Άδολο: η καρδιά της καρδιάς του ούζου

Μια ελληνική και πρωτότυπη επιλογή για τις γιορτές

Δημοσιεύτηκε στις 02/12/2016

Τις γιορτές αξίζει να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα και να φλερτάρουμε με πρωτότυπες ιδέες. Το να βάλουμε ένα spitit με ελληνικές αποχρώσεις σαν το ούζο στις επιλογές μας για τα christmas δώρα είναι πέρα από την πεπατημένη. Η περίπτωση του Άδολου, με την εμβληματική υπογραφή του Ισίδωρου Αρβανίτη,  κουμπώνει απόλυτα…

Η ιδιαιτερότα του ούζου "Άδολο"

Μπαίνουμε στον πιο εορταστικό μήνα και όλοι εστιάζουμε στην προετοιμασία των ημερών, που περιλαμβάνει εκτός των άλλων, επιλογή δώρων και σχεδιασμό δείπνων. Για να είμαστε σε ετοιμότητα, αξίζει να βάλουμε στη λίστα μας μια σίγουρη επιλογή, όπως ένα premium spirit με ελληνική ταυτότητα, σαν το ούζο Άδολο: πρόκειται για το πρώτο premium ούζο, που διαθέτει εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υπέρκομψο packaging, ότι πρέπει για το festive κλίμα. 

Η λέξη άδολο προέρχεται από το αδόλωτο. Έτσι ονομάζουν οι αποσταγματοποιοί εδώ και χρόνια μια απόσταξη που κρατάνε για τον εαυτό τους και τους φίλους τους, δηλαδή την πολύτιμη "καρδιά της καρδιάς" του ούζου. Ο Ισίδωρος Αρβανίτης ονόμαζε πάντα αυτό το μαγικό απόσταγμα άδολο.
Η ποτοποιία Πλωμαρίου Ισίδωρος Αρβανίτης αποφάσισε να μοιραστεί αυτό το συναρπαστικό spirit με το «ψαγμένο» κοινό και έτσι κυκλοφόρησε στην αγορά το ultra premium Άδολο.
Το Άδολο, επομένως, αποτελεί την καρδιά της καρδιάς της απόσταξης του ούζου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την τρίτη απόσταξη της καρδιάς του ούζου Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου.
Όπως καταλαβαίνετε, όλη αυτή η διαδικασία θέλει πολύ μεράκι, υπομονή και φυσικά γνώση και εμπειρία. Όλα πραγματοποιούνται μέσα σε έναν εντυπωσιακό, σφυρηλατημένο στο χέρι χάλκινο άμβυκα του 1911. Πραγματικά, όταν τον δεις, στο ευρωπαϊκών προδιαγραφών αποστακτήριο του Ισίδωρου Αρβανίτη στη Μυτιλήνη, χαζεύεις. Είναι πανέμορφος και λειτουργεί τελείως παραδοσιακά, με χαμηλή φωτιά από ξύλα ελιάς. Εκεί μέσα, η απόσταξη πραγματοποιείται σιγά-σιγά και φτάνει τις 13 ώρες.

Γεύση Άδολου

Το αποτέλεσμα είναι συγκλονιστικό και για πολλά αστέρια. Η δοκιμή, επίσης, είναι μια εμπειρία που διαφέρει. Καταρχήν, η μύτη και το στόμα έχουν απρόσμενη αρωματική και γευστική ένταση. Στη μύτη έρχονται με φόρα πολύ ωραίες φινετσάτες νότες βοτάνων -βλέπε γλυκάνισο, φινόκιο και χαμομήλι- μαζί με πληθωρικά μπαχαρικά, όπως η κανέλα. Το στόμα είναι ξηρό, κομψό, γεμάτο με ωραίες, δροσερές εκρήξεις μαστίχας και κακουλέ και extra point τη μεγάλη επίγευση. Πολύ ενδιαφέρον έχουν οι πικάντικες πινελιές, που το κάνουν ακόμα πιο σύνθετο.

Γιορτές με Άδολο

Αυτό το ούζο απευθύνεται σε connaisseurs, που αναζητούν εκλεκτά spirits και ξέρουν να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν την ποιότητα. Αξίζει να μυήσετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα με αφορμή τις γιορτές στη δοκιμή ενός τέτοιου ποτού. Είτε σαν δώρο, που θα κλέψει τις εντυπώσεις με την πολυτελή φιάλη του, είτε στο τραπέζι μαζί με τα ορεκτικά και πολλά θαλασσινά πιάτα ή και κάποια επιδόρπια, μπορεί να δώσει ένα άλλο χρώμα στο δείπνο. Είναι βέβαιο, πάντως, πως θα δράσει καταλυτικά στη fun πλευρά των γιορτών και θα βοηθήσει στο ζεστό και παρεΐστικο κλίμα. Κάντε τις δοκιμές σας… και για πιο τολμηρό χριστουγεννιάτικο mood, μια ιδέα είναι να το προτείνετε ως απεριτίφ, προσθέτοντας μερικούς σπόρους ροδιού σε ένα champagne ποτήρι.

Τα μυστικά του σερβιρίσματος

Για να είστε προετοιμασμένοι, υπάρχει μια βασική οδηγία, που αν την ακολουθήσετε, θ' απολαύσετε στο έπακρο την premium εμπειρία:
Σερβίρετε πρώτα το Άδολο στο ποτήρι και μετά προσθέστε παγωμένο μεταλλικό νερό. Προτείνεται αραίωση μόνο με νερό, ώστε η γεύση να παραμένει αναλλοίωτη και αυτούσια καθ’ όλη τη διάρκεια της κατανάλωσης. Το ποτό, έτσι, «κρυώνει» ομοιόμορφα και απαλά, ενώ τα αρώματά του απελευθερώνονται σταδιακά σε όλη τους την ένταση.


Οι προτεινόμενες αναλογίες για την αραίωση είναι 1/3 Άδολο και 2/3 νερό, ώστε ο τελικός αλκοολικός βαθμός να φτάνει σε 14% vol, που είναι η ιδανική περιεκτικότητα του ποτού για να συνοδεύει φαγητό.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου ckyriakopoulou@athinorama.gr


Spirit News

Θέματα