις ακόμα και τις δικές σου μείξεις. Η πορεία γίνεται πιο ενδιαφέρουσα, από την ήρεμη και έμπειρη παρουσία του κύριου Ράπτη: ένας γαλήνιος, ευγενικός άνθρωπος, με πολύ πάθος για τη δουλειά του. Αυτό το πάθος βρίσκει την καλύτερη έκφραση στην πρώτη προσωπική του έκδοση, το Metaxa Private Reserve, που κυκλοφορεί μια φορά τον χρόνο.
Για τη δημιουργία του επιλέγονται, από μόνο μια παρτίδα, blends που έχουν φτάσει στην καλύτερη ποιοτική στιγμή τους, μερικά από τα οποία προέρχονται από το πρώτο αποστακτήριο του Metaxa, στον Πειραιά.

Για τους εκπαιδευμένους ουρανίσκους ή και γι’ αυτούς που θέλουν να μυηθούν στα εκλεκτά αποστάγματα, η δοκιμή του είναι πραγματική εμπειρία και πρέπει να γίνει με την πρέπουσα ιεροτελεστία.
Σε θερμοκρασία δωματίου, μπορείτε να το σερβίρεται σε ένα ποτήρι γευσιγνωσίας και να το αφήσετε λίγο να αναπνεύσει. Στροβιλίστε το, στη συνέχεια, λίγο ελαφρά και θα σκάσουν οι πρώτες νότες από κομψά λουλούδια. Σε δεύτερη ανάγνωση, ευωδιάζουν τα αρώματα του μελιού με τις σπιρτόζικες νότες των εσπεριδοειδών και στο φόντο περιμένουν οι γοητευτικές πινελιές από τη σοκολάτα, τον καφέ και τα γλυκά μπαχαρικά. Το στόμα είναι εντυπωσιακό, τόσο γεμάτο, που προκαλεί μια ωραία θέρμη γεμάτη σταφίδες και νότες πορτοκαλιού. Η επίγευση παραμένει για πολλά λεπτά και εμπλουτίζει τον ουρανίσκο με έντονες δόσεις αποξηραμένων σύκων και δαμάσκηνων.

Σίγουρα αξίζει το Private Reserve να το απολαύσετε σκέτο, χωρίς συνοδευτικά και πάγο -ίσως αν θέλετε μπορείτε να βάλετε δίπλα ένα καλό πούρο ή μια premium σοκολάτα.
Θα το βρείτε σε επιλεγμένες κάβες, στην πολύ όμορφη φιάλη του, με την αριθμημένη ετικέτα, που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Ράπτη και το ανάγλυφο σύμβολο του Metaxa.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News