× Ο θεσμός Απονομή 2020 Τα βραβευμένα bars του 2020 Οι nominations του 2020 Spirit News Τα βραβευμένα bars των προηγουμένων ετών Χορηγοί

Δοκιμάσατε τις νέες λίστες cocktail σε κορυφαία μπαρ της πόλης;

-

Δημοσιεύτηκε στις 11/01/2019

Ταξιδιάρικες, ευρηματικές και πρωτοποριακές, οι νέες λίστες που έκαναν μόλις την εμφάνισή τους σε κάποια από τα καλύτερα μπαρ της πόλης είναι ό,τι πρέπει για το fine drinking καλωσόρισμα του νέου έτους.

Πώς συνδέονται η φυλή των Suri, η μητρόπολη Αθηνών, ο βοτανικός κήπος, τα ’50s και ο σύγχρονος καζαμίας; Την απάντηση θα την ανακαλύψουμε στις καινούργιες συνταγές κοκτέιλ που παραδοσιακά φέρνει η νέα σεζόν. Λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου σε μερικά από τα δημοφιλή spots της πόλης «μαγειρεύτηκαν» νέα μενού, που επιβεβαιώνουν τη δημιουργικότητα των Eλλήνων bartenders.

Tα ξεφυλλίζουμε, δοκιμάζουμε κι εντοπίζουμε συνταγές με ιδιαίτερα ελληνικά συστατικά, όπως το κρίταμο και το θρούμπι, ταξιδιάρικα θεματικά ποτά που γυρνάνε την Αθήνα και φτάνουν μέχρι την Αφρική και απίστευτα υβριδικά κοκτέιλ κλασικών και tiki συνταγών. Ιδού κάποια από αυτά, που θα μας ταξιδεύψουν σε πρωτόγνωρους προορισμούς, θα φρεσκάρουν τις γευστικές σας εμπειρίες, θα σας αποκαλύψουν μυστικά για το ζώδιό σας και σίγουρα θα δημιουργήσουν νέες τάσεις.

#1 Κοκτέιλ σαφάρι στην Αφρική

Στο «Meerkat cocktail safari Βar» στο Κουκάκι τα νέα κοκτέιλ υπόσχονται περιπέτειες, με σημείο αναφοράς την Αφρική. Ο τρόπος εξερεύνησης πραγματοποιείται μέσα από τέσσερις φυλές, τους Tuareg, τους Himba, τους Suri και τους Dongon. Κάθε φυλή αποτελεί έμπνευση για δύο κοκτέιλ, που ανακατεύουν φρέσκα υλικά, σπιτικά σιρόπια και αποστάγματα. Στο Tuaregs Kel Tamasheq την παράσταση κλέβει το homemade σιρόπι πράσινου τσαγιού και στο Himbas Aphrodisiaque η τεκίλα αρωματισμένη με ευκάλυπτο.

#2 Τα ’50s συναντούν το tiki και το aperitivo

To κλασικό «Zonar’s» προχώρησε σε μια ριζική αλλαγή στην μπάρα του. Τη νέα λίστα ανέλαβε η ταλαντούχα bar leader Μυρσίνη Σπανέλη με την ομάδα της Hybrogardeners. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, καθώς παντρεύει αρμονικά τρεις διαφορετικές κατηγορίες: κλασικά κοκτέιλ, κυρίως των ’50s, με εντυπωσιακά twists, χαρούμενα και πληθωρικά tiki και δημοφιλή after office ποτά με φυσαλίδες ή μη. Και τα τρία sections αξίζουν τη δοκιμή, εμείς σας προτείνουμε, πάντως, να ξεκινήσετε με το Negroni και το Mai Tai.

#3 Μελετώντας τον καζαμία

Ο νέος κατάλογος του «Gin Joint» με την υπογραφή του Δημήτρη Κιάκου και τον τίτλο «The Almanac» είναι μια ευχάριστη έκπληξη για όσους αγαπούν τα ζώδια και όχι μόνο. O Δημήτρης εμπνεύστηκε από την ομώνυμη περιοδική έκδοση που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1792 με αστρολογικές προβλέψεις και άλλες... χρήσιμες πληροφορίες και δημιούργησε 12 κοκτέιλ, ένα για κάθε ζώδιο και τρία για κάθε εποχή. Ξεχωρίζει η ελληνοβρα­ζιλιάνικη εκδοχή της Paloma, που αφιερώνεται στο ζώδιο του Ταύρου. Στη λίστα υπάρχουν επίσης και τέσσερα νέα Gin Tonic με χειμωνιάτικα υλικά.

#4 H Αθήνα στο ποτήρι

Μια δυνατή ομάδα, με head bartender τη Διονυσία Σακελλαρίου, bartenders τους Γιάννη Γεωργόπουλο και Φώτη Κουλέτο και σύμβουλο τον Γιάννη Σαμαρά, σερβίρει στην ταράτσα του «Zillers», στη Μητροπόλεως, κοκτέιλ που μας προτρέπουν να ακολουθήσουμε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή έντεκα πρωτότυπα και ψαγμένα signature cocktails, που συνδυάζουν μη αναμενόμενα και οικεία υλικά, κάνουμε έντεκα στάσεις σε αθηναϊκές γωνιές, όπως η μητρόπολη, ο βοτανικός κήπος κ.λπ., και ανακαλύπτουμε ιστορίες και ανθρώπους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το Red Agora, που ζευγαρώνει τη βότκα με το κρίταμο. Στα bestsellers είνα το Hill με τις ωραίες νότες καπνού και αβοκάντο.

#5 Με έμπνευση τα tattoos των ’80s

Νέα λίστα έχει και το πολύχρωμο παγόνι («Mr. Peacock») του Χαλανδρίου. O Χάρης Δάρας έχει βρει, όπως φαίνεται, τη συνταγή της επιτυχίας για ιδιαίτερα ποτά, που την ίδια στιγμή είναι πολύ φιλικά στον ουρανίσκο. Στο νέο κατάλογο η καλή αυτή παράδοση συνεχίζεται με signature mainstream συνταγές, εμπνευσμένες από τα artistic tattoos, που ξεκίνησαν ως κίνημα τη δεκαετία του ’80. Σε κάθε κοκτέιλ αντιστοιχεί ένα σχέδιο του Έλληνα tattoo artist Slipy. Όλες οι συνταγές είναι δροσερές κι εξωτικές, όπως π.χ. η πληθωρική Tommy’s Margarita και το refreshing Mr Daiquiri.


Χρυσούλα Κυριακοπούλου [email protected]


Spirit News