Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016: Το πάρτι του αθηναϊκού bartending!

-

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2016

Τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 απονεμήθηκαν στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων τη Δευτέρα 18 Απριλίου στην Αθηναΐδα, παρουσία ολόκληρης της bartending κοινότητας. Δείτε τα highlights της απονομής και το πλούσιο φωτορεπορτάζ.

Τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 απονεμήθηκαν στα καλύτερα μπαρ της Αθήνας εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων τη Δευτέρα 18 Απριλίου στην Αθηναΐδα, παρουσία ολόκληρης της bartending κοινότητας. Εντυπωσιακά κοκτέιλ και hip παρεΐστικη ατμόσφαιρα υπό τους ήχους γνωστών DJs κράτησαν τους παρευρισκόμενους μέχρι νωρίς το πρωί στην ατμοσφαιρική αυλή κάτω από το φεγγάρι. Η πιο δυναμική νέα σκηνή της πόλης έχει πλέον το θεσμό της.
Ρεπορτάζ Νίκος Βουλαλάς / Φωτό Studio Panoulis.

Η dream team του αθηναϊκού bartending: Όλοι οι νικητές των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 με τα βραβεία τους στη σκηνή της Αθηναΐδας - Αthinorama Bar Awards

Η dream team του αθηναϊκού bartending: Όλοι οι νικητές των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 με τα βραβεία τους στη σκηνή της Αθηναΐδας

Ο Αντώνης Κρόμπας και η Θωμαΐς Ανδρούτσου με τη Χριστίνα Θεωνά («Τρανζίστορ») στο πάρτι που ακολούθησε τις απονομές - Αthinorama Bar Awards

Ο Αντώνης Κρόμπας και η Θωμαΐς Ανδρούτσου με τη Χριστίνα Θεωνά («Τρανζίστορ») στο πάρτι που ακολούθησε τις απονομές

Σύσσωμη η κοινότητα των αθηναϊκών μπαρ, με τους ιδιοκτήτες και τους bartenders τους (βραβευμένους και μη), πολλοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι αλλά και αναγνώστες του «αθηνοράματος» έμειναν μέχρι αργά στο αίθριο της Αθηναΐδας συζητώντας και απολαμβάνοντας ευρηματικά κοκτέιλ - Αthinorama Bar Awards

Σύσσωμη η κοινότητα των αθηναϊκών μπαρ, με τους ιδιοκτήτες και τους bartenders τους (βραβευμένους και μη), πολλοί καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι αλλά και αναγνώστες του «αθηνοράματος» έμειναν μέχρι αργά στο αίθριο της Αθηναΐδας συζητώντας και απολαμβάνοντας ευρηματικά κοκτέιλ

Η βράβευση του πρώτου μπαρ της Αθήνας: Ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Γιώργος Καίσαρης και ο Θάνος Τσουνάκας παραλαμβάνουν το βραβείο του «The Clumsies» από τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο - Αthinorama Bar Awards

Η βράβευση του πρώτου μπαρ της Αθήνας: Ο Λευτέρης Γεωργόπουλος, ο Γιώργος Καίσαρης και ο Θάνος Τσουνάκας παραλαμβάνουν το βραβείο του «The Clumsies» από τον εκδότη του «αθηνοράματος» Δημήτρη Ηλιόπουλο

Οι τρεις DJs του πάρτι: Σπύρος Παγιατάκης, Νίκος Μορφέσης και Ντίνος Γκουτζουλούς (aka Quentin) - Αthinorama Bar Awards

Οι τρεις DJs του πάρτι: Σπύρος Παγιατάκης, Νίκος Μορφέσης και Ντίνος Γκουτζουλούς (aka Quentin)

O Nεκτάριος Ντάλλας του «Oozora» με τον Παναγιώτη Γρηγορίου και τον bartender Κωστή Αμανατίδη - Αthinorama Bar Awards

O Nεκτάριος Ντάλλας του «Oozora» με τον Παναγιώτη Γρηγορίου και τον bartender Κωστή Αμανατίδη

Το βραβείο στην καλύτερη μπάρα αθηναϊκού μπαρ ρέστοραν έδωσε η Νατάσσα Μποφίλιου στον Μανώλη Πλατή, ιδιοκτήτη του «Oozora». Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής Χρήστος Φερεντίνος - Αthinorama Bar Awards

Το βραβείο στην καλύτερη μπάρα αθηναϊκού μπαρ ρέστοραν έδωσε η Νατάσσα Μποφίλιου στον Μανώλη Πλατή, ιδιοκτήτη του «Oozora». Μαζί τους ο παρουσιαστής της τελετής Χρήστος Φερεντίνος

Τα ειδικά βραβεία της βραδιάς: Βραβείο Spirit list για το «CV Distiller» και τον Στέφανο Ψυλλάκη, Δημιουργικότητας για το «A for Athens» και τον Θοδωρή Πύριλλο και Καινοτομίας για το «The Clumsies» και τον Λευτέρη Γεωργόπουλο. Την απονομή έκανε ο Παναγιώτης Μπουγιούρης - Αthinorama Bar Awards

Τα ειδικά βραβεία της βραδιάς: Βραβείο Spirit list για το «CV Distiller» και τον Στέφανο Ψυλλάκη, Δημιουργικότητας για το «A for Athens» και τον Θοδωρή Πύριλλο και Καινοτομίας για το «The Clumsies» και τον Λευτέρη Γεωργόπουλο. Την απονομή έκανε ο Παναγιώτης Μπουγιούρης

Ο εμπορικός διευθυντής του «αθηνοράματος» Μάριος Δαφνομήλης με τον Άρη Χατζηαντωνίου του «Momix», τη Μαίρη Ταλαιπώρου (bartender του «Nikkei»)και τον Διονύση Κούκη, εμπνευστή του θεσμού των Αθηνόραμα Bar Awards - Αthinorama Bar Awards

Ο εμπορικός διευθυντής του «αθηνοράματος» Μάριος Δαφνομήλης με τον Άρη Χατζηαντωνίου του «Momix», τη Μαίρη Ταλαιπώρου (bartender του «Nikkei»)και τον Διονύση Κούκη, εμπνευστή του θεσμού των Αθηνόραμα Bar Awards

Decaf Espresstini με Nespresso Decaffeinatο, Absolut και μαστίχα, δημιουργία του Σπύρου Κερκύρα και της Bar Solution για τη βραδιά της απονομής - Αthinorama Bar Awards

Decaf Espresstini με Nespresso Decaffeinatο, Absolut και μαστίχα, δημιουργία του Σπύρου Κερκύρα και της Bar Solution για τη βραδιά της απονομής

Η Ματθίλδη Μαγγίρα και ο συνοδός της απολαμβάνουν τα signature κοκτέιλ της βραδιάς - Αthinorama Bar Awards

Η Ματθίλδη Μαγγίρα και ο συνοδός της απολαμβάνουν τα signature κοκτέιλ της βραδιάς

Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος (head bartender) και ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης του «White Monkey» - Αthinorama Bar Awards

Ο Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος (head bartender) και ο Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, ιδιοκτήτης του «White Monkey»

Bράβευση μπαρ ρέστοραν στις θέσεις 5 έως 7: Οι Γιώργος Πιτσιλής («Balthazar»), Σπύρος Κερκύρας («Hide and Seek») και Φώτης Σεργουλόπουλος («Artisanal») με τα βραβεία τους, και ο Τάσος Ιορδανίδης που έκανε την απονομή - Αthinorama Bar Awards

Bράβευση μπαρ ρέστοραν στις θέσεις 5 έως 7: Οι Γιώργος Πιτσιλής («Balthazar»), Σπύρος Κερκύρας («Hide and Seek») και Φώτης Σεργουλόπουλος («Artisanal») με τα βραβεία τους, και ο Τάσος Ιορδανίδης που έκανε την απονομή

Bραβευμένα μπαρ ρέστοραν σε μια παρέα: Νεκτάριος Ντάλλας («Oozora»), Μαίρη Ταλαιπώρου («Nikkei»), Γιάννης Μωραΐτης («Oozora»), Σπύρος Κερκύρας, («Hide and Seek», «The Sowl», «Nikkei»), Γιώργος Μελισσάρης («The Sowl», «Nikkei») και Γιάννης Μωράκης («Οozora», «Nikkei», «The Sowl») - Αthinorama Bar Awards

Bραβευμένα μπαρ ρέστοραν σε μια παρέα: Νεκτάριος Ντάλλας («Oozora»), Μαίρη Ταλαιπώρου («Nikkei»), Γιάννης Μωραΐτης («Oozora»), Σπύρος Κερκύρας, («Hide and Seek», «The Sowl», «Nikkei»), Γιώργος Μελισσάρης («The Sowl», «Nikkei») και Γιάννης Μωράκης («Οozora», «Nikkei», «The Sowl»)

Single Ladies με Absolut, σιρόπι Μuscadet, αψέντι και τζίντζερ μπίρα - Αthinorama Bar Awards

Single Ladies με Absolut, σιρόπι Μuscadet, αψέντι και τζίντζερ μπίρα

Κοκτέιλ και χαμόγελα από τον Λάμπρο Φισφή και τον Αντώνη Λουδάρο - Αthinorama Bar Awards

Κοκτέιλ και χαμόγελα από τον Λάμπρο Φισφή και τον Αντώνη Λουδάρο

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Στέλιο Παπαδόπουλο (brand ambassador τηςJose Cuervo), τον Χρήστο Χουσέα (ιδιοκτήτη του «42 Bar. Athens.») και τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο (head bartender του «Rehab»)  - Αthinorama Bar Awards

Ο εκδότης του «αθηνοράματος» Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Στέλιο Παπαδόπουλο (brand ambassador τηςJose Cuervo), τον Χρήστο Χουσέα (ιδιοκτήτη του «42 Bar. Athens.») και τον Αλέξανδρο Γκικόπουλο (head bartender του «Rehab»)

Ο ιδιοκτήτης του «The Gin Joint» Δημήτρης Κιάκος με την bartender του Ναταλία Λιβιτσάνου και τον σύμβουλο spirits Mιχάλη Μένεγο - Αthinorama Bar Awards

Ο ιδιοκτήτης του «The Gin Joint» Δημήτρης Κιάκος με την bartender του Ναταλία Λιβιτσάνου και τον σύμβουλο spirits Mιχάλη Μένεγο

Live by the Sun με Absolut, τσάι, σιρόπι κίτρο, κίτρινη Chartreuse και γρεναδίνη - Αthinorama Bar Awards

Live by the Sun με Absolut, τσάι, σιρόπι κίτρο, κίτρινη Chartreuse και γρεναδίνη

Η Άννη Ηλιοπούλου καλωσορίζει τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, ιδιοκτήτη της Domotel και τον Σταύρο Τόττη - Αthinorama Bar Awards

Η Άννη Ηλιοπούλου καλωσορίζει τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, ιδιοκτήτη της Domotel και τον Σταύρο Τόττη

Οι βραβευμένοι για τα μπαρ ρέστοραν στις θέσεις 2 έως 4: Γιάννης Μωράκης («Νikkei»), Σπύρος Κερκύρας («The Sowl») και Λευτέρης Μπακόπουλος («The Dalliance House») - Αthinorama Bar Awards

Οι βραβευμένοι για τα μπαρ ρέστοραν στις θέσεις 2 έως 4: Γιάννης Μωράκης («Νikkei»), Σπύρος Κερκύρας («The Sowl») και Λευτέρης Μπακόπουλος («The Dalliance House»)

Ο country business Manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου με τον Χρήστο Φερεντίνο, τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και τον Γιώργο Χρανιώτη - Αthinorama Bar Awards

Ο country business Manager της Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου με τον Χρήστο Φερεντίνο, τον Ορέστη Ανδρεαδάκη και τον Γιώργο Χρανιώτη

Ο εξαντρίκ  Ντίνος Γκουτζουλούς και η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου σε έκρηξη κεφιού - Αthinorama Bar Awards

Ο εξαντρίκ Ντίνος Γκουτζουλούς και η ιδιοκτήτρια του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου σε έκρηξη κεφιού

Ο Joshua Fontaine και ο Simon Perich από την ομάδα του παρισινού «Candelaria», Νο 12 στην παγκόσμια κατάταξη των μπαρ, με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη - Αthinorama Bar Awards

Ο Joshua Fontaine και ο Simon Perich από την ομάδα του παρισινού «Candelaria», Νο 12 στην παγκόσμια κατάταξη των μπαρ, με τον Παναγιώτη Μπουγιούρη

Η βράβευση των μπαρ στις θέσεις 6 έως 10: Άρης Χατζηαντωνίου («Momix»), Καλομοίρα Γεραντωνάκη («Tailor Made»), Γιάννης Νάτσης (bartender «Tailor Made»), Θοδωρής Πύριλλος (head bartender «Α For Athens»), Στέφανος Ψυλλάκης («CV Distiller»), Θοδωρής Αναγνώστου (head bartender «CV Distiller») και Παναγιώτης Καναβέτας («Old Dog»). Μαζί τους ο Γιώργος Χρανιώτης που έκανε τις απονομές και ο Χρήστος Φερεντίνος - Αthinorama Bar Awards

Η βράβευση των μπαρ στις θέσεις 6 έως 10: Άρης Χατζηαντωνίου («Momix»), Καλομοίρα Γεραντωνάκη («Tailor Made»), Γιάννης Νάτσης (bartender «Tailor Made»), Θοδωρής Πύριλλος (head bartender «Α For Athens»), Στέφανος Ψυλλάκης («CV Distiller»), Θοδωρής Αναγνώστου (head bartender «CV Distiller») και Παναγιώτης Καναβέτας («Old Dog»). Μαζί τους ο Γιώργος Χρανιώτης που έκανε τις απονομές και ο Χρήστος Φερεντίνος

Η Ελευθερία Τσοχατζή, head of marketing της Pernod Ricard Hellas, και η παρέα της - Αthinorama Bar Awards

Η Ελευθερία Τσοχατζή, head of marketing της Pernod Ricard Hellas, και η παρέα της

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Τάσο Ιορδανίδη - Αthinorama Bar Awards

Ο Δημήτρης Ηλιόπουλος με τον Τάσο Ιορδανίδη

Ο Ρένος Ρώτας έχει μόλις κάνει τη βράβευση στα μπαρ που κατέκτησαν τις θέσεις 11 έως 15: Μario Basso («Barreldier»), Αλέξανδρος Κυριακόπουλος («White Monkey»), Πέτρος Ζήσου, Νέλλη Μποφίλιου (ιδιοκτήτες του «Μπλε Παπαγάλου»), Χρήστος Χουσέας («42 Bar.Athens.») και Διονυσία Σακελλαρίου («Ipitou»)  - Αthinorama Bar Awards

Ο Ρένος Ρώτας έχει μόλις κάνει τη βράβευση στα μπαρ που κατέκτησαν τις θέσεις 11 έως 15: Μario Basso («Barreldier»), Αλέξανδρος Κυριακόπουλος («White Monkey»), Πέτρος Ζήσου, Νέλλη Μποφίλιου (ιδιοκτήτες του «Μπλε Παπαγάλου»), Χρήστος Χουσέας («42 Bar.Athens.») και Διονυσία Σακελλαρίου («Ipitou»)

Δύο από τους καλύτερους head bartenders της Αθήνας: Μανώλης Λυκιαρδόπουλος («Theory Bar and More») και Θοδωρής Πύριλλος («Α For Athens») - Αthinorama Bar Awards

Δύο από τους καλύτερους head bartenders της Αθήνας: Μανώλης Λυκιαρδόπουλος («Theory Bar and More») και Θοδωρής Πύριλλος («Α For Athens»)

Spring Coοler με Perrier, φράουλα και κόλιαντρο - Αthinorama Bar Awards

Spring Coοler με Perrier, φράουλα και κόλιαντρο

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου και ο Πέτρος Τατσόπουλος λίγο πριν αρχίσουν οι απονομές - Αthinorama Bar Awards

Η βουλευτής και πρώην υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η Άννη Ηλιοπούλου και ο Πέτρος Τατσόπουλος λίγο πριν αρχίσουν οι απονομές

Ο Άκης Σακελλαρίου με τη σύζυγό του Τίνα Βασιλικού, η διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή και ο Στέλιος Μάινας με τη σύζυγό του Κάτια Σπερελάκη - Αthinorama Bar Awards

Ο Άκης Σακελλαρίου με τη σύζυγό του Τίνα Βασιλικού, η διευθύντρια του «αθηνοράματος» Έλλη Μπουμπουρή και ο Στέλιος Μάινας με τη σύζυγό του Κάτια Σπερελάκη

Η commercial director της Nespresso Ελένη Μιχοπούλου με τον Διονύση Κούκη, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον ιδιοκτήτη του «Old Dog» Παναγιώτη Καναβέτα - Αthinorama Bar Awards

Η commercial director της Nespresso Ελένη Μιχοπούλου με τον Διονύση Κούκη, τον Δημήτρη Ηλιόπουλο και τον ιδιοκτήτη του «Old Dog» Παναγιώτη Καναβέτα

Η βράβευση στα μπαρ, στις θέσεις 2 έως 5: Nαταλία Λιβιτσάνου (bartender του «The Gin Joint»), Λευτέρης Γεωργόπουλος («Theory Bar and More»), Παναγιώτη Καραλάϊο (bartender του «Alexander’s GB»), Ταζούλ Ισλάμ (bartender του «Baba au Rum»). Τις απονομές έκανε ο Λάμπρος Φισφής - Αthinorama Bar Awards

Η βράβευση στα μπαρ, στις θέσεις 2 έως 5: Nαταλία Λιβιτσάνου (bartender του «The Gin Joint»), Λευτέρης Γεωργόπουλος («Theory Bar and More»), Παναγιώτη Καραλάϊο (bartender του «Alexander’s GB»), Ταζούλ Ισλάμ (bartender του «Baba au Rum»). Τις απονομές έκανε ο Λάμπρος Φισφής

Οι Σπύρος Πατσιαλός (του huntingspirits.tv) και Mπάμπης Καιδαλίδης (της Bar Academy) με τις συνοδούς τους και ο Θάνος Τσουνάκας (εκ των ιδιοκτητών του «The Clumsies» και του «Theory Bar and More») - Αthinorama Bar Awards

Οι Σπύρος Πατσιαλός (του huntingspirits.tv) και Mπάμπης Καιδαλίδης (της Bar Academy) με τις συνοδούς τους και ο Θάνος Τσουνάκας (εκ των ιδιοκτητών του «The Clumsies» και του «Theory Bar and More»)

Ο Αλέκος Συσσοβίτης με τον Γιώργο Χρανιώτη - Αthinorama Bar Awards

Ο Αλέκος Συσσοβίτης με τον Γιώργο Χρανιώτη

Τα βραβεία Αθηνόραμα Βar Αwards Shaker Throphy, φιλοτεχνημένα από την εικαστικό Ελένη Καλομοίρη - Αthinorama Bar Awards

Τα βραβεία Αθηνόραμα Βar Αwards Shaker Throphy, φιλοτεχνημένα από την εικαστικό Ελένη Καλομοίρη

Ο Λευτέρης Μπακόπουλος και η Mαριλένα Σπανουδάκη, ιδιοκτήτες του βραβευμένου bar restaurant «Τhe Dalliance House» - Αthinorama Bar Awards

Ο Λευτέρης Μπακόπουλος και η Mαριλένα Σπανουδάκη, ιδιοκτήτες του βραβευμένου bar restaurant «Τhe Dalliance House»

Ο Διονύσης Κούκης στην εναρκτήρια ομιλία του - Αthinorama Bar Awards

Ο Διονύσης Κούκης στην εναρκτήρια ομιλία του

Ο Χρήστος Φερεντίνος μας ταξιδεύει στον κόσμο των κοκτέιλ με… ονομασία προέλευσης - Αthinorama Bar Awards

Ο Χρήστος Φερεντίνος μας ταξιδεύει στον κόσμο των κοκτέιλ με… ονομασία προέλευσης

Ο Ρένος Ρώτας στο πάρτι μετά την απονομή  - Αthinorama Bar Awards

Ο Ρένος Ρώτας στο πάρτι μετά την απονομή

Οι ιδιοκτήτες των βραβευμένων μπαρ ρεστοράν Βαγγέλης Γερασίμου («Artisanal»), Γιάννης Μωράκης («Oozora», «Nikkei», «The Sowl»), Λευτέρης Μπακόπουλος («The Dallience House») και Φώτης Σεργουλόπουλος («Artisanal») σε ανεβασμένα κέφια - Αthinorama Bar Awards

Οι ιδιοκτήτες των βραβευμένων μπαρ ρεστοράν Βαγγέλης Γερασίμου («Artisanal»), Γιάννης Μωράκης («Oozora», «Nikkei», «The Sowl»), Λευτέρης Μπακόπουλος («The Dallience House») και Φώτης Σεργουλόπουλος («Artisanal») σε ανεβασμένα κέφια

Ο Λευτέρης Γεωργόπουλος των βραβευμένων «Theory Bar And More» και «The Clumsies» με τον Διονύση Κούκη - Αthinorama Bar Awards

Ο Λευτέρης Γεωργόπουλος των βραβευμένων «Theory Bar And More» και «The Clumsies» με τον Διονύση Κούκη

Το επιδέξια… αδέξιο «The Clumsies» ανακηρύχτηκε καλύτερο αθηναϊκό μπαρ και μαζί με αυτό διακρίθηκαν άλλα είκοσι ένα μπαρ και μπαρ ρέστοραν (για τις μπάρες τους), τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο site του θεσμού, στην πρώτη τελετή απονομής των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 του «αθηνοράματος». Το πανηγυρικό ξεκίνημα αυτού του νέου θεσμού συγκέντρωσε σύσσωμους τους bartenders και τους επιχειρηματίες που έχουν συμβάλει στη δημιουργία μιας δυναμικής αθηναϊκής σκηνής, ξεσήκωνε σε κάθε βράβευση ενθουσιώδη χειροκροτήματα και ιαχές, είχε ξεχωριστούς guests από το εξωτερικό καθώς και τον Χρήστο Φερεντίνο σε ρόλο παρουσιαστή να «διδάσκει» το κοινό μέσα από interactive ιστορικά fun bar facts. Όλα αυτά συνέβησαν την περασμένη Δευτέρα στον industrial chic πολυχώρο της Αθηναΐδας, όπου μπήκαν τα θεμέλια ενός νέου θεσμού ο οποίος χάρη στη σαραντάχρονη ενασχόληση του «αθηνοράματος» με την ποιοτική ψυχαγωγία και διασκέδαση στοχεύει να αναγνωρίζει τις εξελίξεις στο fine drinking, να αναδεικνύει έπειτα από απαιτητικές δοκιμασίες τους άριστους και να προκαλεί ευγενή άμιλλα στο χώρο.

Αυτή η γιορτή του αθηναϊκού bartending ξεκίνησε συναντώντας τους key players της σκηνής στην κατάλευκη αίθουσα του welcome drink, όπου τους υποδέχονταν οι ιδιοκτήτες του «αθηνοράματος» Άννη Ηλιοπούλου και Διονύσης Κούκης και ο εκδότης Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μ’ ένα φίνο Espresso Martini της Absolut, ένα δροσερό και ευχάριστο Perrier ή έναν espresso από τις 12 αρωματικές ποικιλίες της Nespresso στο χέρι, που μας προσέφεραν οι όμορφες ομάδες των χορηγών της βραδιάς, υποδεχτήκαμε κι εμείς τους πρωτεργάτες του χώρου, τους οποίους παρακολουθούμε στενά ως δημοσιογράφοι του «αθηνοράματος» απ’ τα πρώτα δημιουργικά σκιρτήματα της σκηνής: όπως τον Χρήστο Χουσέα του «42 Bar.Athens.» και τον Δημήτρη Κιάκο του «The Gin Joint», που αργότερα θα παραλάμβαναν το 12ο και 5ο βραβείο αντίστοιχα, ή τον Μιχάλη Μένεγο. Το θέμα της συζήτησής μας ήταν αν φαντάζονταν, όταν ξεκινούσαν πριν από μερικά μόλις χρόνια να μας μυούν στα μυστικά του καλού κοκτέιλ, ότι θα φτάναμε σ’ αυτήν τη μέρα που θα επιβραβεύονταν οι προσπάθειές τους.

Στα κλεφτά ρίχναμε ματιές στους προσκεκλημένους που κατέφθαναν με αμείωτο ρυθμό: είδαμε τον Παναγιώτη Μπουγιούρη, που αργότερα θα έδινε τρία από τα Bar Awards, συνοδευόμενο από την εντυπωσιακή Κλέλια Μενελάου, τον πάντα στιλάτο Νεκτάριο Ντάλλα, διευθυντή του «Oozora» (που κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη μπάρα σε μπαρ ρέστοραν), καθώς και ένα άλλο όμορφο ζευγάρι από το «The Dalliance House», τη Μαριλένα Σπανουδάκη και τον Λευτέρη Μπακόπουλο. Ο ιδιοκτήτης του κηφισιώτικου μπαρ ρέστοραν δήλωσε την ικανοποίησή του για τη δημιουργία του θεσμού Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016, που «όπως οι Χρυσοί Σκούφοι και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας στο χώρο της γαστρονομίας, αξιολογεί με ολοκληρωμένες και αξιόπιστες διαδικασίες το χώρο του ποτού». Ανάμεσα στους προσκεκλημένους, διακρίναμε και τη Νατάσσα Μποφίλιου, που ήρθε όχι μόνο για να απονείμει βραβεία αλλά και για να συνοδεύσει την αδερφή της Νέλλη, συνιδιοκτήτρια μαζί με τον Πέτρο Ζήσου του «Μπλε Παπαγάλου» (13ο βραβείο) – σπεύσαμε μάλιστα να της ευχηθούμε χρόνια πολλά για τα γενέθλιά της.

Στη συνέχεια περάσαμε στην αίθουσα της απονομής, η οποία γέμισε ασφυκτικά και αισθανόσουν ότι ξεχείλιζε από την αδημονία και την προσδοκία που δημιουργεί ένας νέος θεσμός. Ο host της βραδιάς Χρήστος Φερεντίνος ζέστανε αμέσως την ατμόσφαιρα, εντοπίζοντας στην αίθουσα ανθρώπους από τα μπαρ των οποίων είναι θαμώνας και ο ίδιος και χαιρετώντας καλεσμένους στις πρώτες θέσεις, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Πέτρος Τατσόπουλος. Πρώτα έκανε μια σύντομη εισαγωγή στις διαδικασίες με τις οποίες έγινε η αξιολόγηση των μπαρ σε τέσσερις άξονες (πληρότητα και ποιότητα της spirit list, δημιουργία signature, classic και tailor-made κοκτέιλ) από την ομάδα των εξειδικευμένων στο αλκοόλ οινολόγων και δημοσιογράφων. Κατόπιν έδωσε το λόγο στον Διονύση Κούκη.

Ο εμπνευστής των βραβείων αναγνώρισε ότι «το ελληνικό bartending σήμερα δεν είναι απλώς μια δραστηριότητα που κινείται στο στενό πλαίσιο των συνόρων της χώρας μας, αλλά αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα η οποία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα εθνικά όρια». Περιέγραψε τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ως «προϊόν μιας εμπειρίας που μας δίνει τη δυνατότητα να διακρίνουμε τις εξελίξεις, να προβλέπουμε τάσεις και να κρίνουμε πότε οι συνθήκες είναι ώριμες και μας επιτρέπουν να τις αναδείξουμε, να αξιολογήσουμε τους πρωτεργάτες και να βραβεύσουμε τους άριστους που ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ καλούς». Και έθεσε ως βασικό στόχο των βραβείων την «ανάδειξη και επιβράβευση κάθε αξιόλογης ποιοτικής προσπάθειας, τη δημιουργία ερεθισμάτων που αποτελούν προϋπόθεση για ευγενική άμιλλα και την ενημέρωση του καταναλωτή, ο οποίος με γνώση και κρίση θα κάνει τις επιλογές του και τελικά θα επιβραβεύσει αυτός με την παρουσία του τους αρίστους».

Ακολούθησε ένα από τα highlights της βραδιάς, δηλαδή η ομιλία του Joshua Fontaine και του Simon Perich από το «Candelaria», το παρισινό μπαρ που φιγουράρει φέτος στη 12η θέση της λίστας με τα πενήντα καλύτερα του κόσμου – σ’ αυτήν τη λίστα έχει σταθερή παρουσία εδώ και τέσσερα χρόνια. Τα δύο νεαρά στελέχη της εταιρείας Quixotic Projects επισκέπτονταν για πρώτη φορά τη χώρα μας ως προσκεκλημένοι της Absolut, γνωρίζοντας ωστόσο την άνθηση της αθηναϊκής σκηνής, και δήλωσαν χαρούμενοι που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα ενός νέου θεσμού. Στην παρουσία­σή τους μίλησαν για τα mini size projects της εταιρείας τους, δηλαδή τα «Candelaria», «Le Mary Celeste», «Glass» και «Hero». Πρόκειται για hip meeting points της παρισινής νεολαίας, που συνδυάζουν το φαγητό με το ποτό και αποτελούν υπόδειγμα για το πώς μπορεί να στηθεί ένα προσοδοφόρο και ποιοτικό μπαρ με μηδαμινά μέσα. Όλα αυτά, που σίγουρα έβαλαν ιδέες στους παρευρισκόμενους για νέα projects, ο Joshua και ο Simon τα παρουσίασαν μέσα από φωτογραφικό υλικό που μας έκανε να σχεδιάζουμε ένα city break στο Παρίσι, αλλά και από ευρηματικά στοιχεία για την «οικονομία» ενός μπαρ και το περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο στήσιμό του. Προσκάλεσαν μάλιστα μεταξύ αστείου και σοβαρού όσους θέλουν να εργαστούν στο Παρίσι ως bartenders, καθώς εκεί υπάρχει έλλειψη σε προσωπικό, ενώ μας έδωσαν ραντεβού μετά το τέλος της απονομής για να δοκιμάσουμε τρία tailor-made κοκτέιλ της ομάδας του «Candelaria».

Έτσι σιγά-σιγά μπήκαμε στη ροή της απονομής, η οποία στράφηκε γύρω από ένα interactive μάθημα για την ιστορία του αλκοόλ, με δάσκαλο τον Χρήστο Φερεντίνο και κείμενα του διευθυντή Δημοσιογραφικής Παραγωγής του «αθηνοράματος» Θύμιου Νικολόπουλου. Στα… «διαλείμματα» αυτού του ευχάριστου μαθήματος, ανακοινώθηκαν τα βραβεία, αρχικά στις τρεις ειδικές κατηγορίες: της καινοτομίας («The Clumsies»), της δημιουργικότητας («A for Athens») και της καλύτερης spirit list («CV Distiller»). Ακολούθησαν τα βραβεία για τα μπαρ των μπαρ ρέστοραν και για τα μπαρ, τα οποία απένειμαν ο Τάσος Ιορδανίδης, ο Αντώνης Κρόμπας, ο Ρένος Ρώτας (που αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρωτοβουλία του «αθηνοράματος»), ο Λάμπρος Φισφής και ο Γιώργος Χρανιώτης. Η αίθουσα σειόταν κάθε φορά που οι ιδιοκτήτες ανέβαιναν για να παραλάβουν τα βραβεία τους, με τους συνεργάτες τους από κάτω να τους επευφημούν ζωηρότατα – η ένταση ανέβηκε για τον Θοδωρή Πύριλλο του «A for Athens» και για το σερί του Σπύρου Κερκύρα («Hide and Seek», «Nikkei», «The Sowl» και «Oozora»), δείχνοντας ότι η σκηνή των αθηναϊκών μπαρ είναι συσπειρωμένη γύρω από τους αναγνωρισμένους εκπροσώπους της.

Η αγωνία κορυφωνόταν καθώς πλησιάζαμε προς τα πρώτα βραβεία, με τον Χρήστο Φερεντίνο να εμπλέκει διαρκώς το κοινό σε ένα παιχνίδι γνώσεων. Κανείς από τους ερωτώμενους ανάμεσα στο κοινό δεν βρήκε τη σωστή απάντηση στο multiple choice για το ποιος ανακάλυψε το αλκοόλ (σωστή απάντηση: οι Άραβες αλχημιστές – ποιος να το περίμενε!). Μάθαμε επίσης πώς δημιουργήθηκε η μπάρα (στην Άγρια Δύση ώστε να προστατεύονται οι σερβιτόροι στα σαλούν όταν ξεσπούσαν πιστολίδια) και το πρώτο κοκτέιλ (από τον ναύαρχο Edward Vernon), ενώ κάναμε ένα νοερό ταξίδι στην υδρόγειο σφαίρα με στάσεις σε πόλεις και περιοχές που έχουν δώσει το όνομά τους σε κλασικά κοκτέιλ – μ’ αυτή την αφορμή ο Χρήστος Φερεντίνος παρακίνησε τους Έλληνες bartenders να δημιουργήσουν κοκτέιλ με ντόπιες ονομασίες όπως Πίνα Γλυφάδα και Ντράι Σαντορίνι! Γνωρίσαμε επίσης διάσημες φυσιογνωμίες του bartending, από τον Lars Olsson Smith που είναι ο πατέρας της Absolut Vodka και τον Jerry Thomas έως τους σύγχρονους mixologists Dale DeGroff και Joel Heffernan, ο οποίος μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με ένα κοκτέιλ 12.000 δολαρίων.

Αφού περιπλανηθήκαμε στο συναρπαστικό παρελθόν και παρόν του bartending, ιδιαίτερη μνεία έγινε στους Έλληνες bartenders και τις διεθνείς διακρίσεις τους, ενώ το countdown προς την κορυφή αποκάλυψε το «The Gin Joint», το «Theory Bar & More», το «Alexander’s Bar», το «Baba Au Rum» και, στην πρώτη θέση, το «The Clumsies», το οποίο σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο λειτουργίας προσθέτει άλλη μια μεγάλη διάκριση στο βιογραφικό του μαζί με την κατάταξή του στην 22η θέση της λίστας με τα καλύτερα μπαρ του κόσμου.

Μόλις σίγησαν τα χειροκροτήματα, προχωρήσαμε στον εξωτερικό χώρο της Αθηναΐδας για το after party, περνώντας ανάμεσα από την ομάδα του «Old Dog» που φωτογραφιζόταν με το βραβείο στα χέρια, και δίνοντας συγχαρητήρια στον Γιάννη Μωράκη που ήταν με το χαμόγελο στα χείλη για τη βράβευση του «Nikkei», του «The Sowl» και του «Oozora». Ο Σπύρος Παγιατάκης είχε αρχίσει ήδη να δίνει το ρυθμό από τα decks (ακολούθησαν με μουσικάρες που ακούμε στα αγαπημένα μας μπαρ ο Νίκος Μορφέσης και ο εξαντρίκ Ντίνος Γκουτζουλούς) και νεαρά κορίτσια κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας προσφέροντας τα signature κοκτέιλ με Absolut Vodka που δημιούργησε για τη βραδιά η ομάδα του «Candelaria», με Perrier (και Absolut Vodka), που έφεραν την υπογραφή του Θοδωρή Πύριλλου και της εταιρείας Barflies, καθώς και το Decaf Espresstini που έχει δημιουργήσει για τη Nespresso ο Σπύρος Κερκύρας και η Bar Solutions. Επιλέξαμε ένα Spring Cooler από τα κοκτέιλ της Perrier, γιατί η φραουλένια δροσιά του ταίριαζε στη γλυκιά ανοιξιάτικη βραδιά, πήραμε ένα μακαρόν από σπανάκι, με βασιλικό καβούρι, chilly garlic και φρέσκο κρεμμύδι, καθώς κι ένα ριζότο με γιαούρτι, λάιμ και σπαράγγια σε κουταλάκι, δύο από τις δέκα νόστιμες μπουκιές που είχε ετοιμάσει ο σεφ της Αθηναΐδας Δημήτρης Καραγιάννης, και χωθήκαμε στα πηγαδάκια.

Για τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, συνιδιοκτήτη του «The Clumsies» και του «Theory», τα πρώτα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 είναι το ξεκίνημα ενός θεσμού που από τη μία επιβραβεύει τις προσπάθειες των bartenders και από την άλλη υποστηρίζει και προβάλλει με πολλαπλούς τρόπους τη σοβαρή δουλειά που γίνεται στα αθηναϊκά μπαρ. «Σου το είχα πει ότι θα είναι μια πολύ όμορφη εκδήλωση πριν από λίγες μέρες, δεν σου το είχα πει;» μου θύμισε... Αφήνοντάς τον να μοιραστεί τη χαρά του με τους υπόλοιπους της ομάδας, προχωρήσαμε προς το pop up bar της Absolut και του «Candelaria» και επιλέξαμε ένα Dolce Vita που μας κέντρισε το ενδιαφέρον με το twist στην κλασική συνταγή του Dry Martini – δίπλα μας ο κόσμος έβρισκε χαριτωμένο το ζωηρό ροζοκόκκινο χρώμα του Live by the Sun και το βαζάκι στο οποίο σερβιριζόταν το Single Ladies.

Αφού δοκιμάσαμε ένα αλμυρό bignet με άγρια μανιτάρια, λαδοτύρι Μυτιλήνης και μυρώνια κι ένα πουγκί μπρεζάολας με cream cheese και φραγκοστάφυλο, πλησιάσαμε τον Θοδωρή Πύριλλο, ο οποίος είχε να πει για τα Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ότι «αυτός ο θεσμός μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να δουλεύουμε επιβραβεύοντάς μας, φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στα μπαρ, πιο έτοιμο από κάθε άλλη φορά να βιώσει την εμπειρία που έχουμε να προσφέρουμε, τον βοηθάει να συγκρίνει και να έχει άποψη για ό,τι του αρέσει». Ζητήσαμε και τη γνώμη του Φώτη Σεργουλόπουλου, συνιδιοκτήτη του «Artisanal» που η μπάρα του απέσπασε το 5ο βραβείο, ως ανθρώπου ο οποίος γνωρίζει τη νύχτα από παλιά. Εκείνος απέδωσε την έκρηξη της αθηναϊκής σκηνής των μπαρ στην ανάγκη των ανθρώπων να αλληλεπιδράσουν και να φλερτάρουν σε μια εποχή όπου πουθενά αλλού δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να το κάνει, ενώ εκθείασε το νέο θεσμό του «αθηνοράματος» επειδή αναγνωρίζει ένα δυναμικό ρεύμα επιχειρηματικότητας σε μια χώρα που περνάει μια μακρόχρονη κρίση.

Μετά το δεύτερο (ή τρίτο;) Dolce Vita αλλά κι ένα New Orleans Lemonade από την Perrier, είχαμε μάθει από τους bartenders τα επόμενα σχέδιά τους για το καλοκαίρι (επιφυλασσόμαστε για τις λεπτομέρειες) και γεμίσει τις μπαταρίες μας από τη θερμότατη ανταπόκριση των ανθρώπων του χώρου. Όχι μόνο για το νέο κύκλο της αναζήτησης των αρίστων του bartending, που θα ξεκινήσει από την εξειδικευμένη κριτική επιτροπή του «αθηνοράματος» αμέσως, αλλά και για την επόμενή μας βόλτα στα υπέροχα μπαρ της πόλης.

Χορηγοί των Αθηνόραμα Bar Awards - Shaker Trophy 2016 ήταν η Absolut, το Perrier, η Angostura και η Nespresso.

Νίκο Βουλαλά nvoulalas@athinorama.gr


Spirit News

Θέματα